.:: Just nu
Online: 9 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partners







NYHETER FRÅN EWP


24 december 2016 23:23
Urd har orsakat skador - men kanske mindre än väntat?

Uppdaterat 27/12 kl. 01.10: En sista uppdatering

Urds lågtryckscentrum ligger just nu (kl. 01) i Uppland och har successivt försvagats under kvällen. Vindarna ökade redan i eftermiddags och nådde storm i byarna längs Bohuskusten och under kvällen blev det full storm ute till havs, precis som prognotiserat. Under kvällen försköts stormbyarna längre söderut längs kusten och nådde Skåne och även bortåt Östersjön. 

Urd har hittills ställt till det en hel del med nedfallna träd, grenar, översvämningar och bortblåsta föremål. Storgöteborgs räddningstjänst säger dock till GP att man från deras sida hade befarat ännu större skada än vad som hittills skett.

Stormbyarna kommer fortsätta ligga på hela västkusten under nattens första timmar, men kulmen har nog nåtts och vindarna avtar långsamt med början på norra Västkusten.

Ett av de stora problemen under kvällen har varit de höga vattenflödena längs västkusten som har bidragit till översvämningar. I skrivandets stund bygger man barriärer i Halland där vattenståndet är 175 cm över det normala.

Endast ett hundratals hushåll blev utan el, så inte heller elförsörjningen verkar ha drabbats avsevärt av Urds framfart.

En summering av stormen kommer tisdag förmiddag 27/12.


 

Uppdaterat 23.50: SAS-plan träffades av blixten och fick nödlanda på Bornholm

Ett SAS-plan på väg från Reykjavik på väg till Kastrup kunde ej landa beroende på stormen och omdirigerades till Sturup. Det som hände när planet skulle landa där var otroligt: Planet träffades av blixten och planet tvingades istället nödlanda på danska ön Bornholm. Händelsen filmades och finns på AB, - Se länken nedan. Det luktade bränt ombord men nödlandningen gick bra. Dock så sitter passagerarna fat på Bornholm istället...

Urd ser ut att ha kulminerat längs norra västkusten nu. Väderöarna, som hade en medelvind på 27 m/s kl. 20, ligger i skrivandets stund på 18 m/s. Istället ökar vindarna längre söderut. Vi får se om vi på någon plats kommer att slå Väderöarnas byvind på 33,8 m/s som är kvällens hittills högsta uppmätta byvind i Sverige, det ska dock mycket till.

In över land i Skåne ser byvindarna som mest ut att ligga uppåt 25-27 m/s både vid Landskrona och i delar av Malmö just nu, i alla fall enligt Trafikverkets mätstationer. Falsterbo i sydvästligaste Skåne har 27 m/s och Hallands Väderö som är en kuststation i den nordvästra kanten av Skåne har 29 m/s. I södra Blekinge har Karlskrona 24 m/s, samma hastighet på Ölands södra udde.

Stormbyarna kommer att hänga in en bit efter midnatt innan de avtar, med början längs Bohuskusten. I Skåne dröjer det nog ytterligare 2-3 timmar.

Den sista slutgiltiga uppdateringen från EWP kommer om någon timme.

Länk till flyghändelsen och en liten film - Aftonbladet: http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/EeVao/sas-plan-traffades-av-blixten-nar-det-skulle-landa


Uppdaterat 22.19: Öresundsbron stänger

Öresundsbron skriver på sin hemsida att bron nu stänger för all trafik på grund av stormen. Bron stängdes 22.14 och väntas vara avstängd tills stormen gett sig. Preliminär sluttid 04.30. En av Trafikverkets mätstationer uppmätte 32,4 m/s på bron vid 22-tiden.

Kl. 22 uppmätte Helsingborg 23,2 m/s i byvindar. Göteborg 22,8 m/s men vid de större broarna har Trafikverkets mätstationer uppmätt drygt 30 m/s. Väderöarna har fortsatt sin starkaste vindby på 33,8 m/s sedan kl. 20.

SVT rapporterar att en byggnadsställning har rasat från ett skoltak i Lund där nu vakter spärrar av. 


Uppdaterat 21.43: Uddevallabron öppen igen

Uddevallabron har öppnats igen men med reducerad hastighet, uppger Trafikverket.


Uppdaterat 21.23: Stormen drar in på allvar

Stormen börjar göra sig mer och mer märkbar runt om på västkusten. Göteborgsposten rapporterar att all båttrafik i Göteborgs södra skärgård är avstängd samt att flera spårvagnslinjer är inställda. Läs mer om de kollektiva störningarna på Västtrafiks hemsida. GP skriver också att flera rapporter har kommit in om översvämningar i källare.

Vi får även in rapporter om att vindarna ökar rejält länge ner på västkusten, kring Malmö bland annat. Kulmen nås vid Bouhuslän troligen någon gång strax innan midnatt och sedan rör sig kulmen neråt till Skåne nästkommande timmar. Ger er inte ut på vägarna om ni absolut inte måste - stanna helst inomhus och ladda med värmeljus och ficklampor om strömmen skulle försvinna.

Skriv gärna till oss och berätta om Urds framfart hos dig! Skicka gärna bilder till vår Facebooksida eller till hemsidan i admin-panelen.


Uppdaterat 20.10: Uddevallabron avstängd

Trafikverket meddelar på sin hemsida att Uddevallabron är stängd för all trafik tills i morgon bitti 09.00 (preliminärt).

Högst medelvind kl. 20: Väderöarna 27,2 m/s (full storm) och Måseskär 24,5 m/s (full storm). 

Högst byvind kl. 20: Väderöarna 33,8 m/s (orkan) och Måseskär 31 m/s.


Uppdaterat 19.33: Full storm ute på Väderöarna

Högst medelvind kl. 19: Väderöarna 24,7 m/s (full storm), Måseskär 22,4 m/s och Hallands Väderö 18,4 m/s.

Högst byvind kl. 19: Väderöarna 32,8 m/s (orkan), Måseskär 28,5 m/s och Nordkoster 26,1 m/s.

Källa: SMHI.


Uppdaterat 18.54: Bro avstängd

Vid 18.15-tiden stängdes Älvsborgsbron i Göteborg för all trafik, rapporterar Göteborgsposten. Uddevallabron är tills vidare stängd för tung trafik och personbilar med släp enligt Trafikverket.


Uppdaterat 17.51: Urd har kommit in över Norge

Vinden har sedan några timmar tillbaks börjat friska i ordentligt längs västkusten. Byar uppåt 26-29 m/s uppnås kring kuststationerna och medelvinden är som högst på Väderöarna, med 20 m/s kl. 17. Ännu värre var det ute på Färöarna när Urd härjade där tidigare idag. Vindbyar på hela 78,7 m/s uppmätte man där. De lokala nyhetssajterna kvf.fo och in.fo rapporterar om många skador till följd av stormen. I Färöarnas näst största stad, Klaksvik, har vinden fångat både hustak och bilar och bil hamnade till och med i sjön, enligt NRK.

Urds centrum har nu kommit in över Norges fastland och tar nu sikte mot Svealand, samtidigt som vindarna i Götaland ökar ännu mer de närmsta timmarna. Den starka vinden kommer nog förr eller senare tvinga att stänga av de stora broarna, b.la Uddevallabron och Öresundsbron. 

Vi uppdaterar fortlöpande under kvällen på Facebook och på hemsidan.


Uppdaterat 13.02: Tåg och färjetrafik ställs in

Stormen "Urd" närmar sig norska kusten efter att ha fördjupats över havet. Samtidigt meddelar Trafikverket att man har ställt in flera tåglinjer i södra Sverige under kvällen och natten. I en sådan här storm är det stor risk att träd faller över kontaktledningar och gör tågen strömlösa. Totalt 13 linjer ställs in (se vilka nedan). Innan banorna kan öppna igen måste man göra en s.k. avsyning under tisdag morgon för att säkerställa att inga träd ligger över spåren och att de är redo för trafik igen. 

Eftersom det inte är någon tjäle i marken så kommer stora mängder träd att falla i stormens framfart, samma sak gällde för Per (2007) och Gudrun (2005). Dessbättre ser Urd inte ut att ha samma intensitet och styrka som vare sig Per eller Gudrun. Den kan dock jämföras med Gorm (nov 2015). Då uppmätte Hallands Väderö en medelvind på 30 m/s och byvind på 40 m/s. Då var det även orkanbyar med 36 m/s i Helsingborg. Prognosen säger att Urd kommer vara något snäpp lindrigare, men vi får se.

Även färjetrafiken ska ställas in vilket gäller följande turer: Stena Baltica Gdynia/Karlskrona och m/s Skåne Trelleborg/Rostock, rapporterar SvD.

Dessa tåglinjer berörs:

  • Simrishamn - Malmö (Ystadsbanan)
  • Helsingborg – Hässleholm (Skånebanan)
  • Helsingborg – Eslöv (Rååbanan)
  • Jönköping-Vaggeryd
  • Halmstad-Nässjö
  • Nässjö-Hultsfred
  • Berga-Oskarshamn
  • Mönsterås-Blomstermåla (endast godstrafik)
  • Kristianstad – Karlskrona (Blekingekustbanan)
  • Kalmar – Linköping (Stångådalsbanan)
  • Göteborg – Strömstad (Bohusbanan)
  • Håkantorp - Gårdsjö (Kinnekullebanan)
  • Borås – Varberg (Viskadalsbanan)

EWP rapporterar kontinuerligt under dagen och kvällen! Följ oss även på Facebook!


Uppdaterat 26/12 kl. 09.30: Res hem tidigt på annandagen eller vänta till tisdag eftermiddag!

Som alla vet så kan julen inte bli kortare då den låg under ett veckoslut med bara en ynka ledig dag. Och som lök på laxen så närmar sig stormen "Urm" snabbt och drar in över landet måndag (annandag) eftermiddag. Vi talar alltså om riktigt eländiga och rent farliga förhållanden när det är mycket stor risk för trädfällning, kringflygande föremål m.m. Såväl vägar, järnvägar och flyg kommer med all sannolikhet att påverkas mer eller mindre av stormen.

