.:: Just nu
Online: 3 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partners







NYHETER FRÅN EWP


16 juni 2015 14:40
Kortnytt: Midsommarväder - Åskfattigt - Vädret hittills...

Ämnen: Midsommarvädret - Väldigt åskfattig inledning på sommaren - Vädret hittills i år - 5 000 "gilla-markeringar" på Facebook!

En av årets allra viktigaste väderhelg närmar sig, midsommar. Det står allt säkrare att vi får en ostadig midsommar med regn och skurar. På torsdag passerar ett lågtryck med omfattande regn över Mellansverige och dagstemperaturen ser ut att ligga på blygsamma 10 grader i Svealand.

Rester från detta lågtryck väntas under hela midsommarhelgen med skurar i främst södra och mellersta Sverige. Mellersta och norra Norrland har chansen att få det finaste vädret med mestadels uppehåll och en del solsken, både på midsommarafton och midsommardagen. Från Jämtland och söderut däremot talrika eftermiddagsskurar tillsammans med en temperatur på omkring 15 grader. Så var beredd att flytta in sillunchen under tak - eller i värsta fall inomhus.

Väldigt åskfattig inledning på sommaren

I en och en halv månad har åsksäsongen pågått men hittills har den varit mycket lugn. Endast 3 560 nedslag har SMHI:s blixtregistreringssystem noterat mellan 1 maj och 15 juni. Det är en väldigt låg siffra, framförallt om man jämför med samma period förra året, då 61 850 nedslag registrerades. Under samma period 2013 registrerades 47 429 nedslag samt 12 118 nedslag år 2012. 

Den låga åskaktiviteten beror givetvis på den kyla inledningen på säsongen. Det har inte varit tal om någon högre fuktighet och instabilitet, vilket är två av åskans allra viktigaste ingredienser. Avsaknaden på höga temperaturer under en lång tid har också gjort att sjöar och hav inte har fått möjlighet att värmas upp. 

Vädret hittills i år

Vi har kommit halvvägs in på året och det har blivit dags att sammanfatta de första delen. Trots den kyliga våren och försommaren så ligger faktiskt medeltemperaturen över det normala i hela landet (1 jan - 15 jun). I nordöstra Norrland så mycket som 4-5 grader över. Det är väl kanske inte det första man tänker sig nu när vädret är så svalt.

Visst, vi har haft enstaka toppar på 27-28 grader, men det har inte handlat om någon värmebölja, alltså en sammanhängande period med sommarvärme. Utan det har mest varit en eller två dagar där temperaturen har klättrat upp nästan till 30 grader, för att sedan snabbt återgå till det kyligare vädret igen. 

Nederbördsmässigt har man på de flesta håll i landet fått 100-200% mer nederbörd än normalt, sedan 1 januari. 

5 000 "gilla-markeringar" på Facebook!

Den 8 juni nådde vår Facebooksida helt fantastiska 5 000 gilla-markeringar! Vi på EWP är givetvis väldigt glada över att så många vill följa oss! Har du Facebook men inte följer oss? Med ett klick kan du få alla våra inlägg i ditt nyhetsflöde så att du inte missar någonting! Vi heter såklart EWP.se på fejjan! Ibland lägger vi ut inlägg som inte kommer med på hemsidan, och vice versa, så det bästa är att hålla dig uppdaterad både på hemsidan och Facebook!

 

Med önskan om en trevlig Midsommar till er alla!


Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):




Fler nyheter