.:: Just nu
Online: 6 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partners







NYHETER FRÅN EWP


17 november 2013 15:06
Sammanfattning av stormen Hilde - dubbla vindrekord!

Uppdaterat 18/11 kl. 22:40: Det slogs två stycken vindrekord i samband med stormen Hilde. I Stekenjokk noterades en medelvind på 47 m/s, det tidigare rekordet oavsett månad låg på 44 m/s. Stekenjokk noterade också en vindby på 56 m/s, vilket är den starkaste vindbyn någonsin i november månad.

Ursprunglig version:

Det drog in en kraftig storm västerifrån under lördagskvällen som hade sitt ursprung från Norska havet. Norrmännen döpte stormen till Hilde som tillslut drog in med full kraft mot Norges kust. Meteorologisk Institutt hade varnat för extremvädret och följderna blev stora. I flera stora städer var det kaos med kringflygande föremål och nedfalla träd. Polisen spärrade av delar av Trondheim centrum. Hela 49 m/s i byvind noterade Nordöya fyr på lördagskvällen. Medelvinden var här 39 m/s. Gränsen för orkan går vid 32 m/s.

Bild: Några dagar efter stormen Simone. Tagen i Olofström den 8 november 2013. Foto: Mattias Nilsson (EWP:s bildportal). Bildalbunet hittar du här.

Sent på lördagskvällen drog Hilde in mot svenska fjällen men vinden hade redan ökat en stund innan. Fjällstationen Stekenjokk, som ligger på 1036 meters höjd i södra Lapplandsfjällen, noterade redan vid 17-tiden orkanbyar på 38 m/s. Ett par timmar senare noterade stationen vindbyar på över 50 m/s. Andra stationer i både Jämtlandsfjällen och södra Lapplandsfjällen hade under kvällen vindbyar på 30-38 m/s.

Stormen hade avtagit lite i intensitet när den drog in över svenskt område men det hindrade inte att det blev en hel del besvär såsom nedfallna träd och flera tiotusentals strömlösa. Siffran steg snabbt under kvällen och under söndagsmorgonen var hela 36 000 hushåll utan el, värst var det i Västerbotten, Jämtland och i Västernorrland. Eloperatörerna kunde inte börja reparera medan stormen höll på så därför meddelade de att det kunde ta en stund innan alla hade fått tillbaka elen igen.

Efter att stormen hade berört fjällen med orkanbyar så drog den vidare in över landet. Vi hade varnat tidigare för stormbyar och det var precis det som hände.

Mätstationer som fick vindbyar på 31 m/s eller mer var:

  • Stekenjokk, södra Lapplandsfjällen, 56 m/s (Nytt novemberrekord)
  • Blåhammaren, Jämtlandsfjällen, 38 m/s
  • Lillviken-Roparudden, mellersta Lapplandsfjällen, 36 m/s
  • Hemavan-Gierevarto, södra Lapplandsfjällen, 35 m/s
  • Flaturet (Jämtlandsfjällen), Gielas (Lapplandsfjällen), Bjuröklubb (Ångermanland) 33 m/s
  • Holmön, Ångermanland, 31 m/s

Märkvärt är att ett par stationer vid Norrlandskusten (Bjuröklubb och Holmön) noterade vindbyar på 31 och 33 m/s. Det vittnar om att det fanns kvar en hel del energi i lågtrycket när det drog över landet! Vilhelmina i Västerbotten noterade 29 m/s i byvind någon timme efter midnatt.

Mätstationer som fick medelvind på 25 m/s eller mer var:

  • Stekenjokk, södra Lapplandsfjällen, 47 m/s (Nytt svenskt rekord)
  • Blåhammaren, Jämtlandsfjällen, 26 m/s
  • Hemavan-Gierevarto, södra Lapplandsfjällen, 26 m/s
  • Lillviken-Roparudden, mellersta Lapplandsfjällen, 26 m/s
  • Bjuröklubb, Ångermanland, 25 m/s

Här ser vi också att Bjuröklubb, som är en udde vid Västerbottens kustland, i närheten av Skellefteå, hade storm i medelvind (25 m/s)! Sedan kan man ju undra hur trovärdig Stekenjokks siffror egentligen är. Visserligen ligger stationen på 1036 meters höjd, men att det skulle skilja så mycket mellan de andra närliggande stationerna är väl lite undansvärt. Vi får se vad som händer med denna siffra, eller om det verkligen är så att 56 m/s blir stormens starkaste vindby. Det var länge sedan det blåste så kraftig i så fall.

I paritet med Dagmar 2011

Hilde blev tillslut i paritet med den kraftiga stormen Dagmar som drabbade Norrland och Svealand på annandagen 2011. Då blev den högsta vindbyn 34 m/s i Östersund. Det är ännu osäkert hur mycket skog som Hilde har fällt jämfört med Dagmar, så den siffran får vi återkomma till lite senare.

Hur drabbade stormen Hilde dig? Kommentera gärna här nedan!

Källa: SMHI och eget material

 

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):




Fler nyheter