.:: Just nu
Online: 6 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partners







NYHETER FRÃ…N EWP


29 juli 2015 20:37
Ett år sedan skogsbranden i Västmanland

Efter flera veckor med flödande värme så led markerna och skogarna av torka och minsta lilla kunde starta en enorm skogsbrand. Detta är precis vad som hände i slutet på juli 2014. Det kom tillslut att bli Sveriges mest omfattande skogsbrand i modern tid. Detta är en liten återberättelse och tillbakablick på de våldsamma dygnen 2014.

< (Foto: Jocke Berglund/TT)

Startades av en skogsmaskin

Det var som sagt snuskigt torrt i markerna runt om i landet, bland annat i Västmanland. Torsdagen den 31 juli utförde man ett skogsarbete i skogspartiet mellan Seglingsberg-Öjesjön i Surahammars kommun. Det var här branden startade. SOS Alarm fick in larmet kl. 13.21, men första räddningsstyrkan var inte på plats förrän 40 minuter senare, enligt Skogsbrandutredningen, och detta berodde på bristande navigering. När larmet kom till SOS brann uppskattningsvis ett område på 30 x 30 meter (0,09 hektar). Av allt att döma startade alltså branden i en skogsmaskin, av en gnista eller liknande.

Brandsituationen blev värre och värre dag för dag. På kvällen den 2 augusti brann hela 2 000 hektar mark. Den 4 augusti riskerades stadskärnan Norberg att evakueras, även om man i sista sekund hindrade brandspridningen genom så kallade brandväggar. Man hade dock lite tur att vinden mojnade. 14 000 hektar mark stod i lågor på kvällen den 4 augusti.

Just den 4-5:e var värmeböljans hetaste dagar och Sala uppmätte +34 grader vid detta tillfälle. Uppe i Falun noterades +35.

Branden fortsatte att sprida sig och inte förrän på kvällen den 6 augusti släpptes de första vattenmängderna från luften. 

Den 11 augusti konstaterades att branden var under kontroll. Totalt brann 13 800 hektar skog ner, vilket motsvarar omkring 20 000 fotbollsplaner. En person brändes ihjäl och minst en brännskadades svårt.

Den officiella räddningsinsatsen avslutades inte förrän en månad senare, den 11 september.

Följder

Branden ledde till enorma ekonomiska konsekvenser för skogsnäringen. Enligt Skogsstyrelsens preliminära siffror kostade branden ca 500 miljoner, enbart i förstört virke. Värst är skogen drabbad i den norra delen av det brandhärjade området. Här är det s.k. humuslagret på flera hundra hektar förstört. 

Ca 25 byggnader brann ned eller brännskadades. 

Man började evakuera boende i Gammelby den 4 augusti för att sedan även evakuera i Västervåla, Ängelsberg, Hästbäck samt längs väg 256 till Hörnsjöfors. Som tidigare nämnt så riskerades även Norberg att evakueras den 5:e, men som tur var lyckades man att stoppa spridningen av branden. När man konstaterade att branden var under kontroll den 11:e var fortfarande 200 personer evakuerade.

En hel del kollektivtrafik berördes också av branden. Bland annat tågen som inte kunde gå i området mellan Surahammar och Avesta samt mellan Fagersta och Avesta. Pendeltrafik liksom godstrafik drabbades. Hela luftrummet var avstängt under räddningsinsatsen, förutom för brandflygen.

Personskador

Totalt 14 personer omringades av branden den 4 augusti. Det var privatpersoner som ville hjälpa till med släckningsinsatsen men som förlorade kontrollen och blev istället omringade av branden. Lyckligtvis kunde en av Försvarets helikoptrar rädda personerna ur situationen.

Samma dag hittades en svårt brännskadad person i Stabäck utanför Ängelsberg. Senare på natten hittades en 42-årig man avliden i samma område, vilket var brandens första och enda dödsoffer.

Vi vill med denna korta tillbakablick skänka en varm tanke till alla som berördes och drabbades av branden på olika sätt. Tack till all räddningspersonal som tillslut lyckades få bukt på branden.

Foto: Länsstyrelsen Västmanland

Källor


Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar:
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):




Fler nyheter