.:: Just nu
Online: 6 | Inloggade: 31


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


11 oktober 2017 13:13
Efter höstrusk kommer sensommarvärmen en sista gång?

Det närmsta dygnet väntas ett riktigt höstrusk i landet när ett omfattande regn drar in. Under torsdag morgon bildas dessutom ett lågtryck över Värmland och Dalarna som gör att regnet intensifieras rejält över Svealand och södra Norrland. Det blir också blåsigt söder om lågtrycket och i fjällen kan några centimeter nysnö falla.

Regn- och blåsväder på bred front över landet

Redan senare i eftermiddag drar regnet in från sydväst. Det kommer vandra upp över landet under natten och övergå i snöfall från Härjedalsfjällen och norrut. Eventuellt kan det handla om snöinslag öster om fjällen i Norrland under torsdagen. 

Ett lågtryck bildas under natten eller morgonen rakt över Värmland och Dalarna som kommer röra sig österut under dagen och intensifiera regnet. Det kan handla om rätt kraftigt regn över norra Götaland, Svealand och södra Norrland med snö i fjällen. Söder om lågtrycket blir det riktigt blåsigt med hårda byiga vindar. Längs västkusten, i södra Götaland, i Östersjölandskapen och i Östergötland kan det handla om mycket hårda vindbyar på drygt 20 m/s. Vinden avtar först till torsdagskvällen över västkusten samtidigt som den ökar över Östersjön i takt med att lågtrycket blir allt djupare i dess väg österut genom Ålands hav. Eventuella varningar kan komma att utfärdas.

Fortsatt ostadigt i norr, men i söder blir det varmare

Framåt helgen ser mellersta och norra Norrland ut att behålla det ostadiga vädret med regn och snö. Det blir också rätt blåsigt när ett par lågtryck kommer passera på band.

Längre söderut allt stabilare väder och i stort sätt uppehållsväder. Varmare luft strömmar in och vi kan få kring 15 grader över Svealand och Götaland. I östra Götaland uppåt 20 grader vid veckoskiftet. I mitten av nästa vecka ser kallare luft ut att dra ner på nytt.

Värmerekord?

Det senaste datum då temperaturen har överstigit +20 grader i Sverige är den 17 oktober, vilket inträffade år 1949. Om det skulle bli över 20 grader på tisdag tangerar vi därmed rekordet. Det ser dock ut att gå mot kyligare väder lagom till tisdagen, men på måndagen kommer vi säkert se toppnoteringar på ca 20 grader i östra Småland.

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter