.:: Just nu
Online: 196 | Inloggade: 41


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


22 juni 2013 19:06
Midsommarafton 2013: Vad hände egentligen?

Perioden tisdag-fredag vecka 25 har varit överlägset svårast att sätta prognoser för hittills under denna säsong, och kanske även tidigare än så. Det var längesedan vi hade sådana "setuper" i vårt prognosmaterial som vi har haft denna vecka. Främst slutet av veckan och början på midsommarhelgen skulle bjuda på en hel del åska enligt prognoserna. Men vad hände under midsommaraftonen? Det ska vi försöka klargöra i denna artikel. Först en tillbakablick på veckan:

Hettan kom och luften blev instabil

Redan i förra veckan såg vi att het luft skulle dra upp över kontinenten och Centraleuropa. Och det gjorde den då man på vissa håll fick drygt 35 grader på dagarna. Samtidigt som hettan bredde ut sig blev luften väldigt instabil över området. I prognosmodeller beräknar man något som kallas "cape". Cape är enkelt förklarat instabilitet i luftlagren. Ju högre cape det är desto mer instabilt är det i luften. För att det ska bli åska krävs det att luften är instabil. Alltså hög cape = hög åskrisk. Detta gäller för det mesta, men det finns såklart vissa faktorer som ska spela in. Under veckan har vi fått sett extremt höga cape-värden över Centraleuropa, och capen, liksom värmen, masade sig sakta norrut mot Skandinavien och såg ut att träffa den södra delen av Sverige efterhand.

Den extremt höga instabiliteten orsakade mycket kraftiga åskväder över stora delar av Centraleuropa. Många av er har säkert följt en och annan åskcell som har vandrat, med vindens hjälp, upp mot Danmark och Skåne. Dessa har nått Danmark men knappt Skåne. Det var i onsdags som en kraftig åskcell kom in över sydkusten i Skåne men dog snabbt ut. Mycket beroende av att den instabila luften inte hade nått så långt norrut som i Skåne och därför fick åskan inte tillräckligt med energi.

Flera faktorer skulle spela in på midsommarafton

Under självaste midsommarafton stod vi prognosmakare för en svår situation. Vi hade nämligen både en kallfront och en varmfront som skulle styra vädret och dessa fronter hörde ihop med ett lågtryck som drog upp över Danmark. Dessa faktorer, inklusive den instabila luft som hade rört sig upp mot södra Götaland, skulle kunna ge ett ordentligt åskoväder. Då var vi uppe i fyra faktorer som kunde avgöra hur vädret skulle bli. Kanske kan låta lätt att prognostisera, men faktum är att minsta lilla ändring i någon av dessa faktorer kan skapa en stor förändring i vädersituationen och väderutvecklingen! Det kan nästan vara helt uteslutande faktiskt om det ska bli ett ordentligt åskväder eller inte.

Vad hände då? Vid åtta-tiden på midsommaraftons morgon bildades en åskcell över södra Östersjön som vandrade norrut mot Blekinge och Kalmar. Denna hörde inte ihop med varken kall- eller varmfronten utan drog upp med ett ursprung från en annan cell ner över Polen. Den tidigare åskvädersaktiviteten skapade dessutom flera svaga kallfronter istället för en stor kraftig som modellerna visade. Man kan säga att cellen skickade iväg en gustfront eller en outflow boundry. När denna tog sig upp till Östersjön triggades den igång och en annan cell bröt ut. Cellen tog då all energi som fanns i dess färd norrut. Därmed så var sannolikheten liten för att det skulle dyka upp ny åska bakom när cellen hade tagit åt sig den mesta av instabiliteten och capen.

Utöver denna cell som bland annat strök förbi Öland och Gotland så drog dimmoln in över västra och södra Götaland vilket aldrig är bra för åska. Luften var såpass fuktig att det räckte med lågtryckets fördjupande vilket sänkte lufttrycket så i den varma luften att moln bildades som hindrade solens framfart.
Istället för att brännas bort av solen tätnade istället dessa och då fick solen aldrig chans att värma upp riktigt ordentligt. Vi såg i och med detta att det kanske inte skulle bli så mycket av åskan ändå och valde efter en stund att ta bort vår varning som endast hade legat ute i ett par timmar. Till skillnad från SMHI som hade sin varning kvar ända till kvällen i princip.

Våra bedömningar för riskutfärdande vs. varning

Vi utfärdade ett riskutfärdande så sent som natten mot midsommarafton, allt beroende på att osäkerheten var så väldigt stor. Vi inväntade prognoskörningar in i det sista. SMHI utfärdade varning tidigt på torsdagen. Vår varning kom ut midsommaraftons morgon när vi såg att det fortsatt var risk för kraftig åska under dagen. Då hade inte cellen över Östersjön bildats och dimmolnen dragit in och tätnat över västra Götaland. Varningen togs bort på förmiddagen när vi insåg att det kanske inte skulle bli så mycket av det hela ändå när dessa faktorer var verklighet, vi gick istället tillbaka till ett riskutfärdande som successivt sänktes till den lägsta nivån.

Några sporadiska knallar midsommaraftonens resultat

Resultatet blev att det ändå triggades igång några knallar över Skåne, västra Götalands län samt södra Värmland under eftermiddagen. Dock långt ifrån några organiserade celler! Sedan fick ju ändå Blekinge och Östersjölandskapen utdelning från morgonens cell som tidvis var inne och berörde kustlandskapen.

Mer än så blev det inte denna midsommarafton - skönt tyckte nog många med tanke på firandet, dansen och middagen. Men det såg faktiskt ut att kunna bli betydligt värre.

Till sist tackar vi vår egen prognosexpert Daniel som hjälp oss mycket denna vecka när vädersituationen varit svår!

/EWP

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (1):
Fler nyheter