.:: Just nu
Online: 8 | Inloggade: 37


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


10 september 2013 12:38
11 september - Ett datum fyllt med mystik och ångest...

EWP är en populär vädersajt med huvudinriktning på vårt klimat och väder.
Men även en "folkbildande sida" emellanåt. För i bas och botten så ligger demokratin i grunden för existensen av en sida som denna.
Detta har nämnts tidigare och tål att upprepas med jämna mellanrum. Just runt den 11 september så har demokratin skakats i sina grundvalar genom en rad ytterst olyckliga händelser.

Datumet 11 september har allt sedan år 1973 varit förknippat av händelser som skakat såväl världen som Sverige. Där vi givetvis låter tankarna gå till Anna Lindh som knivskars till döds i centrala Stockholm exakt 30 år efter militärkuppen i Chile.
Anna som spåddes en lysande framtid inom politiken avled av sina svåra skador på morgonen 11/9 år 2003.

Men i kronologisk ordning så ges en liten återblick på detta ödesdigra datum, där nu Syrien-krisen också är i fokus:

Militärkuppen i Chile...


Militärkuppen i Chile 1973 ägde rum den 11 september 1973 då den demokratiskt valde, socialistiske presidenten Salvador Allende störtades av den chilenska militären under ledning av general Augusto Pinochet.
Kuppen inträffade mindre än två månader efter det första misslyckade kuppförsöket (känt som Tanquetazo-kuppen förövat av Patria y Libertad) och mindre än en månad efter att parlamentet – där oppositionen var i majoritet,
 – fördömde Allendes ohörsamhet mot parlamentet och påstådda brott mot grundlagen och begärde att han skulle avsättas med våld. Ledaren för misstroendeförklaringen, Eduardo Frei Montalva,
 hade tidigare stött valet av Allende men påstod att han höll på att utveckla landet till en Kubainspirerad kommunistdiktatur. Frei blev senare en av Pinochetregimens största kritiker,
 och blev troligen giftmördad av dess säkerhetspolis CNI 1983.

Amerikansk intervention i chilensk politik och stöd till Allendes motståndare, inklusive stöd till mord, har dokumenterats genom offentliggörande av handlingar som rör Projekt FUBELT (mer känt som Track II).
 Även dess exakta natur är kontroversiellt. Kodordet till militären för att utlösa kuppen 1973 löd "Det regnar över Santiago och Påskön".
 I samband med skildrandet av militärkuppen så dödades även Rapports svensk-argentinska kameraman Leonardo Henrichsen, som filmade sin egen död.

Efter militärkuppen följde 17 år (till 1990) av militärdiktatur under ledning av Pinochet. Under hans styre förbjöds samtliga politiska partier samt alla organisationer utanför hans kontroll.
Tiotusentals politiskt och fackligt aktiva förföljdes, torterades, avrättades, mördades eller försvann. Den politiska aktivisten och singer-songwritern Víctor Jara arresterades, torterades och sköts ihjäl bara några dagar efter militärkuppen.
Totalt dödas minst 3 500 människor. 1 500 är fortfarande "försvunna". Enligt amerikanska CIA utsattes mellan 300 000 och 400 000 chilenare för varierande grader av tortyr.
Under 90-talet så infördes demokratin åter i Chile. Diktatorn Augusto Pinochet arresterades och senare så drabbades han av en hjärtinfarkt och avled den 3 december 2006.

Länkar till kuppen i Chile 1973:

Militärkuppen - http://sv.wikipedia.org/wiki/Milit%C3%A4rkuppen_i_Chile_1973

Diktatorn Pinochet - http://sv.wikipedia.org/wiki/Augusto_Pinochet


11 september 2001 - "911"...

11 september-attackerna var en serie koordinerade terroristattacker riktade mot civila och militära byggnader i USA den 11 september 2001.
Fyra amerikanska passagerarflygplan kapades; två av dem flögs in i det civila World Trade Centers tvillingtorn på Manhattan i New York, det tredje flögs in i USA:s försvarshögkvarter Pentagon och det fjärde havererade på ett fält utanför Shanksville i Pennsylvania.
Dödssiffran varierar mellan 2 700 och 3 000 (exakta siffror osäkert), inklusive de 19 kaparna. De allra flesta dödsoffer var de som dog i eller nära tvillingtornen, antingen då de attackerades eller rasade, detta har gjort att attackerna mot tvillingtornen har fått mest uppmärksamhet i media.

En väldigt stor andel av de döda, ungefär 1344 människor, var de som blev fångar i de översta delarna av det norra tornet, ovanför eller nära kraschzonen. De omkom antingen av begånget självmord (genom att hoppa från byggnaden), rökförgiftning, brännskador eller när tornet kollapsade klockan 10:28 lokal tid.
Det södra tornet hade till viss del evakuerats då det andra planet rammade dess sydvästra sida klockan 9.03 lokal tid, vilket gjorde att 700 människor inkluderat brandmän och andra hjälparbetare omkom då det kollapsade.

Attacken räknas som det största terrorattentatet i världshistorien och ses som en av de mest betydelsefulla händelserna i modern tid vad det gäller ekonomiska, sociala, politiska, kulturella och militära effekter i USA och många andra delar av världen.
Som svar på attackerna startade USA det så kallade kriget mot terrorismen. USA:s kongress lät granska attackerna genom Kommissionen för terrorattackerna mot USA.

Länk till 11 september-attackerna - http://sv.wikipedia.org/wiki/11_september-attackerna


Mordet på Anna Lindh 10-11 september 2003...

Det har nu gått 10 år sedan det andra politiska mordet av en svensk politiker. Det första var mordet på Olof Palme den 28 februari 1986, ännu ouppklarat drygt 17 år senare. Däremot så kunde gärningsmannen gripas i det senare fallet med Anna Lindh.
Mordet på Anna Lindh utfördes 10 september 2003 på varuhuset NK i Stockholm. Anna Lindh var vid mordtillfället en av Socialdemokraternas ledande politiker och hade ingått i Sveriges regering sedan 1994, i vilken hon hade varit Sveriges utrikesminister sedan 1998.

Mordet skedde i slutskedet av valkampanjen inför folkomröstningen om införandet av euron i Sverige som skulle hållas den 14 september 2003, och där Anna Lindh var en av de ledande förespråkarna på ja-sidan.
Anna Lindh attackerades av en beväpnad knivman inne på NK och modebutiken "Filippa - K" där hon emottog en rad mycket svåra knivhugg som trasade sönder de inre organen.
Hon föll snart i koma och trots snabba och livsuppehållande insatser på väg till och på Karolinska sjukhuset stod hennes liv ej att rädda. Hon avled tidigt på morgonen den 11 september 2003.
Vissa menar att Socialdemokraterna och svensk politik därmed gick miste om ett av de största framtidslöftena för framtiden och att detta bidrog till att den borgeliga Alliansen vann valet 2006.
Två veckor efter mordet greps gärningsmannen Mijailo Mijailović av polisen och dömdes senare till livstids fängelse för mord med stöd av bland annat DNA-bevisning. Årligen så ges Anna officiella hedersbetydelser genom bl.a. kransnedläggning vid graven på Katarina kyrkogård av Socialdemokraterna.

Länk till mordet på Anna Lindh - http://sv.wikipedia.org/wiki/Mordet_p%C3%A5_Anna_Lindh

11 september ett mytomspunnet, mystiskt och märkligt datum...

En rad (tragiska) händelser av stor betydelse har alltså inträffat just under detta datumet. Bl.a. så avled även den legendariske och framgångsrike, svenske Formel 1 stjärnan Ronnie Pettersson just den 11 september 1978, efter en svår krasch på italienska Monza banan dagen före.  En länk till de samlade händelserna för detta laddade datum återfinns på Wikipedia.

11 september genom historien - http://sv.wikipedia.org/wiki/11_september

Källa: Wikipedia & eget material.

Skribent: Swen


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter