.:: Just nu
Online: 8 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partners







NYHETER FRÅN EWP


4 juni 2015 20:59
Så blir Nationaldagsvädret - UPPDATERAT 3

UPPDATERAT 6/6 KL. 13:05

Åskan har stort sett lämnat västra Götaland och det lämnas istället möjlighet för solglimtar, samtidigt som det blir allt blåsigare. I östra delen av Götaland kan möjligen någon åskknall förekomma men nederbörden drar bort och eftermiddagen och kvällen torde bjuda på möjlighet till sol.

TIDIGARE 6/6 KL. 10:10

Under morgonen och förmiddagen har åska främst berört Skåne men fler skurområden i fronten tar sig in och en del av dessa kan innehålla åska. Området tar sig vidare upp över landet medan det åter kan bli soligare igen med början i den sydvästra delen.

Mitt på dagen har kallfronten nästan hunnit till östra Götaland och för med sig risken får någon åskcell.  Dock är inte åskrisken särskilt "stor", utan håller sig på en viss nivå, ungefär 4-5 på vår 12-gradiga skala.

Läget är osäkert - vad som händer beror på hur de nuvarande cellerna beter sig under dagens lopp. Vi tillämpar en fortlöpande uppdatering av läget,  något vi brukar kalla "nowcasting".

TIDIGARE 5/6 KL. 20:58: Läget ser ungefär likadant ut gällande morgondagen. Just nu befinner sig några riktigt kraftiga åskoväder över Belgien, Luxemburg och Nederländerna (Benelux) som masar sig nordost ut.

Några frågetecken finns det. Det första är hur mycket dessa celler "äter" upp den instabila luften idag och förändrar luftmassan som kommer in mot Sydsverige inatt/i morgon bitti. Det finns risk att åska kan dra upp mot Skåne sent inatt och i morgon bitti. Hur omfattningen kan tänkas bli är i nuläget väldigt osäkert. Men man ska ändå vara medveten om risken (eller chansen). Åskan uppträder på en kallfront som snabbt tränger på mot den tillfälligt varma luften som tar sig upp i en kil, och när dessa luftmassor möts kan åska, skyfall och hårda vindbyar bildas.

Mitt på dagen har kallfronten nästan hunnit till östra Götaland och för med sig risken får någon åskcell. Men det mest sannolika är att främst Skåne, västkusten, inre Götaland samt sydvästra Svealand får störst åskrisk under morgondagen. Dock är inte åskrisken särskilt "stor", utan håller sig på en viss nivå, ungefär 4-5 på vår 12-gradiga skala.

Läget är osäkert - vad som händer beror på hur de nuvarande cellerna beter sig ikväll och inatt, något vi brukar kalla "nowcasting".

FÖLJ VÅRA ÅSKRISKPROGNOSER OCH KOMMANDE UPPDATERINGAR!

URSPRUNGLIG ARTIKEL: 

Nationaldagen närmar sig med stormsteg och det ser faktiskt ut som om värmen tillfälligt kommer att breda ut sig över Sydsverige på lördag. Värme har under veckan transporterats upp över västra och centrala Europa och kommer alltså att kunna beröra oss, lagom till Sveriges dag.

Kanske högsommarvärme

Ett mäktigt högtryck över Medelhavet ger länder som exempelvis Spanien, Portugal, Frankrike, Italien och Tyskland rejäl sommarvärme i morgon fredag. På flera håll kommer man att kunna mäta +30-35 grader, i södra Spanien inte långt ifrån +40. Sydöstra Sverige får också känning av detta, men nu pratar vi istället om +20-23 grader, men tillräckligt för ett nytt möjligt säsongshögsta (som är 22,0 grader)! 

Mot Brittiska öarna närmar sig dock ett nytt frontsystem som kommer att vandra in över Sverige på självaste Nationaldagen. Vissa modeller svajar däremot lite när detta beräknas komma in och exakt vilka ställen som berörs. 

Det troliga är att regn drar in mot Dalsland och Värmland på morgonen och tidiga förmiddagen som sedan drar norrut. Frampå dagen står en kallfront på lut och drar in någon gång under eftermiddagen mot västkusten. I främst Skåne med risk för åska. Framför detta får Östersjölandskapen en hyfsad solig Nationaldag med temperaturer som kan klättra uppåt +25 grader. I Norrland soligt längs kusten och ca +15-18 grader. I inlandet och i fjällen däremot mulet och ostadigt med en temperatur på +10-15 grader, i fjällen ca. +5.

Åskrisken

I varmluftskilen kommer en hel del åska att kunna bildas i bland annat Tyskland på lördag, där luften både är energirik, varm, fuktig och labil. Det är ett ganska klassiskt läge som brukar förekomma flera gånger under sommaren. Erfarenheten säger att åskan stannar söder om Östersjön och att den inte når svensk mark, d.v.s. Skåne. Mycket talar för att detta blir verklighet även på lördag, men att någon åskskur bildas i den varma luften över Sydsverige är naturligtvis inte helt omöjligt. Ha paraplyet redo!

Trevlig Nationaldag önskar vi på EWP!

 

Skribent: S. Johansson & Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (2):




Fler nyheter