.:: Just nu
Online: 10 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


27 februari 2014 23:03
Februari: Våren slog till med full kraft i söder!

Årets kortaste månad är över och vi är inne i mars. Vi släpper taget om vintern alltmer och börjar ana vårluften, fågelkvittren, den värmande solen och inte minst alla vårtecken i form av tussilago, snödroppar och vitsippor! Den meteorologiska våren anlände på tidigast möjliga datum, 15 februari, vilket inte inträffar varje år. Vi har lämnat bakom oss en av den varmaste februarimånaden vi någonsin upplevt! Vi sammanfattar vädret som vanligt i en krönika.

<-- Arkivbild. Foto: Lisa (EWP:s bildportal)

Temperatur

Februari 2014 sticker ut som en av den varmaste februarimånaden vi någonsin upplevt här i Sverige. Medeltemperaturen har ständigt under månaden legat mycket över det normala - i hela landet. Den 1:a hängde lite av januarikylan kvar, men därefter har det fullständigt exploderat.

Medeltemperaturen för dygnen 1-26 februari ligger mellan 3-10 grader över det normala. Störst överskott är i nordöstra och inre Norrland. Lägst överskott är det längs sydkusten i Skåne och Blekinge. Månadens högsta temperatur hittar vi i Eklången i Småland med hela +11,9 grader.

Nederbörd

Förutom att det har varit en extremt mild månad har den också varit rejält blöt. I stort sätt hela landet har fått mer nederbörd än normalt. Några platser sticker ut: I Bohuslän, Dalsland, Värmland och Dalarna har det lokalt fallit tredubbla normalmängder (300% av det normala). Ut över Öland och Gotland samt i Härjedalsfjällen har det däremot fallit något mindre än normalt, ca 80% av det normala.

Kyligt första dygnet - sedan milt

Den småkyliga avslutningen av januari bidrog till att även februaris första dygn blev något kallare än normalt på sina håll. Vindarna började dock vrida mer och mer från mot nordost från sydväst, och det är denna vindriktningen som har pågått under stora delar av månaden med flera regn- och snöväder som har vandrat genom landet.

Från den 2:a och framtill 20:e så var hela landet inbäddat i onormalt höga temperaturer. Den 20-21 var det dock något kallare än normalt i norra Norrland. Tack vare de envisa sydvästvindarna var det också mycket odramatiskt väder hela månaden. De inledande dygnen var rätt torra nederbördsmässigt, och det var främst under perioden 7-9:e som regn och snö kom in över landet, liksom den 20-21:a.

Snödjup

Månadens första dygn (det kyliga dygnet) hade ett snötäcke över exakt hela Sverige. Men därefter har det successivt sjunkit. Den 10-11:e var i stort sätt hela Götaland snöfritt, förutom en del platser i Småland. Den 16-17:e hade snötäcket även försvunnit över stora delar av Svealand. Endast den inre delen hade ett betydande täcke kvar. Under månadens näst sista dygn hade snön försvunnit helt från Götaland och även större delen av Svealand, men det fanns fortsatt en kil neråt Kopparberg/Kristianstad som hade lite snö kvar. Snön hade också försvunnit uppåt Hudiksvall.

Rejält med snö den 1 februari i Vagnhärad, innan allt successivt töade bort. Foto: Justin (EWP:s bildportal). Fler bilder i albumet finns här.

 

Våren prickade första giltiga ankomstdag!

Efter den 15 februari så kan våren komma enligt SMHI. Det är en gräns man har för att inte våren ska komma allt för tidigt. Årets vår var hungrig på detta datum - så den slog till direkt! Vårens ankomstdatum 2014 är med andra ord den 15 februari för praktiskt taget hela Götaland! I Småland drygt en månad (!) för tidigt! Lägre norrut fick våren vänta ytterligare ett tag.

Våren kom tidigare i år än i fjol. Då kom våren den 22 februari och var först att beträda Norrland.

Några vintriga dygn i mitten av månaden

Den 20-21:a bjöd på mer vinterväder när ett snöfall drog norrut. Vi hade några dygn innan lagt ut ett Riskutfärdande om detta och det visade sig stämma riktigt bra. Det la sig ett snötäcke ända ner över norra Götaland. I stora delar av Norrland kom det 1-2 decimeter nysnö under dessa dygn. I fjällen dessutom hård vind. Kombinationen gav besvärligt väder för Kortvaseåkarna!

Vasaloppsveckan startade den 21:a med Kortvasan - ett lopp där man verkligen fick kämpa för att ta sig i mål. Det hade fallit 10-15 cm innan start och som dessutom fortsatte under stora delar av loppet. Undertecknad var glad och nöjd vid målpassage, efter att ha klarat tre mil i obefintliga spår och tidvis tätt snöfall i motvind (lägg till att jag inte hade så många mil i benen när jag startade). Men det var efter detta snöfall som mildluften på allvar tog sig in över landet och vi fick temperaturer uppåt 10-11 grader.

Mycket milt mot slutet

Efter snöfallsområdet var det fritt fram igen för mycket milda sydvästvindar. Vi blev återigen inklämda mellan ett kraftigt högtryck i öster och flera lågtryck i väster. Temperaturen steg och i samband med solsken den 24:e noterade Eklången i Södermanland hela +11,9 grader, vilket är månadens och säsongens hittills högsta temperatur.

Apropå sol...det har varit väldigt få soltimmar i februari. Det var mestadels mulet hela tiden, förutom då solen som hjälpte kvicksilvret upp till dessa 11,9 plusgrader.

Mildluften skapade problem

Mildluften fick stora följder. Dels så har det varnats en lång tid för höga och mycket höga flöden i både norra Västergötland, Södermanland och Värmland. Det är snösmältning i kombination med regn/mildluft som har gjort att nivån i vattendrag höjts snabbt. Även upp över Dalarna så har en del vattendrag och dammar svämmat över och det har orsakat problem för Vasaloppet. Man var först tveksam om det ens gick att genomföra årets Vasalopp, men efter ett gedigert arbete så lyckades man att hindra och få bort vattenmassorna i spåret och man planerar start som vanligt i Berga by söndagen den 2 mars.

Pollensäsongen börjar ta fart. Redan så har halter av al och hassel förekommit i södra Sverige. Ni som är känsliga - ladda upp med nässpray, medicin och dylikt redan nu!

-----------------------------------------------------

Månadens högsta temperatur: +11,9 grader i Eklången den 24:e.

Månadens lägsta temperatur: -30,2 grader i Naimakka den 21:a

Månadens största nederbördsmängd*: Mollsjönäs i Södermanland med 131 mm.

                                                       Stöllet, Värmland, 103 mm (338% av det normala)

Månadens minsta nederbördsmängd*: Ronneby-Bredåkra, Blekinge, 7 mm.

            * Den totala mängden mellan den 1-28 februari

              Källa SVT Väder: http://www.svt.se/vader/manadskronikor/februari2014

------------------------------------------------------

                         

Soluppgång i Västerås den 25 februari strax innnan sju på morgonen. Foto: Hampus Kuru (EWP:s bildportal)


Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter