.:: Just nu
Online: 7 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partners







NYHETER FRÅN EWP


16 december 2014 17:49
Den eviga frågan: Vit eller grön jul?

Det återstår 15 dagar av detta år och endast åtta till julafton, den tid på året då vi får in som mest förfrågningar om hur vädret ska bli. Blir det en vit jul eller inte? Som vanligt är det alldeles för tidigt att ta ut något i förskott, men vi kan i alla fall dela med oss av hur tendenserna ser ut och hur stor sannolikhet det är för en vit jul i de olika landsdelarna.

Statistik

Om man räknar ut ett genomsnitt av de tidigare jularna så kan man få fram en sannolikhet för hur stor chansen är för en vit jul. Detta bör man naturligtvis ta med en stor nypa salt då variationen är så stor och att statistik egentligen inte säger någonting om hur den kommande julen ska bli. 

Enligt SMHI:s statistik så är det 80-100% chans för en vit jul i Norrland. I fjällen är det i princip alltid snö på julafton och längs kusten och i den södra delen neråt 80% chans. I Svealand mellan 50-80% chans för en vit jul, lägst procent i den södra delen. I inre Götaland är sannolikheten ca 50-60%. Längs Götalands kuster endast 30-40%. Ungefär var femte-tionde jul i sydvästra Skåne är vit. 

Så ser prognoserna ut för julen 2014

Ännu är det som sagt osäkert. Modellerna svänger fram och tillbaka men i stort sätt samtliga har ett djupt lågtryck i körningarna. Detta skulle kunna ge stormbyar kring Sydsveriges kuster. Tidtabellen är oklar men idag ser det ut som om det kan komma ett par dagar innan julafton, medan det igår såg ut att dra in natten mot julafton. Med andra ord, det kan hinna att ändra sig många gånger och det är utan tvekan värt att följa upp!

Rent generellt kan vi säga att landet kommer bli indelat i två delar, en kall och en mild. Var gränsen kommer att gå är omöjligt att säga i nuläget. I norr finns det tendenser till en riktigt kall luftmassa med dagstemperaturer på -15-20° på julafton. I Götaland och Svealand kan det bli flertalet plusgrader. Gränsen mellan plus- och minusgrader ser i dagens modeller ut att gå någonstans i Svealand.

Det blir sannolikt en blåsig jul i södra Sverige och möjligheterna är goda för påspädning av snötäcket i norr. Det djupa lågtrycket kommer att spela en stor roll hur vädret på julafton kommer att bli.

Ju längre norrut man befinner sig den 24:e, desto större chans för en vit jul. Generellt ser väl ut att vara ganska snösäkert från norra Svealand och norrut, medan det är betydligt osäkrare längre söderut.

Vad tycker du? Hur viktigt är det med en vit jul egentligen?

 

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (1):




Fler nyheter