Åk hem tidigt under annandagen annars är risken stor för onödiga risker!

Det gäller att ta god tid på sig i jultrafiken hem då många redan måste tillbaka till sina arbeten efter den rekordkorta julhelgen. Stormen kommer alltså innebära mycket stora faror där riskerna är mycket stora och förhållanden kommer vara eländiga från sen eftermiddag och under kvällen och natten. Sannolikt kommer tåg ställas in beroende på fallande träd och andra problem. Om man ska åka långt så är det kanske bättre att skjuta fram hemfärden till tisdag eftermiddag. Men att tänka på är att stormen når in över Bohuslän först och passerar Öland och Gotland sist under tisdag morgon och förmiddag.

Stormen "Urd" drar med sig regn, blötsnö  och även åska!

Åter så föreligger en liten åskrisk när ovädret drar in men jämfört med stormens verkningar så är åskan närmast att betrakta som försumbar i sammanhanget. På sydsvenska höglandet kan tillfälligtvis blötsnö förekomma i nederbörden, som dock snabbt övergår i rent regn.


Tidigare 2016-12-25 kl. 11.20 : Stormen "Urd" fördjupas på norska havet:


Det omnämnda lågtrycket, döpt till "Urd" av norska YR, som väntas ge stormbyar i södra Sverige i morgon kväll och natten mot tisdagen har nu dragit ut över Norska havet och ligger strax sydost om Island. Vi har utfärdat nivå-2 varningar för detta i Västra Götalands län (kustbandet), Halland och Skåne. De starkaste byarna kan inom nyssnämnda områden nå 30 m/s vilket givetvis kan generera nedfallna träd och grenar men även bidra till kringflygande föremål och strömavbrott.

När lågtrycket närmar sig norska västkusten räknar norska väderinstitutet med att vindarna där kan uppnå dryga 40 m/s.

EWP följer upp detta inom det närmsta dygnet! 

 


Ursprunglig artikel 24/12:

Vi lägger härmed ut ett Riskutfärdande Nivå 2 gällande stormbyar med kulmen natten mot tisdagen. Prognosen är fortfarande något osäker men mycket talar för att vi kommer få det rejält blåsigt dagarna framöver och att ett djupt lågtryck passerar måndag-tisdag.

Julaftonsåska!

Tidigare i veckan så förutspådde vi att det skulle kunna bli lite åska på självaste julafton och så blev det. Tor hälsade God Jul i framförallt Västergötland, Halland och Skåne. Vår medarbetare Daniel i Göteborg vittnade om rejäla smällar och blixtar, liksom som många av er besökare har rapporterat om. Åska på julafton hör inte direkt till vanligheten.

I Norrland har man däremot haft en vintrig julafton med snö och minusgrader på många platser. Delar av bland annat Norrbotten har fått 10-15 centimter nysnö idag.

Mycket blåsig julhelg med storm natten mot tisdagen

Julhelgen blir mycket blåsig på många håll i landet med flera lågtryck som ska passera i omgångar. Som värst blir det i södra och mellersta Sverige och kulmen nås under Annandagen och natten mot tisdagen.

Ett lågtryck ligger just nu över Atlanten som under natten till Annandagen (måndag) kommer fördjupas på Norska havet till ca 950 hPa enligt vissa modeller. Sen eftermiddag på Annandagen kommer norska kusten, i trakterna kring Bergen, få storm- och orkanvindar medan lågtrycket ser ut att börja svänga söderut i en mer sydostlig riktning. Lågtryckcentrumet ser därför (i nuläget) ut att passera rakt igenom södra Svealand natten mot tisdagen och det värsta vindbandet förväntas träffa delar av väst- och sydkusten. In över Västergötland, Halland och Skåne skulle det kunna bli stormbyar på drygt 25 m/s. Ute på Skagerrak full storm.

Var den värsta vinden träffar och hur stark den blir beror på hur lågtryckets bana och utveckling ser ut vilket fortfarande är ganska osäker, så följ vidare prognoser här på EWP.se!

För norra Sveriges del så blir det blåsigt även här, framförallt i södra och mellersta Norrland under juldagen med i fjällen risk för hårda vindar. Det ser dock inte ut att bli någon blåst i den omfattning som kan drabba Sydsverige under Annandags kväll och natten mot tisdagen.

Obs! Ett riskutfärdande är ingen varning - utan utfärdas ibland INNAN en regelrätt varning är aktuell. Detta för att prognosen fortfarande är osäker men som kan innebära risker/fara för allmänheten. Riskutfärdande finns i tre nivåer 1, 2 och 3 där 3 är den högsta nivån och närmast en varning. En varning utfärdas i regel ett dygn innan väderhändelsen.

(Arkivbild: Mikael Amundsen)


Skribent: Simon Enström / S. Johansson


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):




Fler nyheter