.:: Just nu
Online: 22 | Inloggade: 28


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partners







NYHETER FRÅN EWP


8 maj 2017 23:16
Aprilväder med rejält kalla nätter

Man kan tro att vi är mitt inne i april med tanke på vädret, men vi är trots allt snart inne i mitten av maj. Vädret är alltjämt ostadigt och det råder klassiskt aprilväder. Du som har planterat frostkänsliga växter bör skydda dem så att inte nattkölden förstör dem.

Frost i hela landet

De kommande tre nätterna väntas bli ordentligt kalla med minusgrader i så gott som hela landet. I delar av Lappland skulle temperaturen kunna krypa under -15°. Utsatta områden i inre Svealand skulle kunna få neråt -10° och i Småland kring -5°. Det är alltså allmän nattfrost vi pratar om. Kuststräckan i Skåne och längs Västkusten kanske klarar sig ifrån minusgrader, men annars är det dessa som gäller kommande nätter.

Byar av regn och snö på eftermiddagen

Det som förknippas med just aprilväder är att det är klart på natten men att det under förmiddagen börjar växa till bymoln som det sedan börjar regna, snöa eller hagla ur på eftermiddagen. Till kvällen sjunker dessa ihop och det blir åter klart väder med sjunkande temperaturer.

Det kommer inte vara något märkbart som lägger sig gällande snön.

Majrekord för kyla

Temperaturer under -22° har förekommit i Norrland år 1944, 1971, 1981 och 1995. Rekordet är -24,1° i Fjällnäs, Härjedalen, den 3 maj 1981. 

I Svealand ligger rekordet på -18,4° i Flötningen, Dalarna, den 3 maj 1981. 

För Götalands del ligger majrekordet på -12,0° i småländska Lommaryd den 1 maj 1917.

Källa SMHI.

Varmare och soligare väder finns i prognosen

Framåt torsdag och ännu mer till helgen ser det ut att bli mer sol och färre byar. Temperaturen väntas också stiga så vi kanske kan passera +15° på lördag i Svealand? Nätterna ser också ut att bli något mildare, men fortsatt är det risk för minusgrader långt ner i landet.

(Arkivbild)

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):




Fler nyheter