.:: Just nu
Online: 12 | Inloggade: 31


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


1 februari 2018 20:36
Snöovädret fortsätter - Nu längre söderut i östra Götaland

Uppdaterat 3/2 09.25:

Det har kommit en hel del nysnö under natten till lördag i östra Götaland.Det blir även fortsatta problem med stora snömängder och svår halka utmed ostkusten från Östergötland och vidare söderut under lördagsdygnet! Det berör främst Östergötland, Kalmar Län inklusive Öland samt östra delarna av Jönköpings län!

Även risk för regn som kan ge blixthalka!
Nederbörden kan även slå över i regn närmast kustbanden och i kombination med frusna vägytor så kan det uppstå blixthalka!

Trafikanter varnas och uppmanas ta det lugnt i trafiken det kommande dygnet!

Tidigare 1/2 21.15 - UTSIKTER FÖR FREDAGEN: Tyngdpunkten på snöovädret kommer långsamt att röra sig något söderut så i morgon fredag är det kustbandet i Gävleborgs län samt nordligaste Uppland som får det som mest besvärligt. Här väntas det fortfarande driva in stråk med kraftigt snöfall från havet som kan ge ytterligare flera decimeter nysnö. 

För fredagen råder en nivå 2-varning för Gävleborgs läns kustland som lyder snöfall som kan ge från 10 cm ända upp till drygt 40 cm, mest i Gävletrakten. I kombination med fortsatt friska till hårda vindar gör att vägnätet kommer beröras av mycket stora problem även fortsättningsvis.

För Uppsala län råder en nivå 1-varning för den nordligaste delen där det kan falla ytterligare 10-25 cm under fredagen, i kombination med friska vindar.


Ursprunglig artikel 20.36: Snöfallet över sydöstra Norrland minskar i omfattning men det finns fortfarande kvar stråk med ymnigt snöfall. Det har under dagen varit mycket stora problem i framförallt Gävleborgs- och Västernorrlands län orsakat av enorma snömängder och kraftig blåst. