.:: Just nu
Online: 29 | Inloggade: 34


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


30 januari 2018 18:33
Skolor stänger efter varning om enorma snömängder

Uppdaterat kl. 22.55: Ovädret ställer till det ytterligare i sydöstra Norrland med fler stängda skolor och tågtrafik som ställs in. Trafikverket meddelar att all tågtrafik mellan Sundsvall och Umeå kommer att ställas in mellan torsdag kl. 05 till fredag kl. 05. Några avgångar kommer ta andra vägar men många är helt inställda. Man ber resenärer att kontakta sitt tågbolag för mer information kring sin avgång.

I Sundsvalls- och Hudiksvalls kommun kommer alla skolor att vara stängda under torsdagen. Cirka 10 000 elever kommer att vara hemma, skriver Svenska Dagbladet. Dock kommer förskolor och dagis vara öppna. Sedan tidigare har vi kunnat berätta att skolorna i Nordanstigs kommun också är stängda.

Även NTI-gymnasiet i Sundsvall kommer hålla stängt till följd av ovädret, som förväntas ge enorma snömängder i just Hälsingland, Ångermanland och Medelpad. Mellan 30-70 cm kan falla, om inte mer lokalt.

Var rädda om er och ge er inte ut i trafiken om ni inte måste, det kommer bli enorma problem med kraftig drivbildning!


Uppdaterat 31/1 kl. 09.44: Nederbördsområdet har dragit in över landet och under onsdagen finns flera varningar utfärdande för stora snömängder. Värmlands län, Örebro län, Västmanlands län, Dalarnas län, Gävleborgs län, Västernorrlands län samt Jämtlands län har en nivå 1-varning för 10-20 cm snö under dygnet. Men det är ingenting mot vad som förväntas komma i morgon över delar av södra Norrlandskusten.

Vinden tilltar natten mot torsdag över södra Norrlandskusten och snöfallet förstärks. Det kommer i framförallt Hälsingland, Medelpad och Ångermanland att snöa ymnigt och kraftigt hela torsdagen med nysnömängder mellan 40-60 cm, lokalt mer. Vinden kommer också vara besvärlig med mycket hårda vindbyar, ca 20 m/s och kommer göra väglaget extremt besvärligt. I drivorna som lägger sig kan det säkert bli över en meter.

Skolorna stänger

På grund av de mycket stora snömängderna som förväntas börjar skolor att stängas. Nordanstigs kommun i Hälsingland kommer att ha skolorna stängda under torsdagen. Man kommer ställa in samtliga skolskjutsar och man uppmanar föräldrar att hålla sina barn hemma, skriver de på sin hemsida.

Det finns risk att fler skolor stänger och/eller att skolskjutsarna drabbas hårt av ovädret i dessa delar. 

Nivå 2-varning ute

Vi har en nivå 2-varning utfärdad för norra Gävleborgs län (Hälsingland) samt Västernorrlands län (Ångermanland och Medelpad). Denna gäller för i morgon, torsdag, då det väntas snöa ymnigt och kraftigt och alltså kunna ge 40-60 cm och lokalt ännu mer. I kombination med blåst.

Läs mer på vår varningskarta: http://ewp.se/varningar.php


Ett lågtryck närmar sig västerifrån, tillhörande ett omfattande nederbördsområde. Redan ikväll kommer det att börja snöa i västra Svealand och det kommer att sprida sig över landet under onsdagen. Till torsdagen har vi själva lågtrycket som kommer att svänga upp över Norrlandskusten och förstärka snöandet här tillsammans med en tilltagande vind. Det kan här handla om mycket stora snömängder.

Onsdagen

Under natten drar alltså nederbördsområdet in över Värmland och västkusten till att börja med. Söder om Vänern ser det ut att bli mest regn, annars blötsnö eller snö. Mitt på dagen regn i Götaland (snöblandat på höglandet) och väldigt blöt snö i östra Svealand. I övrigt snöfall i Svealand och upp till mellersta Norrland. Det faller nog kring 5 cm på många håll, lokalt 10-15 cm i inre och västra Svealand.

En nivå 1-varning ligger utfärdad för Örebro län, Värmlands län och Dalarnas län för 5- lokalt 15 cm nysnö under onsdagsdygnet.

Torsdagen

Vinden in mot södra Norrlandskusten ser ut att tillta natten mot torsdagen och förstärka snöfallet här. Mitt på dagen ligger lågtrycket över Stockholmsområdet och det ser ut att bli kraftigt snöfall i Norduppland, Gästrikland och Hälsingland med 20-40 cm. Som prognosen ser ut i skrivandets stund kommer det att falla störst mängder i norra Gästrikland och Hälsingland med kanske 50 cm i kombination med en frisk till möjligen hård vind. Detta kommer säkerligen ställa till det rejält i trafiken.

Prognosen på exakt vilken bana lågtrycket tar och dess tidtabell är fortfarande något osäker, så följ vidare prognoser och varningsutfärdanden mycket noga här på EWP det närmsta dygnet!

Arkivbild.

 

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter