.:: Just nu
Online: 19 | Inloggade: 37


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


20 maj 2014 12:56
Sammanfattning av gårdagens kraftiga åskoväder

Igår fick vi säsongens första riktiga åskväder när det bröt ut kraftig åska framåt sena eftermiddagen i Götalands västra delar. Vår medarbetare tillika prognosexpert Daniel Carlsson kunde snabbt konstatera att det rörde sig om en mindre supercell, vilket inte är speciellt vanligt här i Sverige, men förekommer i regel någon gång per år eller vartannat.

< Blixt tagen av Anders Bergön i Växjö i går som skickades in till vår Facebooksida.

Vi började redan under förmiddagen att följa läget, men då för Stockholmsområdet och östra Svealand. Vi hade ett läge där det låg en front över Östersjön, Ålands hav och Bottenhavet som skiljde av den 30-35-gradiga värmen i Ryssland mot den något svalare i Sverige. På denna front prognostiserades att mycket åska skulle blomma upp under dagen, vilket det också gjorde. Det största problemet var om/hur mycket som skulle träffa östra Svealand. Vi kunde dock rätt så snabbt konstatera att det massiva åskvädret från Rigabukten gjorde en snäv U-sväng upp mot finska sydkusten istället. Men regnet kom istället ända in mot Närke och Västmanland och lokalt föll stora mängder i trakterna kring Sörmland.

Våra blickar kunde därmed koncentreras till Götaland. Vi visste att det skulle blomma upp åska här under eftermiddagen, men just omfattningen var svår att sia om. Enstaka knallar började förekomma i trakterna kring Vättern vid 14-tiden och rätt snabbt började det växa till en del åskceller i Götalands inre delar och neråt Blekinge och Skåne. Riktningen på åskan var nordvästlig vilket gjorde att alla åskskurar egentligen hade en gemensam slutdestination; Västergötland.

Bild: Åskmoln i trakterna av Munka-Ljungby i Skåne. Tagen av vår medarbetare tillika chef Swen Johansson vid 15-tiden.


Åskan intensifierades under sena eftermiddagen i trakterna av Jönköping och västerut. Detta resulterade i att det vid 19-tiden var mycket kraftig åska med hagel, skyfall och trombliknande moln i bland annat området runt Göteborg. Vår prognosexpert Daniel Carlsson som bor i Göteborg meddelade att det var fråga om en mindre supercell, vilket redan på namnet låter som något rejält. Inte nog med att det blixtrade omfattande, det var också inslag av stora hagel. Vi fick in rapporter om hagel som var i storleksparitet med golfbollar. Daniel tyckte sig även se trombliknande rörelser i molnet, varför vi tillfälligt utfärdade en trombvarning för Västra Götalands län. Detta är något unikt och inträffar långt ifrån varje år! Beroende på haglet så valde vi också att lägga ut en hagelvarning (ja, vi har faktiskt en sådan!).

Till allt detta så förekom skyfall vilket gjorde att det blev problem med översvämningar. Lokalt har rapporter kommit som har talat om att vattennivån har nått ända upp mot billamporna. Mest regn fick Mollsjönäs vid kusten med 33 mm, men det har fallit betydligt mer än så på flera ställen där inte SMHI har någon mätstation!

SMHIs blixtregistreringssystem fick ihop totalt 3323 blixtar under måndagen, främst koncentrerat över Göteborg storstad och uppemot Trollhättan vid södra Vänern!

I samband med ovädret så hade också region västra Götaland utfärdat en 10:a på åskriskskalan (12 är det högsta).

Klingade av efterhand

Åskovädret klingade av vid 20-tiden men fortsatte delvis att beröra Vänerområdet och västra Värmland hela kvällen.

Mycket trafik kring EWP

Vad hade vi gjort utan våra flitiga besökare? Trafiken gick tung på bland annat chatten med väldigt många inlägg! Allmänt var mellan 150-250 online samtidigt på EWP.se. Artikeln om det våldsamma ovädret (19.11) har klickats nästan 2 000 gånger! Ännu större aktivitet har det varit på vår Facebooksida (EWP.se) där drygt 20 000 personer har följt oss och sett något av våra inlägg under gårdagen! Det är överlägset rekord för oss. Under gårdagen kom det till 120 nya följare också! Vi är glada över att just ni väljer att följa oss under åskans framfart och hoppas att vi ger ut den information ni vill ha!

Vi avslutar med en fantastisk bild tagen av Jonas Engberg i Göteborg vid 19-tiden på måndagen. Hans beskrivning lyder: "Kraftig åska, eventuellt ett par trombliknande formationer". Denna skickades in till oss och finns att se i full storlek på vår bildportal.


 

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (2):
Fler nyheter