.:: Just nu
Online: 7 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partners







NYHETER FRÅN EWP


16 mars 2015 23:52
Vårdagjämning och solförmörkelse på fredag!

Som ni säkert har uppmärksammat så kommer en partiell solförmörkelse att kunna skådas i Sverige på fredag den 20 mars. Det gäller verkligen att ta vara på tillfället då vi inte får en sådan här kraftig förmörkning igen förrän år 2039. Här nedan följer några tips till dig som vill uppleva denna häftiga händelse.

< Foto: Norrköpings Astronomiska Klubb

Först en varning!

Solen är våldsamt stark varför det är förenat med väldigt stora risker att utföra egna experiment. Ögats näthinna har ingen känsel så det kan i samband med vissa experiment kännas helt säkert genom att ljuset försvinner. Samtidigt kan den lömska ultravioletta eller infraröda strålningen förstöra ögats bakre celler, vilket du i så fall märker upp till ett dygn senare. Kom ihåg: en förlorad syn kommer aldrig tillbaka!

> Solfilterglasögon

Det enklaste sättet att skåda fredagens skådespel är att använda solfilterglasögon. Dock måste man vara säker på att de är hela och går att använda. Hur vet man då att de är brukbara? Ett sätt är att hålla den mot solen, ser det ut som en "stjärnkarta" med små ljusa hål i kan du slänga dem. Solfilterglasögon är inte speciellt dyra men kan tyvärr vara svårt att få tag på i dagsläget då det är slutsålt i flertalet butiker och webshoper.

OBS! Vanliga solglasögon går INTE att använda.

> Projicera solen

Detta kan vara lite krångligt första gången du gör det, men det blir garanterat roligare för varje gång! Det gäller att ha följande: 1) Fältkikare eller teleskop 2) En platt vit yta, exempelvis ett A4-papper på en kartongbit 3) En hjälpreda som kan hålla i kikaren.

En tydlig beskrivning om hur det går till att projicera solen finns att läsa på Populär Astronomi: (http://www.popast.nu/2014/06/sa-skadar-du-solens-flackar-projicera-latt-med-papper-och-kikare/)

Kika gärna in på Klaraskyar.se och Populär Astronomi, här finns det användbara guider till dig som vill uppleva solförmörkelsen på fredag! Läs gärna vår tidigare artikel om solförmörkelsen: http://ewp.se/nyheter.php?id=1738

Hur kommer förmörkelsen att märkas?

Om du inte vet om att det skall pågå en solförmörkelse på fredag förmiddag så kommer du troligen inte att märka av det. Solen måste täckas så oerhört mycket för att vi ska märka något. Det vi dock kan lägga märke till är temperaturen som sjunker, att det plötsligt blir lite kallare, och inte undra på det när 80-90% av solens värmeenergi försvinner för en stund.

I Sverige kommer solen att täckas alltfrån 79% i södra Skåne till 94% uppe i Lapplandsfjällen vid norska gränsen. På Svalbard och Färöarna kommer man att uppleva en total solförmörkelse, en händelse som hundratusentals människor har väntat på. 

Vilken tid pågår solförmörkelsen?

Tiden beror på var i landet du befinner dig. Enklast är att gå in på denna hemsida och sätta markören på den plats du vill. Du får då fram exakta tider för just den platsen. När du har satt dit markören kommer det fram en ruta med tre olika tider. Den översta anger när själva förmörkelsen startar, den mittersta när den når sitt maximum och den nedersta när förmörkelsen slutar. Kom ihåg att lägga till en timme för att få svensk tid (+1 h)! Överst i rutan står det också hur många procent solen är täckt (Obscuration) och om det är en partiell eller total förmörkelse.

Din lokala astronomiska förening!

Uppsök gärna din lokala astronomiska förening som möjligen kommer att att ha öppet på fredag! Några exempel är: 1) Slottsskogsobservatoriet i Göteborg 2) Mariestads astronomiska klubb 3) AstroSweden i Skara där utrustning kommer att ställas ut om vädret tillåter 4) Örebro Astronomi där man, om vädret tillåter, kommer att ställa ut utrustning på Våghustorget i Örebro kl. 9.45-12.10.

Vårdagjämningen samma dag!

På fredag den 20 mars är det också dags för vårdagämningen, närmare bestämt klockan 22.45! Dag och natt är ungefär lika långa vid detta tillfälle.

 

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):




Fler nyheter