.:: Just nu
Online: 4 | Inloggade: 40


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


28 oktober 2013 23:17
Stormen har lämnat västkusten - 42 m/s uppmätt!

Ny version 23:33: Vi har höjt varningen för Öland och Gotland till en nivå 3-varning. Vi räknar med att vindbyarna kan nå orkanstyrka under inledningen av natten. Det sägs att det flyger tegelplattor och att det är mycket, mycket blåsigt där just nu!

Tidigare 23:17:

Just nu ligger lågtryckscentrumet vid östra Svealand vilket betyder att den har lämnat västsidan av Götaland. Det värsta vindbältet ligger nu vid Östersjölandskapen. Men hur blev det då på västkusten, som i förhand väntades få det allra värst? Hittills högsta noterade vindby är 42 m/s på Hallands Väderö, gränsen vid orkan går vid 33 m/s. Andra mätstationer som fick orkanbyar (över 33 m/s) var: 

  • Ängelholm (33 m/s)
  • Ölandsbron (34 m/s)
  • Halmstad (36 m/s)
  • Falsterbo, sydvästra Skåne (38 m/s)
  • Hanö, sydligaste Blekinge (39 m/s)
  • Hallands Väderö (42 m/s)
Allra värst var det just i Halland och i nordvästra Skåne, även om orkanbyar förekom vid några stationer nära havet också. Det var just också i detta område som det varnades mest i. Sedan kan vi konstatera att lågtrycket gick på en något sydligare bana än väntat. Detta gjorde att t.ex. norra Bohuslän inte alls fick så blåsigt som befarades. Men vi sa detta innan: det skulle blåsa betydligt mindre strax norr om lågtryckscentrumet. Men det var tillräckligt för att Göteborg skulle få det dramatiskt. Det talas om att en slags byggnadsställning vid Kungsportsavenyn ska ha rasat. 

 

Ungefär 80 000 hushåll har hittills varit strömlösa. Långt ifrån någon rekordsiffra. Under Per 2007 hade 280 000 hushåll utan ström, och under Gudrun hela 415 000. Stormen börjar allt mer bli en kopia av Yoda (Adventsstormen 2011) där det också här var 80 000 hushåll strömlösa. Det blev dock något blåsigare denna gång än vid Yoda.

 

En mer sammanställande artikel kommer under morgondagen när fler siffror har ramlat in angående vindhastigheter och hur mycket skada stormen har gjort på samhället.

 

Tack alla som har följt oss under denna hektiska dag! Har ni bilder? Skicka hemskt gärna in dem!
Bild: I Ängelholm tidigare idag (Swen Johansson)


Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter