.:: Just nu
Online: 10 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


4 februari 2014 22:35
Januari: Först milt - sedan full vinter med fem isdygn!

Tidigare idag publicerades, något sent, årskrönikan. Nu har det blivit dags att summera januarivädret 2014 och det gör vi som vanligt med en krönika över de viktigaste väderhändelserna under månaden.

<- Yrsnö ger besvärliga körförhållanden! Taget av Mikael Amundsen den 29:e i Svedala, Skåne.

Januari inleddes mycket milt. Men från och med den 10:e blev det ett rejält omslag till betydligt kallare väder. Fyra dagar senare hade man ett snötäcke ända ner över Sydsverige. Detta skulle sedan breda ut sig samtidigt som extremkylan dominerade i norr. I slutet på månaden återkom delar av mildluften igen.

Temperatur - januari

Sammantaget blev januari mildare än normalt på många håll. Undantaget är nordvästra Norrland som fick kallare än normalt. Nikkaluokta i Lappland fick tillslut 6,5 grader kallare än normalt, mest i landet. Omvänt, Gustavsfors i Värmland fick 4,6 grader varmare än normalt. Som skrivet ovan, en dryg veckas inledning med milt väder, sedan kom iskylan. Från den 27:e började medeltemperaturen stiga något igen.

Nederbörd - januari

Kort sagt, månaden blev blötare än normalt i södra och mellersta Sverige och torrare än normalt i norr. Gränsen går någonstans vid Östersundstrakten och ner mot Gävle.

Fjällen har fått extremt lite snö i januari. Ynka 0,6 mm har uppmätts i Katterjåkk i norra Lapplandsfjällen, vilket nästan är ingenting. 1-25 % av normalmängden har fallit över de flesta fjällområdena.

Mild inledning

De nio första dagarna bjöd på milt väder och i princip hela Götaland och Svealand fanns inget snötäcke. Det milda vädret avslutades med att ett djupt lågtryck passerade åt nordost över landet med regn i söder och snö i norr. Därefter följde ostvindar och temperaturen sjönk dag för dag. Det har inte varit så mycket nordvindar, så i samband med ostvindarna var det också mycket moln på himlen. Detta har gjort att solen inte alls lyst så mycket denna månad. Från dag 9 blev det bara kallare och kallare.

Mildluften förde upp temperaturen till hela +9,3 grader i Kristianstad i Skåne den 7:e. Detta är månadens högsta temperatur.

Vintern etablerades!

När kalluften hade etablerat sig så drog lokala snöbyar in i nordostvinden mot ostkusten. På sina håll föll stora mängder, exempelvis i Mårtensboda vid Skellefteåbukten som fick 77 cm den 10-12:e! Det var också rätt blåsigt väder som gjorde det extra besvärligt för trafikanter. Den 12:e blåste det mycket hårda vindbyar i bland annat Skåne. Kristianstad noterade byar på 22 m/s. Många rapporter om olyckor och avåkningar kom in till SOS.

Den 15:e var snötäcket 15 cm tjockt ända ner över Vänerlandskapen. Fortfarande hade sydkusten barmark. I delar av Lapplandsfjällen låg det mellan 90-100 cm snö.

Trots denna kyla så slutade alltså månaden varmare än normalt, bland annat i Värmland. Då förstår man hur mild inledningen verkligen var, eftersom dygn 10-27 var rejält kalla i stora delar av landet.

Fortsatt snö och kyla

Flera snöfallsområden passerade främst den södra delen av landet i mitten av månaden. Den 18:e hade i stort sätt hela Sverige snötäckt mark. Den envisa blåsten vållade mängder av störningar i trafiken, och väglaget var allt annat än bra! Yrsnön polerade vägbanorna till rena isbanor. Ett särskilt drabbat område var Skåne som hade det ordentligt besvärligt emellanåt.

Kylan och snön fortsatte och under dygnen 28-31 var hela Sverige snötäckt.

Foto: Snödrivor längs vägen i Svedala, Skåne den 19:e. Foto: Mikael Amundsen (EWP:s bildportal)

 

Sträng kyla i norr

Kylan var stundtals extrem i landets norra delar i mitten och slutet av månaden. Den 20:e noterades hela -42,7 grader i Karesuando i nordligaste Lappland. Det är den lägsta januaritemperaturen sedan 1999. Det var även rejäl kyla ner i Svealand och Götaland: -33 grader i Idre-Storbo i norra Dalarna den 21:a och -18 grader i Linköping den 13:e. Detta är landsdelarnas lägsta temperatur under månaden.

Nationella isdygn!

Ett nationellt isdygn är när temperaturen inte överstiger 0,0 grader i hela landet under dygnet. Det inträffade fem stycken sådana i slutet på månaden (24, 25, 26, 30 och 31:a). Nästan varje år inträffar det något nationellt isdygn, men sällan fem stycken på en månad.

Mild avslutning

Januaris sista dagar bjöd på bedarrande kyla i norr och fortsatt vinterväder i söder. På sina ställen var det faktiskt mildare än normalt under de sista dagarna. Denna mildluft hänger i en bit in i februari som det ser ut, och därmed kommer mycket av snön i söder att smälta bort.

Foto: Snö och blåst i Hean, Dalarna, den 28:e. Foto: Ulla Larsson (EWP:s bildportal)

 

---------------------------------------

Månadens högsta temperatur: +9,3 grader i Kristianstad den 7:e.

Månadens lägsta temperatur: -42,7 grader i Karesuando den 20:e.

Antalet blixtnedslag i januari: 4 stycken i Götaland.

----------------------------------------

Källa: http://www.svt.se/vader/manadskronikor/januari2014

+ eget material

 

 

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter