.:: Just nu
Online: 25 | Inloggade: 28


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


18 maj 2017 10:27
Högsommarvärmen kulminerar - Uppdaterat 19/5

Untitled document

Det har varit ett par riktigt fina dagar med högsommarvärme i söder medan våren nu på allvar letat sig in i norra Norrland. Detta är säkert alla glada över men säg den lycka som varar...

Åter litet kallare...

Tyvärr så återgår vi delvis till den svalare vädertypen i hela landet men det blir inte den iskyla vi hade tidigare. Någonstans runt 18 - 20 grader i söder gäller från lördag- söndag och hälften ungefär längre norrut.

Vart tog åskan vägen?

Många faktorer spelar in om det ska bli åska eller ej och både värme och fuktig instabil luft behövs för att naturens fyrverkerier ska uppstå. En faktor som bidrar stort är våra kalla hav som omger Sverige. Medan Danmark har haft en del åska så uteblev den nästan helt här. Danmark står under direkt inflytande från kontinenten: Tyskland, Holland, Belgien, Frankrike o.s.v. Där bärs åskvädren upp av varmluftskonvektionen över land. Vi är nästan undantagslöst omgivna av kalla hav som sänker temperaturen och därmed innebär att konvektionen (lyften av fuktig luft) uteblir. Men det finns långt mer komplicerade faktorer som påverkar om det blir åska eller ej. Dessa är allt för svåra att gå in på här nu.

Kanske en liten åskrisk under lördagsdygnet men osäker sådan...

Summan av kardemumman är att det MÖJLIGEN finns en liten åskrisk i sydväst under lördagen men detta är åter en osäkerhetsfaktor. Bara att beklaga för er som gillar åskan medan man får säga grattis till er som avskyr densamma...

Tidigare:

Nu har högsommarvärmen tagit sig in på allvar över landet och den sprider sig även norrut. Även upp över nordligaste norrland som nu fått vår på allvar. Det känns nog skönt då det varit vintertemperaturer under större delen av maj, främst i fjällvärlden.

Åska i sydväst...

Längre söderut så knackar sommaren på dörren och det bjuds på riktigt härliga högsommartemperaturer långt upp i mellersta Sverige. Men som alltid så finns det 2 sidor av samma mynt så att säga. För i sydväst och ut över Danmark ligger en kallfront som för upp regn och över själva Danmark finns möjligen risk för skyfall och kraftig åska.

Det är sannolikt en viss risk att sydvästra Sverige, främst Bohuslän och Västergötland men även möjligen värmland och delar av Dalarna får känning av detta regnet. Dock så lär åskan och regnet vara avsevärt beskedligare över svensk mark.

Men redan från torsdag kväll och natten mot fredag är det risk/ chans för åska. Se åskriskprognoserna. Värmen ser åtminstone ut att ligga kvar över veckoslutet.

Skribent: S.Johansson


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter