.:: Just nu
Online: 12 | Inloggade: 31


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


14 januari 2018 13:01
Stora snömängder och blåst på ingång - UPPDATERAT

UPPDATERAT MÅNDAG 15/1 kl. 23.44: Det har blåst ordentligt i framförallt fjällkedjan idag med full storm i både Jämtlandsfjällen och södra Lapplandsfjällen. Blåsigast har Blåhammaren (1090 möh) haft med 30,8 m/s i medelvind. Den närbelägna stationen Sylarna (1030 möh) har uppmätt starkast vindbyar på nästan 40 m/s. Vinden kommer här att avta med början i södra fjällkedjan under måndagskvällen och natten.

Snöfallet har redan tagit sin in över inlandet i Götaland och Svealand med lokalt kraftig intensitet. Det sprider sig under natten vidare norrut men det går långsamt. Nedan följer aktuella varningar i nivå-ordning (per 23.44):

Nivå 2 - stormbyar: Gotlands länStormbyar 25 m/s under tisdagen med kulmen kring lunchtid. I kombination med snöfall.

Nivå 2 - storm: Jämtlandsfjällen och norra Lapplandsfjällen. 25-28 m/s med avtagande styrka successivt under tisdagen med början i söder.

Nivå 1 - mycket hård vind: Södra Lapplandsfjällen. 19-24 m/s framtill tisdag lunch.

Nivå 1 - mycket hårda vindbyar: Södermanlands län och Stockholms län, främst kusten. 21-24 m/s under tisdagen med kulmen kring lunch. Från lunch med snöfall.

Nivå 1 - halka/snöfall: Västra Götaland län (inkl. kustland), Halland, Skåne, Kronobergs län, Blekinge och Jönköpings län. Kan framill tisdag morgon komma 5-10 cm tillsammans med en hård byvind. Vid kusten och allra längst i söder regn.

Nivå 1 - snöfall: Värmland, Örebro län (norra delen) och Dalarna. Kan komma 10-20 cm under tisdagsdygnet i kombination med frisk till hård byvind. Lokalt faller säkert mer. Under onsdagen ytterligare 10-15 cm.

Nivå 1 - snöfall: Västmanlands län. Under tisdagen ca 5 cm i kombination med hård byvind. Ca 10 cm kan falla under onsdagen.

Nivå 1 - snöfall: Västernorrlands län. I främst Medelpad snöfall som kan ge 10 cm under tisdagen och framtill onsdag lunch. I kombination med hårda byvindar.


URSPRUNGLIG ARTIKEL:

Det högtrycksinflytande vi har haft börjar sjunga på sista versen och i väster väntar lågtrycksattacker av både snö, regn och blåst. Det redan djupa snötäcket på många håll kommer att fyllas på under den kommande veckan och dessutom ser kylan ut att stanna.

Ett glädjebesked för alla vinterälskare.

Snöläget 14 januari

Snön ligger djup på många håll i landet. Det är i Götaland som det är skralt då det bara i den inre och norra delen det är fläckvis snö med några centimeter på sin höjd. Men som sagt, täcket kommer att fyllas på under de nästkommande dagarna, även i den södra landsdelen vilket kommer glädja många som längar efter det riktiga vintervädret.

  • Götaland: Fläckvis snö i den inre delen. Något mer kring Vättern och även i Dalsland. I övrigt barmark.
  • Svealand: Barmark/fläckvis snö i större delen av Stockholms,- Uppsala- och Södermanlands län. I övrigt ett varierat snötäcke från 3-10 cm i Värmland till 40-75 cm norr om Siljan.
  • Södra Norrland: Allmänt 50-75 cm. Över 75 cm på några ställen. 
  • Norra Norrland: Allmänt 75-100 cm. Lokalt i Lappland över 100 cm. 

Mer snö på ingång

Måndagen bjuder på lugnet före stormen kan man säga. Framåt kvällen börjar det snöa i de västra delarna när det omfattande frontsystemet närmar sig. Även vinden kommer att tillta till över 20 m/s i byarna på västkusten. Snöfallet kommer på bred front in och sprider sig under natten både österut och norrut.

På tisdag täcker snöfallsområdet större delen av landet och det kan lokalt handla om stora snömängder i kombination med friska vindar. Det kommer säkerligen att kunna komma 10-15 cm på många håll, men lokalt betydligt mer. Var exakt de största mängderna hamnar är fortfarande lite osäkert. Längst i norr endast lättare snöfall och runt Götalands kuster får vi en inblandning av regn eller möjligen rent regn. 

Själva lågtrycket passerar rätt långsamt österut under onsdag och torsdag och det innebär mer snö och framåt fredagen ser Norrlandskusten ut att få omfattande snöfall i motsolsvinden kring lågtrycket som drar in från Bottenhavet.

Följ EWP för kommande vädervarningar och vidare prognoser kring utvecklingen av i första hand tisdagsdygnet!

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter