.:: Just nu
Online: 15 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


2 maj 2014 00:05
April: Påskvärme gav tidig sommar - men snön kom tillbaka!

Vårens sista månad är kommen, i alla fall enligt kalendern. Enligt den meteorologiska definitionen så har till och med sommaren kommit, lokalt en månad för tidigt. Mycket av detta tack vare den enligt många fantastiska påskhelgen som vi hade med sydliga vindar som förde upp kvicksilvret över 20-strecket. Månaden har inte helt oväntat varit ovanligt varm, men också både rejält blöt och rejält torr. Vi ska som vanligt luta oss tillbaka i fåtöljen och sammanfatta aprilvädrets största händelser.

Temperatur - april

April har bjudit på en hel del värme som har gjort att medeltemperaturen för månaden är över det normala i hela landet. Överskottet (mot det normala) har varit störst i Götaland och Svealand samt i Västerbotten. Här stannade medeltemperaturen på omkring 3 grader över det normala. I Norrbotten handlade det istället om mellan 1- 2 grader över. Månadens högsta temperatur inföll i Oskarshamn den 29:e med +24,4 grader. Den lägsta temperaturen noterades i Nikkaluokta i Lappland med -24,0 grader den 7:e. Med andra ord har temperaturen pendlat över 40 grader i landet denna aprilmånad 2014!

Nederbörd - april

Månaden har nederbördsmässigt varit väldigt varierande. I nordvästra Götaland och Svealand betydligt blötare än normalt, å andra sidan har det varit mycket torrt i södra Norrbotten med endast 2 mm i Pite-Rönnskär och i Gielas (Lappland). I Gielas föll endast 10% av månadens normala mängd (100%). Mest nederbörd föll under perioden 6-8:e samt den 17:e. I övrigt har det varit övervägande torrt.

Kallt aprilväder

Det var en ganska kylig inledning av april med typiskt aprilväder. Regnskurarna avlöste solskenet och de kalla nätterna. Den 5:e noterade Horn i Östergötland hela -9 grader! På kvällen den 2:a vandrade regn in över bland annat Skåne och det var faktiskt med inslag av både åska och snö. Den kraftiga åskan som besökte Danmark kunde inte ta sig över svenskt område i och med att solen hunnit gå ned. Detta är ändå ett tecken på att åsksäsongen är nära nu! Idag startar vi upp åskriskprognoserna för Götaland och östra Svealand och fortsätter en bit in i september/oktober. De övriga regionerna startar under månadens lopp. Mer info kommer!

Mörka moln byggdes upp i Ängelholm, Skåne, den 2:a (Foto: Swen Johansson)

 

Mycket regn (och åska)

Högtrycket avvecklades alltmer och flera regn svepte över landet mellan den 6-10 april. Det allra blötaste dygnet var den 8:e när det föll 38 mm i Regna (Östergötland), 36 mm i Hestra (Småland) och 35 mm i Nora (Västmanland). Detta behövdes då det hade varit mycket torrt i markerna innan! Mängden som uppmättes i Regna (passande namn för övrigt) var månadens största nederbördsmängd på ett dygn. I norrkanten på regnet, i norra Svealand, föll snö som gav några centimeter tjockt täcke.

En hel del åska drog också förbi i samband med regnet den 8:e. Åskan var koncentrerad och gick österut över södra Götaland med 305 nedslag enligt SMHI. Detta är det mest åskrika dygnet sedan mitten på oktober 2013.

Successivt varmare

Efter den regniga perioden så drog lite varmare luft in med hyfsade dagstemperaturer, men väldigt låga nattemperaturer med frost i så gott om hela landet. Ett par regn passerade dock; den 12:e och 17-18:e, i norr med snöfall.

Det förekom svagt norrsken så långt ned som i Västmanland natten mot den 20:e. (Foto: Undertecknad)

 

Påsk i sommarens tecken

Sommarvärmen och ett högtryck kom nästan skrämmande lagom till påskhelgen. Långfredagen blev dock ostadig när rester av torsdagens regn fanns kvar och temperaturerna var väl inte heller något att hurra över direkt. Men...natten mot påskdagen (19:e) sprack det upp i molntäcket och ett högtryck växte in. Påskaftonen bjöd sedan på strålande sol i praktiskt taget hela vårt avlånga land. I söder drog varma sydvindar in med temperaturer uppåt +20,0 grader i småländska Markaryd. Ända upp mot Hudiksvall var det +17,4 grader. Men det stannade inte här. Ännu varmare luft drog in på påskdagen (20:e) med hela +22,3 i halländska Eftra-Broen! Värmen kulminerade på annandagen (21:a) med +22,8 grader i Göteborg.

