.:: Just nu
Online: 12 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partners







NYHETER FRÃ…N EWP


22 september 2017 00:24
Höstdagjämning och kanske högtryck...

Idag fredag den 22 september så infaller årets höstdagjämning, vilket innebär att natt och dag är lika långa, över hela jorden. Det är nu kvällarna och morgnarna blir allt mörkare och mörkare hos oss norr om ekvatorn. Söder om ekvatorn är förhållanden de omvända där t.ex. Sydafrika och Australien och övriga länder på det södra halvklotet går mot sommar. Själva höstdagjämningen sker klockan 22.02 svensk sommartid fredag kväll 22/9. Höstdagjämningen känns en aning tyngre och vemodigare efter den dåliga sommaren och det är en bra bit till vintersolståndet som infaller 21 december.

Vid denna tidpunkt ska den meteorologiska hösten* ha kommit till hela Norrland och större delen av Svealand samt i inre Götaland. I nuläget har den anlänt till i princip hela Norrland och även stora delar av Svealand och i vissa delar av inre Götaland. Ännu har vintertemperaturerna inte anlänt i fjällvärlden, med undantag för ett pyttelitet område i Norrbotten.  På många håll, främst utmed kusterna och en bit in i inlandet råder ännu meterologisk sommar, från Stockholmstrakten, vidare söderut längs med Götalandskusterna upp till Strömstad. Inklusive Öland, Gotland samt hela Skåne.

Vaattenbristen har lindrats men inte överallt...

Den svåra torkan som redan dök upp under förra året har nu lindrats avsevärt efter sensommarens många och kraftiga regn.. Men främst i Värmland samt i östra Sverige från Stockholm och söderut inklusive Öland och Gotland är det ännu vattenbrist. 

Efter en usel sommar så kommer högtrycket från öster...

Den rätt dåliga sommaren till trots så är temperaturerna runt de normala på många håll. Nu så verkar dessutom ett högtryck från öster knacka på dörren och kanske stanna ett tag. Detta har nog de flesta av oss efterlyst större delen av sommaren 2017. Därför så är det extra ironiskt att detta verkar infalla nu när dagen är kortare än natten. Värmen, om man får kalla det så verkar gälla för nästan hela landet, även i Norrland.

Södra Sverige har haft få frostnätter ännu...

Det har knappast varit någon frost hittills denna höst för södra Sverige. Men stora delar av norra Sverige har redan haft en del frostnätter. Men nu blir det mildare i norr och varmare i söder. Det ser dessutom ut som att det för årstiden milda vädret lär fortsätta ett tag framöver i kommande vecka. Men vi kan ändå som en påminnelse om stundande årstid ta upp det här med just frost, vilket vi även gjorde för ett år sedan.

Det finns sålunda olika typer av frost. De vanligaste är:

Markfrost: Oftast mäter man temperaturen på två meters höjd, och nu på hösten är det oftast varmare här än närmast marken. Så ofta nämns begreppet "markfrost". Som alltså är när endast markytan är under noll grader och luften fortfarande är på plussidan.

Nattfrost: Men när istället både luften och marken ligger på minusgrader kallas det för "nattfrost" eller bara "frost".

Låg åskrisk framöver...

Tills helt nyligen så var det rejäl fart på vädret för sydligaste Sverige och då främst för region Västra Götaland (VGL) Där just Västra Götaland, Halland och Skåne fick en hel del oväntat kraftig åska i mitten av september. Vad detta beror på efter en så åskfattig sommar är ej helt klarlagt. Men en av orsakerna kan vara förändrade mönster i jetströmmarna. Dessa var fastlåsta under nästan hela sommaren och gav kylslaget väder i nästan hela landet. Men de stora orkanerna som härjat och härjar över Atlanten kan ha rubbat dessa och skapat en litet annorlunda vädersituation. Men för tillfället ser dock åskrisken ut att bli låg.

3 dagars-uppdateringar på EWP!

Vi har passerat mitten av september med råge och blott 2 av 6 regioner har nu reguljära åskriskprognoser medan de övriga 4 har gått för säsongsuppehåll. På förekommen anledning har  uppdateringarna för Västra Götaland (VGL) samt Östra Götaland (ÖGL) dragits ned till var 3:e dag. Dock så bevakas prognosmodellerna dagligen och EWP uppdateras vid behov. Så blir det t.o.m. 14 oktober som är den sista dagen för reguljära åskriskprognoser i dessa båda regionerna. Därefter så gäller säsongsuppehåll även här. 1 maj 2018 öppnar SAMTLIGA regioner på nytt för reguljära åskriskprognoser.

Bilden ovan: Visar solens och jordens olika placering i förhållande till jordaxelns lutning och jordens avstånd till solen, vid de olika årstiderna. Det tar jorden ett år att göra ett varv runt solen och från och med nu så blir solens bana allt flackare. Solens strålar måste dessutom passera en större del av jordens luftlager på våra breddgrader. Dygnets ljusa timmar avtar allt mer och detta sker ända fram till onsdag 21 december, då vintersolståndet infaller. Därefter så vänder det och det blir sakta ljusare igen och 20 mars 2018 är det vårdagjämning och den ljusa årstiden är åter tillbaka hos oss på norra halvklotet! Sommarsolståndet 2018 infaller 21 juni.

Aktuell Årstidskarta från SMHI: http://www.smhi.se/vadret/vadret-i-sverige/arstidskarta

*Fotnot: Den meteorologiska hösten definieras som en dygnsmedeltemperatur mellan 0-10 grader i fem dygn i sträck.

Skribent: S. Johansson & EWP Teamet


Skriv en kommentar:
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):




Fler nyheter