.:: Just nu
Online: 14 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partners







NYHETER FRÅN EWP


7 augusti 2015 18:35
Atombomberna 1945 - Ett dystert 70 årsminne...

Det har nu gått 70 år sedan mänskligheten gick in i en ny och mycket farlig era - atomåldern! Detta i samband med att U.S.A. ville besegra japanerna och få ett slut på det nästan 6 år långa 2:a Världskriget.

Just andra världskriget kan nog än idag, beroende på sin världsomspännande omfattning och ohyggliga och barbariska grymhet anses som det brutalaste krig som människan utkämpat.Till trots senare barbariska krig och krigshandlingar.

Atombomberna över Hiroshima och Nagasaki fälldes av USA. De var de första, och hittills de enda kärnvapen, som använts i krig. Huruvida detta föranledde japanerna att kapitulera den 15 augusti, och därmed avsluta andra världskriget är omtvistat. 90 000−166 000 respektive 60 000−80 000 människor beräknas ha omkommit i Hiroshima och Nagasaki under de efterföljande två till fyra månaderna som en direkt följd av bomberna.

Hälften av dödsfallen i vardera stad skedde det första dygnet. Fortfarande idag, 70 år senare, dör folk av bombernas effekt då de överlevande i högre grad än genomsnittet drabbas av cancer och lider av för högt blodtryck.

De båda städerna Hiroshima och Nagasaki har kommit att bli viktiga symboler mot kärnvapen och högtidlighåller 70-årsminnet av bombanfallen 6 och 9 augusti.

"Little Boy" & "Fat Man"...

Första atombomben, Little Boy, fälldes 6 augusti 1945 kl 08:15 över industristaden Hiroshima. Det var en uranbaserad bomb, med en sprängkraft motsvarande 15–16 kiloton trotyl – uppgifterna varierar från källa till källa. Den hade formen av en cylinder, var 3,05 m lång, hade en diameter på 0,71 m och vägde ca 4 000 kg. De aktiva delarna var ca 60 kg uran.

Flygräden leddes av överste Paul Tibbets som flög flygplanet Enola Gay, som fällde bomben över Hiroshima. I anfallet deltog tre flygplan av typ Boeing B-29 Superfortress. Bomben släpptes från 10 000 meters höjd och detonerade 600 meter över marken för att den skulle få maximal effekt.

Mellan 90 000 och 120 000 av invånarna beräknas ha dödats av den omedelbara detonationen eller av andra skador de närmaste dagarna. Många av de som inte dog i explosionen brändes till döds under rasmassorna.

Nagasaki 9 augusti...

Andra atombomben, Fat Man, fälldes 9 augusti 1945 klockan 11:02 över staden Nagasaki, hade en sprängkraft på ca 21–25 kiloton trotyl och detonerade också den på drygt 500 meters höjd. Den hade formen av ett ägg, var cirka 3,25 meter lång med en diameter av ca 1,53 m och hade en vikt av ca 4050 kg. Den aktiva beståndsdelen i den här bomben var plutonium.

Det primära målet var att släppa bomben över Kokura men då det var molnigt över staden fortsatte planet istället till det sekundära målet Nagasaki. Molnen över Nagasaki var ännu kraftigare men beslutet togs att fälla bomben ändå. Bomben fälldes över Urakami-distriktet, i stadens norra delar, som sedan 1920-talet utvecklats som ett industriellt område.

I Urakami fanns bland annat minst två fabriker som tillverkade vapen, ammunition och torpeder. Därutöver fanns även ett universitetssjukhus samt ett stort antal skolor och andra officiella byggnader.

Mellan 60 000 och 80 000 människor beräknas ha avlidit av detonationen eller andra skador de närmaste dagarna. Den andra räden leddes av major Charles Sweeney i B-29:an Bockscar.

Mer om atombomberna hitta du på Wikipedia: https://sv.wikipedia.org/wiki/Atombomben_%C3%B6ver_Nagasaki

Källa: Wikipedia & eget material

Skribent: S. Johansson


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):




Fler nyheter