Hela påsken bjöd på strålande solsken och högtryck på de flesta håll i landet vilket gav upphov till en del följder. Skogsbrandrisken ökade i söder och flera markbränder startades. Pollenhalterna exploderade och var mycket höga på många håll, främst björkpollenhalterna.

Sommaren kom!

I och med det varma vädret så steg också dygnsmedeltemperaturen till över 10 grader. Detta krävs i fem dygn i sträck för att det ska bli meteorologisk sommar. Detta inträffade den 19-23:e över delar av sydvästra Götaland. Därmed blir sommarens ankomstdatum den 19 april, vilket i runda slängar är tre-fyra veckor för tidigt om man ser till referensåren 1961-1990.

Tillfällig svalka innan ny sommarvärme!

Efter påskhelgen fortsatte det att vara högtrycksbetonat väder för hela slanten. Därmed sjönk temperaturen en aning i hela landet den 23-24:e.

Ett par dagar senare (26-29:e) började det åter dra in luft med temperaturer över +20 grader. Denna gång visade sig skulle bli ännu varmare än vid påsk. Även här steg temperaturen dag för dag och tillslut blev +24,4 grader i småländska Oskarshamn den högsta noteringen, och därmed ett nytt säsongshögsta SAMT månadens högsta temperatur!

Risken för bränder i skog och mark ökade ännu mer i södra Sverige. Ett exempel på detta var den omfattande skogsbranden i höjd med Lindesberg i Västmanland dagen innan Valborgsmässoafton när omkring 35 hektar mark brann upp. Mer finns att läsa på Lindenytt.

Kall och blöt valborg med regn och snö!

Det blev dock allt annat än högtrycksbetonat till Valborgsmässoafton. Nordliga ishavsvindar började dra ner dagen innan och många fick klä på sig ordentligt för att slippa frysa vid brasan. Under sen eftermiddag började dessutom ett nederbördsområde ta sig in västerifrån mot mellersta och norra Götaland med regn. I Svealand förekom snöinslag. Under sena eftermiddagen bildades också några blixturladdningar i trakterna kring Örebro men det handlade inte om någon kraftig åska, men slog ut en del ström. Senare under kvällen och under natten övergick regnet till snöfall på fler ställen, bland annat i Västmanland, Dalarna och Uppland. Framtill morgontimmarna hade det kommit flera centimeter nysnö på sina ställen. Mest hade Vattholma i inre Uppland med hela 20 cm! Nyhyttan i södra Dalarna hade 12 cm. Istället för att sjunga in våren så kunde man snarare sjunga in vintern för en sen comeback! Några vintriga bilder skickades in till vår Facebooksida den 1 maj, här är en av dem:

  

Foto: Andreas Ivansson

-----------------------------------

Månadens högsta temperatur: +24,4 grader i Oskarshamn i Småland den 29 april

Månadens lägsta temperatur: -24,0 grader i Nikkaluokta i Lappland den 7 april

Månadens största nederbördsmängd*: 93 mm i Katterjåkk i Lappland

Månadens minsta nederbördsmängd*: 2 mm i Pite-Rönnskär i Västerbotten (13% av normalmängd)

                                                       2 mm i Gielas i Lappland (10% av normalmängd)

Månadens största snödjup: 159 cm i Katterjåkk i Lapplandsfjällen den 5 april (vinterns största snödjup)

Månadens åskrikaste dygn: 8 april: 305 blixtnedslag (SMHI)

                                       30 april: 23 blixtnedslag (SMHI)

                                       2 april: 16 blixtnedslag (SMHI)

* Avser den totala mängden 1-30 april 2014.

Källa: SVT Väder: http://www.svt.se/vader/manadskronikor/april2014

---------------------------------

Eget material

---------------------------------

                        

Vi avslutar med en vacker vår/försommarbild, tagen av Justin den 28 april. Samtidigt passar vi på att hälsa er välkomna till en ny åsksäsong med oss på EWP. Prognoserna för de södra regionerna startades den 1 maj. Återstår att se när årets första riktiga åskväder kommer. Rösta gärna på webbfrågan på förstasidan! På återhörande i sommar!

/EWP-gänget, genom Swen

 

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter