.:: Just nu
Online: 17 | Inloggade: 25


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


26 februari 2013 21:03
Kometen PanSTARRS kan bli synlig i mars

Uppdaterad version.
2013 kan bli de ljusstarka kometernas år och vi har redan skrivit om att århundradets komet nästa vinter kan bli tidernas största fenomen. Läs Kennys intressanta artikel >>HÄR<<.


Detta år ligger två kometer högst upp på listan gällande de mest omtalade och spännande. Den allra mest spektakulera kan inträffa i början av december på norra halvklotet och det är just denna komet du kan läsa om i artikeln ovan. Den andra intressanta kometen kan bli synlig redan nu i mars här i Sverige. Kometen upptäcktes 2011 av det stora teleskopet PAN-STARRS, beläget på Hawaii och vars uppgift är att just hitta kometer och asteroider. Kometen har fått namnet C/2011 L4 Pan-STARRS.

Ingen vet exakt hur ljusstark kometen kommer att bli men de senaste prognoserna tyder på en magnitud på +3 vilket är väl synligt för ögat. Just nu ligger kometen ungefär 200 miljoner kilometer från jorden och kommer att komma närmast solen den 10 mars. Det också då den är som ljusstarkast. Kometen kommer att bli synlig från Sverige runt 12 mars precis efter solnedgången. Den kommer lite senare under månaden också att vara synlig strax innan soluppgången.Bilden visar kometens läge kl 18:00 den 14 mars från Mellansverige. Observera att storlek och ljusstyrka inte stämmer.

Kometen kommer hur som helst inte bli lika stark som kometen ISON som kommer att bli synlig i höst. Den senaste prognosen angående denna komet är att den kan komma att få en ljusstyrka på -16 (+-2) vilket skulle göra den till bra mycket starkare än fullmånen.

Klart är i alla fall att 2013 kommer att vara kometernas år, och EWP kommer att följa upp det som händer framöver!

Källa: http://www.popast.nu/2013/01/kommer-alla-att-kunna-se-komet-panstarrs-5-fakta-om-nya-kometen.html

 

Skribent: Simon Enström / Kenny Åström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (2):
Fler nyheter