.:: Just nu
Online: 8 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partners







NYHETER FRÅN EWP


19 oktober 2014 19:09
Vad är entropi? - En filosofisk resa i tid & rum

Untitled document

Höstmörkret kryper nu på oss alla efter en sådan fantastisk sommar. Regnen smattrar mot rutorna och det blir mörkt tidigt. I Norrland så har vintern anlänt.
Vi får nu tid att fundera över vår situation och vår kommande närmsta tid som för väldigt många är dyster beroende på mörker, kyla och avsaknad av grönska och fågelkvitter.


Den gamla Keltiska tron belyser dock detta i ett annat ljus med fester som Halloween, vilket i sig är ett sätt att ta sig an döden som är närmre nu än annars på året.
Vi återkommer längre fram här på EWP om ämnet "Halloween" och Alla Helgons Dag, vilket vi brukar ta upp så här års. Men nu har undertecknad gläntat på dörren till det mest svårbegripliga för oss. - Nämligen döden!

Var är död? Vad kommer efter döden? Och vad är entropi?

Nu kommer jag att bege mig in i det kanske svåraste ämnet någonsin här på EWP som till synes vid en första anblick INTE verkar väderrelaterat. -Men det är just precis vad det faktiskt är! Ämnet är för många av oss både fullständigt obegripligt och samtidigt mycket skrämmande som ni både kommer att läsa om här och till detta hör även en film som ligger på UR-Play. Men låt oss ta det hela från början:

"Enkla livet " i vår normala vardag...

Våra liv styrs idag som regel av rutiner som för det mesta går sin gilla gång. Vi vaknar på morgonen (om vi ej skiftarbetar förstås), stiger upp, äter vår frukost, kilar till jobbet och knegar på. Vi har vår lunch, knegar vidare, håller kanske vårt eftermiddagskaffe för att litet senare avsluta vår arbetsdag. I detta har vi kanske hämtat och lämnat barnen på dagis.


På sen eftermiddag och kvällstid så skjutsas barnen hem från skolan och vidare till idrottsanläggningar eller hem till läxläsning och middagsbestyr. Det blir kväll och kanske TV eller bokläsning eller spel på datorn och slösurf på datorn. Kanske är motionspasset inlagt några gånger under veckan. Ja allt detta är ju "helt normalt" om vi betraktar läget för oss flesta. Så brukar det vara.

Allt vi ser och även vi själva är utsatta för entropi!

Plötsligt så händer det! Lampan slocknar i ett "poff", TV:n går paj, datorn slocknar eller går ej igång, Muggen spricker, bilen går sönder. Och ännu värre, du blir sjuk, kanske allvarligt sjuk vilket betyder olycka alltså! Men vi kan gå ned i en mindre skala: Mjölken smakar "surt, brödet är mögligt, köttfärsen är härsken o.s.v.

Vi kan skala upp det: Ett hus får sprickor och kanske rasar någonstans utomlands, likaså sker en kanske en jordbävning eller ett skalv, kanske ett jordskred... Allt detta här har sina naturliga orsaker men har någonstans ändå en gemensam nämnare: Nämligen entropi.

Vad är entropi nu då?

Jo det är ett mått på saker och ting går från ett ordnat tillstånd till ett allt mer oordnat tillstånd. Vår resa med detta börjar därför vid "Big Bang". Denna händelse ska enligt astronomer, fysiker och matematiker vara den "äldsta händelsen" som vår egna värld kan mäta upp. Och detta inträffade för runt 15 miljarder år sedan.


Allting i vårt universum var då samlat i en enda punkt av oändlig litenhet innan explosionen. Därefter så har all materia expanderat ut och bildat vår världsrymd. Man kan härmed påstå att precis innan explosionsögonblicket så var denna lilla punkt "den totala ordningen". Det som sedan följt är en allt mer kaotisk tillvaro där ordningen faller sönder allt mer. Just detta är alltså "entropi" vilket fritt översatt är den måttenhet som mäter tingens allt mer sönderfallande tillstånd från ordning till oordning. Detta styr hela vår tillvaro.

Utan entropi skulle vi inte kunna existera...

Efter Big Bang så skapades mellanrum, gaser bildades som i sin tur förtätades i stjärnor, och senare bildades planeter och mindre objekt i världsrymden. Alla grundämnen vi nu känner till bildades. Av dessa grundämnen bildades luften vi andas, vattnet vi badar och dricker, alla växter och djur och givetvis vi själva. Som ett resultat av entropi


Vi tar ju det mesta "för givet"! Bilen startar, maten är god och drycker släcker vår törst med ett gott resultat. Luften vi andas är oftast mycket bra. Här kommer entropi in på allvar: Vi tar bilen till köpcentrat eller affären men behöver tanka. Vi fyller på med drivmedel och kör sedan till affären och köper vår mat. Men under färden så förbränns drivmedlet vi nyss tankat och omvandlas till kontrollerade "explosioner" i bilmotorn som driver bilen framåt. Men det utvecklas även värme och avgaser! Just drivmedlet har gått från ett ordnat tillstånd till ett mer oordnat tillstånd... -Just det: Eld, värme och gaser och bilen går framåt.

Det vi nyss handlat tillagas och äts upp och kroppen får sitt eget bränsle. Det ger oss muskler, nytt blod läkeförmåga och styrka att hantera vardagen och motstånd mot eventuella sjukdomar. Dock ej mot alla som vi med skrämmande tydlighet sett den senaste tiden. Ebola är därmed en "faktor -X" som smitit in i bilden. Men för att gå tillbaka så lämnar våra kroppar slaggprodukter som urin, fekalier (bajs) och även gaser. Köttet, grönsakerna och frukten du nyss ätit sönderdelas i magen och omvandlas till de ämnen din kropp behöver för att fungera. Åter från ordningen i köttet, grönsakerna och frukten till en oordning som slutar med slaggprodukter din kropp lämnar.

Vi åker i en svindlande hastighet fram i världsymden ombord på "rymdskeppet Jorden!"

Du sitter kanske skönt i kontorsstolen eller i soffan med din laptop, surfplatta eller kanske smarta telefon och läser detta. Men verkligheten är en helt annan! Vi är ombord på "rymdskeppet Jorden" som roterar kring sin egen axel och skapar soldygn, till detta så åker vi runt solen vilket ger oss årstider och ännu mer:


Även när vi sitter stilla på en stol deltar vi i många rörelser. Först och främst följer vi jordens rotation kring dess egen axel. Hastigheten i denna rörelse beror på var på jordklotet vi befinner oss. Vid ekvatorn är rotationshastigheten 1670 kilometer i timmen, medan den är något lägre på våra breddgrader. Vi följer dock även med jorden runt solen med en fart på 107200 kilometer i timmen. Därtill kommer att hela solsystemet rör sig runt Vintergatans centrum med en omloppstid på 225 miljarder år.

 

Närbild på vår egen sol...


Då solen befinner sig 27000 ljusår från Vintergatans centrum är längden av dess bana 170000 ljusår. Räknar vi på siffrorna, ser vi att solsystemet rör sig runt i galaxen med drygt 800000 kilometer i timmen. Rörelsen runt Vintergatans centrum är inte den sista i raden. I vår lokala galaxsamling rör sig Vintergatan mot vår granne, Andromedagalaxen, med en hastighet av cirka 470000 kilometer i timmen. Allt är svindlande och kan sluta med en krock av de båda galaxerna. Detta tar vi dock ej upp här.

"Tidspilen" eller experimentet med ballongen och de fastlimmade paljetterna...

Vi befinner oss i en märklig situation som synes och vi är alla glada över att naturen sett till att vi sällan märker av detta i vardagslivet. Mitt i allt detta så finns en "tidspil" (egen benämning på entropi) där klockan troligtvis aldrig, aldrig kan vridas tillbaka, som det ser ut nu. Detta hänger samman med vårt universums oändliga expansion och därför så kan vi i tanken men även praktiskt göra en "lek" eller snarare ett experiment!


Detta behövs: 1-2 ballonger, några prydnadspaljetter samt litet lim som en gummiballong klarar utan att frätas sönder. Gör så här: Ta ballongen, limma på paljetter så mycket du kan på alla sidor av ballongen. Men var noga att bara limma fast paljetterna med lim som inte rinner utanför. Låt limmet torka och blås upp ballongen försiktigt!


- Vad händer? Jo paljetterna som legat ordnat sida vid sida skiljs nu från varandra allt mer när ballongen sväller! Precis så fungerar vårt kända universum enligt nuvarande tänk bland vetenskapens män och kvinnor. Vi befinner oss alla "inne i ballongen" som ständigt expanderar, därför har vi rörelser hos galaxerna och det är här rumtiden, ett förhållande mellan vårt rum och tiden kommer in...

Vad är "rum" och vad är "tid"?

Vi omger oss av klockor och ser vad klockan är slagen och vi går kanske från ett rum till ett annat i vårt hus. Redan här så finns mysterier vi inte ska gå in på nu. Men i världsymden (betyder "rum", på danska heter det t.ex. "just rummet", ett 3-dimensionellt utrymme med längd, bredd och höjd.

Tidspilen i universum som är enkelriktad...


I världsrymden "världsrummet" befinner sig alla planeter, stjärnor, asteroider, stoftmoln med mera och i ett hela tiden expanderande universum. Detta skapar en enkelrikad rörelseriktning som det inte går att köra baklänges i, -som det ser ut i nuläget. Detta skapar därmed en "tidspil" som allt vi ser och uppfattar hela tiden styrs av. Här kommer den "verkliga tiden" in på allvar. Saker och ting åldras!

Entropi betyder föråldring och sönderfall från ordning till oordning!

Allt vi äger, ser, känner, luktar, smakar är utsatt för entropi, alltså sönderfall från ordning mot kaos och oordning. Detta styr hela vår tillvaro. Beroende på att världsalltet expanderar så sönderfaller allt vi ser och även vi själva. Jorden har sin utmätta tid liksom vår närmsta stjärna solen (ca. 5 miljarder år har solen kvar efter att ha funnits lika länge.) Under årmiljarderna som kommer gå så kommer sannolikt vår galax Vintergatan kollidera med vår granngalax Andromeda och kanske bilda en ny supergalax eller kanske passera genom med ett tillfälligt extraordniärt  kaos som följd.



Vi blir allt "ensammare"...

Som du förstår så är detta det svåraste ämnet undertecknad någonsin avhandlat här på EWP men resan är inte slut. "Filosofiska Rummet" och det tillhörande tänket är mest påtagligt nu...
Jo vi blir alltså allt ensammare i ett allt större och tommare universum! Tanken är oerhört dyster men du behöver sannolikt inte oroa dig för tidsaxeln, denna är svindlande lång. Som exempel så skulle vi kunna komprimera all förfluten tid på jorden sedan bildandet för 5 miljarder år sedan till bara ett år! Vi inberäknar då när gaser förtätades och bildades tillsammans med vatten och det första livet med växter och djur via dinosaurier och fram till däggdjuren och oss själva idag.

Då skulle vi ha uppstått som Homo Sapiens 5 sekunder i tolv, strax före 12-slaget "mot år 1"! Då förstår vi hur lång tid vi har kvar men faktum kvarstår. Sakta så glider galaxerna i från varandra, stjärnor kommer födas - brinna för att sedan dö många miljarder år till. Men en bortre gräns kommer att infinna sig oändligt lång bort. Den sista galaxen kommer att blekna bort och den sista stjärnan kommer att dö. Materia kan inte nyskapas eller förintas, den kommer finnas där men i ett utarmat och dött tillstånd.

Vad minns du före din födsel? - Här är nyckeln till en del om sanningen av döden...

Nästan ingen och ytterligt få kan minnas tiden före sitt födelseögonblick och troligen är döden något liknande. Alla av religiös tro rasar säkert nu men vetenskapen är en aning dyster i detta avseendet. Självklart så hoppas vi på annat. Universum som total helhet är utsatt för ett kosmiskt sönderfall som till slut leder till den totala döden. Men mitt i allt detta så bringar det även liv.


För entropi skapar även möjlighet till liv, - Växter och djur tillgodogör sig solskenet som sker genom att solen förbrukar sitt väte som omvandlas till strålning (solljus inklusive värme) och helium som är restprodukten. Se så där! - Entropi igen! Växter ger mat till oss alla djur både på land och i världshaven och genom näringskedjorna så går allt i cirkel. Djur dör, äts av andra djur, inskter och mikrober och går tillbaka till naturen. Precis samma sker med växterna när de äts upp och eller förmultnar. Vi har alltså en slags "levande maskin" där allt går i cykler. Det kommer ni kunna se i filmen!

Entropi är inte bara ett mått på döden utan även ett mått av lycka!

Vi förfäras av åldrandet när en stilig pojke eller vacker flicka växer upp till man och kvinna som sedan genom åldrandets entropi, tidspil, oåterkalleligen åldras för att sedan dö eller "gå bort" med finare ord. Vi blir "gamla gubbar och gummor" med en allt mer vacklande hälsa. Det har nämligen visat sig att hjärtats celler byts ut under hela livet. Det är en kontinuerlig och långsam process - hos en 20-åring byts en procent av cellerna ut varje år. 

 

Hastigheten av förnyelseprocessen slår av på takten med åren men trots det byts 0,5 procent av cellerna ut varje år hos en 75-åring. Orsaken till cellernas åldrande är ett uttryck på entropi. Förnyelsen minskar för att till sist avta helt men detta sker olika fort beroende på gener och livsstil samt beroende på påverkan av smittsamma och allvarliga sjukdomar...


Det som är fint i kråksången är att man under en begränsad tid kan styra sin egna "entropi" genom födoval, motion och undvikande av farliga ämnen och livsmiljöer. Men till sist så är det genuppsättningen som ändå har sista ordet som regel.

Vi kan inte vrida tillbaka klockan eller backa entropi men vi kan tillfälligt bromsa denna under en ytterst kort tid...

Vår förmåga att utnyttja jordens resurser, att genom list och förstånd ta till vara på vårt sätt att finnas till skapar en positiv entropi. Huset som gått sönder kan repareras eller ersättas med ett nytt och delvis återvinnas. Sjukdomar kan botas allt mer effektivt och vi blir allt äldre och friskare högt upp i åren. Men vi kan aldrig förhindra eller backa i tiden och "vrida klockan tillbaka". Därför så dör vi förr eller senare. Så är det även för alla andra djur, växter och senare även för vår sol som blir en vit dvärg i ett allt mer iskallt och uppsvällt tomt universum...

En summering:

Ämnet är definitivt det "tyngsta" och mest svårbegripliga som sagt men är åter ett led i den "allmänbildning" vi emellanåt driver här på EWP. T.o.m. åskan och allt väder vi omges av, är en del av "entropi" som exempel, som utan detta knepiga begrepp aldrig skulle kunna uppstå annars. Vi och vårt världsallt är mitt i en stor entropi m.a.o.

Några viktiga länkar:

Filmen "Vårt kaotiska universum - Energi" på UR Play:

http://urplay.se/Produkter/177332-Vart-kaotiska-universum-Energi#amnesord-entropi

(En andra sevärd film på ett liknande tema finns på UR Play) - Filmen / filmerna går att se fram till lördag 28 februari 2015

Kaos och oordning... - Att förstå det ofattbara...

Källa SVT & eget material.

Skribent: S. Johansson


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):




Fler nyheter