.:: Just nu
Online: 12 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partners







NYHETER FRÅN EWP


26 juli 2014 20:36
Fortsatt en hel del åska runt om i landet!

Uppdaterat 16:29: Åskan har nu klingat av i Stockholms- och Uppsala län och dragit ut över havet. Samtidigt åskar det mycket kraftigt fortsättningsvis över Västergötland, Småland och neråt nordvästra Skåne. Ett par sporadiska celler finns också öster därom. Åskan rör sig svagt åt nordost. Vi tror att denna åska även kan nå södra Värmland, södra Närke och delar av Östergötland efterhand. Det är dock lite osäkert hur länge åskan kommer att vara aktiv, men troligtvis håller det på i några timmar till! I samband med detta oväder förekommer även här kraftiga skyfall, stora hagel och stormbyar. Vi ser dock tendenser att cellen håller på att dela på sig. Den kraftigaste ligger över Småland och har riktning mot Östergötland. Den norra, söder om Vänern, avtar lite grann och kommer nog inte leva kvar länge till tror vi.

Det finns också en del utspridd åska över Dalarna och Örebro län samt kraftig åska över östra Norrland som rör sig nordost ut. Fortsättningsvis har också Östersjölandskapen (främst området mellan Öland och Gotland) en del åska.

Uppdaterat 14:40: Vi har utökat vår åskvarning till östra Halland, Västergötland, västra Kronobergs län och västra Jönköpings län. Här har åskan vuxit snabbt senaste timmen och är ordentligt kraftig vilket vi har fått många rapporter om. Det råder också skyfallsregn och stora hagel på många håll! Åskan rör sig i en nordlig riktning.

I Stockholm har ovädret gjort att flera gallerior har fått in mängder av vatten. Tunnelbanan likaså. Det råder kaos på många håll, och lokalt är också elen borta. Många vittnar om att detta är ett av de värsta ovädren på väldigt många år. Samma sak börjar nu även gälla i västra och inre Götaland! Vi vill påminna er än en gång om att INTE befinna er utomhus under pågående åskväder!

Uppdaterat 13:23: Vi har anledning att utfärda en varning för Stockholms län! Det åskar mycket kraftigt där och det förekommer också skyfall! Håll er inomhus under pågående åskväder! Åskan drar norrut och kan delvis även beröra delar av Uppsala län som också befinner sig under en nivå 1-varning just nu!

Uppdaterat 13:06: Nu börjar åskan dra igång på många håll. Just nu åskar det som kraftigast i Stockholms län, västra Dalarna, på Öland och i Norrland. Lokalt förekommer skyfallsliknande regn och hagel! Det börjar även blixtra i Halland, västra Småland och i Östergötland! Just i det sistnämnda området kommer det att gå fort och kunna bildas flera kraftiga celler under dagen, precis som vi har förutspått.

Vi följer upp läget under dagen och uppdaterar vid behov!

(Ny version 21:41) Det har varit en lördag med mycket blixt och dunder, och kanske säsongens hittills mest åskrika dygn?! Då ska vi ha kommit över 18 016 nedslag. Om vi har gjort det eller ej får vi veta tidigt i morgon bitti.

Idag har inre och västra Götaland drabbats av de allra kraftigaste ovädren där bland annat en supercell härjade över Småland under eftermiddagen med mycket starka vindar, frekvent åska och skyfallsliknande regn. Efterhand drog också en del av detta in mot västkusten av ungefär samma dignitet. Nu har det mesta av åskan avtagit och vi har sänkt åskrisken samt tagit bort varningen för åskan. Men i morgon är det dags igen....

^ Blixtbild tagen av Mikael Amundsen i Cavallino, norr om Venedig, den 12 juli 2014. (Albumet här)

På en del håll har man idag fått stora materiella skador, såsom nedfallna träd pga blåst och blixtnedslag samt översvämningar efter skyfall. Lokalt har också strömavbrott förekommit. Vi meddelande tidigare idag att ett signalfel (orsakat av nedslag) ställde in tåg i Småland. Just de kraftiga fallvindarna, det kraftiga temperaturfallet efter kallfronten och skyfallet har många upplevt som ett tropiskt oväder.

Nya oväder i morgon?

Vi har i och med denna artikel alltså utfärdat ytterligare ett Riskutfärdande. Detta gäller för morgondagen (söndagen 27/7) och berör stora delar av landet. Redan under natten och morgonen kan lokala åskskurar beröra Östersjölandskapen, men troligen inget kraftigt.

Vi höjer däremot ett varningsfinger för att det snabbt kan blossa upp åskväder under sena förmiddagen och tidiga eftermiddagen. Möjligen kan åskan även i morgon bli mycket kraftig. Var åskan drar fram exakt är för oss omöjligt att svara på. Men enligt våra prognosmodeller så finns tendenser till att de allra kraftigaste vädren väntas beröra de inre/östra delarna av Götaland och Svealand samt i mellersta och norra Norrland. Även på många andra håll kan åska och åskskurar förekomma. Det är en väldigt labil och fuktig luftmassa som råder i större delen av landet och vädret kan skilja mycket från en plats till en annan.

Till åskan kan återigen skyfall, hagel och starka fallvindar förekomma!

Vi följer upp detta fortlöpande under söndagen!

 

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (3):




Fler nyheter