.:: Just nu
Online: 8 | Inloggade: 31


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


17 januari 2018 15:35
Efter snön kommer kylan - även till södra Sverige

Vi har haft ett par riktigt besvärliga väderdygn med snö och blåst som har lett till mängder av trafikproblem. Snöfallet över Svealand håller på att mattas av och kommer till i morgon torsdag att ha lättat helt. Det kommer däremot att dra in lättare snöfall över Norrlandskusten, men inga stora mängder väntas. 

Mot helgen blir det kallare och även större solchanser, så se till att ha skidorna, pulkorna, solglasögonen och de varma kläderna nära tillhands.

Rejäl påspädning av snötäcket på flera håll

Flera decimeter snö har fallit senaste två dygnen, med tyngdpunkt över Svealand och södra Norrland. Lillhamra i nordligaste Dalarna fick 27 mm i smält form tisdag kl. 07 till onsdag kl. 07. I sörmländska Vagnhärad fick man 21,5 mm och i Söderbärke, Dalarna, 21,2 mm.

1 mm i smält form brukar man oftast omvandla till 1 cm snö. Men det beror helt på vilka förhållanden som råder när snön faller. 

Stört snödjup i landet på onsdagsmorgonen uppmättes på Kittelfjäll med 138 cm följt av Jokkmokk med 130 cm. I Lillhamra (som nämndes ovan) hade man hela 97 cm och i Våmhus, i närheten av Orsa, uppmättes 76 cm.

Även i Götaland finns det gott om snö. I Ed, Dalsland, uppmättes under morgonen 25 cm och i Lessebo i östra Småland 18 cm.

Nu blir det kallare!

Ett lågtryck kommer att passera strax söder om Skåne sent på torsdag och in på fredagen. Det är lite osäkert exakt vilken bana det tar, men som det ser ut kommer det inte att beröra Sydsverige nämnvärt.

Till helgen sjunker temperaturen i hela landet och det blir minusgrader i stort sätt överallt. Det snötäcke som nu finns kommer med stor sannolikhet att få ligga kvar i över en vecka och kanske mer än så. Vi kommer till helgen att ha under 10 minusgrader dagtid ända ner över åtminstone inre och västra Svealand. Nattetid ser vi här säkert temperaturer neråt under 20 minus och i sydvästra Norrland en bra bit under 30 minus. 

De norra landskapen får fortsatta snöbyar veckan ut, medan resten av landet ser ut att få växlande molnighet med hyfsade solchanser.

I början av nästa vecka stiger temperaturen något allra längt i söder, medan det fortsätter att vara riktigt kallt i övrigt.

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter