.:: Just nu
Online: 11 | Inloggade: 32


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


21 december 2017 21:09
Mycket hårda vindbyar dan före dopparedagen - Uppdaterat 3!

Uppdaterat 10.15: Vi har nu  utökat varningen för södra delen av Hallands Län, Kronobergs  Län, Blekinge Län  samt Kalmar Län. Detta för mycket hårda vindbyar som förväntas under senare delen av lördag eftermiddag inom berörda områden nämnda ovan.

Det är en föga uppmuntrande vädersituation som uppstått mitt i julen, vilket innebär att man ska vara försiktig när man vistas utomhus rent allmänt.


Tidigare uppdatering 22/12 Kl 19.33: Vi har utökat varningen för norra Jämtlands län, södra Västerbottens läns inland samt norra Västernorrlands län. Här råder just nu en nivå 2-varning för stormbyar, 25-30 m/s. Allra starkast vind ser det ut att bli i norra Jämtland. I Jämtlandsfjällen och södra Lapplandsfjällen lär medelvinden vara i mycket hård styrka med eventuellt storm på topparna. I den starka vinden väntas det också snöfall vilket kommer det göra det extremt besvärligt för resenärer, både på vägarna och på järnvägen! Men snön lär endast beröra delar av Jämtland och västra Västerbotten.


Ursprunglig artikel med uppdatering fredag eftermiddag:

Mitt i julstöket och julklappshandlingen får vi bryta in med ett varningsfinger för oväder på lördag, dan före dopparedagen. Ett lågtryck kommer passera med centrum över norra Norrland, tillhörande ett rejält vindband över södra och mellersta Norrland.

Fördjupas på norska havet

Lågtrycket kommer natten till lördagen att fördjupas kraftigt över norska havet på väg mot svenska Lapplandsfjällen och här drar det in lördag morgon/förmiddag. Vinden ser ut att ha full stormstyrka i fjällen med stormbyar, 25-30 m/s, in över Jämtland (främst norra delen) samt Västerbotten (västra delen).

Den hårda blåsten kommer även i kombination med snöfall vilket kommer att ge ett extremt besvärligt väglag, dan före dopparedagen! Det handlar om 20 cm snö i fjällen och i norra Norrland samt 10-15 cm i övriga Norrland.

Risk för lokalt svår ishalka i stora delar av landet!

Inte som att det var nog med risk för stormbyar i norr, för även i söder är det risk för mycket hårda vindbyar och detta förgås av risk för halt väglag, ishalka, när regn kommer på kalla vägbanor. Varningar är utlagda för de olika besvärliga väderfenomenen som olyckligt kommer exakt precis när många är på väg till sina nära och kära. Främst så gäller detta just lördagen på lillejulafton och in mot själva julaftonen.

Rekordmånga varningar är ute just nu:

Följande varningar gäller:
Risk för snöhalka (Norrland)
Risk för ishalka (Norrland, Svealand, Götaland)
Risk för mycket hårda vindbyar (Norrland, Svealand, Götaland)
I nuläget ser endast Skåne och delar av Jämtland ut att vara utan varningar.

Riskförelägganden:

Utmed västkusten från Bohuslän i norr till Skåne i Halland föreligger ett Riskutfärdande för mycket hårda vindbyar. Främst gäller detta för kustbanden under lördagsdygnet.

Kör försiktigt om du måste bege dig ut och överväg din resa noga! 

Vi följer upp detta och återkommer med ytterligare varningar inom kort om prognosen håller sig.

 

Karta över lågtryckets placering lördag kl. 10. Ju tätare linjer (isobarer) desto kraftigare vind. (Karta: Wetterzentrale) 


Skribent: Simon Enström & S. Johansson


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter