.:: Just nu
Online: 9 | Inloggade: 41


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


7 december 2013 00:14
Snöstormen Sven har tackat för sig med stora följder!

Stormen Sven har skakat om stora delar av södra Sverige när man drog fram under torsdagen och fredagen den 5-6 december. Stormen orsakade stormskador, höga vattennivåer, strömavbrott, inställd kollektivtrafik, blixthalka, snöyra och åska. Ja Sven innehöll många ingredienser. Men nu har lågtrycket dragit vidare österut och stormvindarna börjar att avta, efter nästan 40 timmar. Här kommer en liten sammanfattning på stormen:

<< Bild: Hängande skylt i farligt läge, i Ängelholm. Foto: Swen Johansson (EWP)

Fördjupades över Nordsjön och norska havet

Vi höjde redan förra helgen ögonbrynen då vi såg att ett mycket djupt lågtryck skulle fördjupas på sin väg mot Sverige. Vi följde denna utveckling i detalj och ju längre tiden gick desto mer insåg vi att vi skulle förbereda oss på en kraftig storm som tyskarna var först ut med att döpa till Xaver. Efter att lågtrycket hade berört Skottland på onsdagen låg dess skottlinje mot Danmark och Sverige. Det fördjupades och vid Skagen i norra Danmark hade man ett lufttryck på 965,7 hPa. Stormen slog till rejält mot Danmark och som högst registrerades byvindar på 44,2 m/s vid Nissum Fjord. DMI (Danska Meteorologiska Institutet) klassade stormen som en 4:a på den fyra-gradiga skalan. Det är faktiskt högre än Gudrun som blev en trea!

Troligen sänkes lufttrycket ännu mer när lågtrycket närmade sig Sverige, men ännu har inte SMHI presenterat några siffror på det, så det lär vi återkomma till. Redan på torsdagsmorgonen den 5 december ökade vinden till storm på västkusten. Lågtryckscentrumet låg ännu en bra bit bort så vi visste att mer skulle komma. Senare på eftermiddagen kunde orkanbyar noteras och det var främst under kvällen och natten som de allra värsta vindarna drog in md full styrka!

Mycket stökigt på västkusten

Vindarna uppnådde orkan i byarna längs i stort sätt hela västkusten, från Bohuslän i norr till Skåne i söder. Nästan all kollektivtrafik hade redan ställt in i Skåne. Samtidigt stängde också t.ex. Öresundsbron för all trafik. Orkanbyarna piskade rejält mot kustbandet och vi fick in många rapporter om att det liknade Gudrun och att nästan var värre än den kraftiga januaristormen 2005. Snabbt fick man in mängder med rapporter om nedfalla träd, grenar, takplattor och andra lösa föremål. En del byggnadsställningar rasade och delar av tak blåste bort. På torsdagskvällen var som mest ca 40 000 hushåll utan el, hälften bara i Skåne.

Det var främst Skåne som fick de kraftigaste vindarna med orkanbyar in över både södra och västra Skåne. Men den till slut kraftigaste vinden kunde uppmätas på Väderöarna som ligger utmed Bohuskusten.

  • Stormen Svens kraftigaste uppmätta vindby av SMHI: 40 m/s på Väderöarna.
  • Den kraftigaste medelvinden: 30 m/s också på Väderöarna

Storm- och orkanvindarna fortsatte under fredagen vidare över Östersjön. På Öland registrerade Trafikverket uppåt 37 m/s vid en mätstation längs den västra sidan under fredagskvällen. Även i sydligaste Blekinge blåste det rejält med starka stormbyar på Hanö t.ex.

Vindmässigt inte kraftigare än Simone

Rent vindmässigt var inte Sven kraftigare än Simone som fick 42 m/s som högsta byvind. Simone orsakade också hela 76 000 hushåll strömlösa. Men det är ändå många faktorer som gör Sven var kraftigare. Den största orsaken är att den var så extremt långlivad. Stormen Per 2007 hade faktiskt exakt samma vindnoteringar (medel 30 m/s, byvind 40 m/s) men den stormen gjorde att hela 270 000 blev strömlösa! Så mycket blev det inte under Sven.

De kraftigaste orkanbyarna på västkusten varade länge och det hann och göra att det förstörde en hel del med stora materiella skador. Det är nog också den långlivade vinden som gör att många upplever Sven kraftigare än Gudrun t.ex.

Vinter bakom lågtrycket

Bakom stormlågtrycket fördes kalla nordvindar ner vilket gjorde att regnet övergick i snöfall långt ner i Halland. Lokalt förekom ymnigt snöfall och i Västergötland kom det uppåt 28 cm som mest i både Herrljunga och Skara. Betydligt mer föll i Svealand och södra Norrland. Lillhärdal och Ulvsjön i Medelpad mätte 41 cm nysnö på fredagsmorgonen, och det har fortsatt att snöat under fredagen så det har nog kommit mycket mer! Vi varnade för 20-40 cm nysnö och det var ganska bra prognosticerat trots allt. Det föll dock mycket ojämna snömängder runt om i Mellansverige och på sina håll kanske det inte alls har kommit så mycket som vi egentligen varnade för.

På fredagskvällen fortsatte det att snöa, främst i Östergötland, norra Småland och i Uppland. Samtidigt var det ett mycket besvärligt väderläge på många håll i både södra och mellersta Sverige. Våta vägar hade frusit och det var både ishalka och snöhalka vilket gjorde många vägar extremt hala! I många län uppmadade man att inte ge sig ut på vägarna i onödan, b.la i Örebro län.

Mycket högt vattenstånd

På västkusten gick vi på fredagen ut och varnade för mycket höga vattenflöden. I många städer förekom översvämningar.

I Helsingborg stod vattenståndet så högt som 170 cm över normal nivå (medelvattenståndet). I just Helsingborg övsrsvämmades bl.a. Parapeten, Gröningen och Strandvägen. En fullsatt restaurang med julbordsgäster fick fly hals över huvud, (se länken nedan) när en våg krossade rutorna! I Malmö översvämmades bl.a.  Västra Hamnen och den viktiga trafiken vid klaffbron (Malmö Inre) fick stängas av.

På vår Facebooksida finns ett klipp när en förvirrad busschaufför trotsar vattenmassorna på Strandvägen i Helsingborg. Tack och lov så var bussen tom men den resan hade kunnat sluta illa, men buss och förare klarade den vådliga färden.

Länk till Helsingborgs Dagblad när en restaurang får sina fönster krossade av en monstervåg: HÄR

Foto: Översvämmad park i Ängelholm. Foto: Swen Johansson (EWP)

 

Åskan gick på flera håll

Mitt under stormens framfart så bildades några åskknallar, främst i södra Götaland! Lokalt åskade det samtidigt som det snöade!

Fyra dödsoffer

Stormen Sven har krävt fyra dödsoffer som på ett eller annat sätt har omkommit till följd av Sven.

Ett stort tack! - Av EWP sajtens ägare:

Under resans gång de senaste dygnen så ska ett stort tack riktas, främst till vår eminente medarbetare Simon Enström, som hållt i de flesta trådarna med såväl Riskutfärdanden, artiklar, uppdateringar som varningar.

Simon förutsåg redan i ett tidigt skede att ovädret skulle nå en Nivå 3 varning i Skåne, mer än ett dygn tidigare än vad SMHI gjorde. Denna var därmed ute onsdag eftermiddag vid 16.00-tiden cirka. Klass 3 varningen, från vår statliga vädertjänst kom sen eftermiddag torsdag kväll, (samma kväll alltså), när stormen slog till som värst.

Även ett extra stort tack riktas till Daniel Karlsson som studerade prognosmodellerna och kompletterade oss med värdefulla rådata som omvandlades till publika prognoser för er läsare. Även ett stort tack till övriga som jobbade på bra när det var som intensivast här på EWP.

Länk till SMHIs summering av Sven: http://www.smhi.se/nyhetsarkiv/sven-var-forhallandevis-extremast-vid-bohuskusten-1.34671

 

/EWP-teamet genom

Skribent: Simon Enström / S. Johansson


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter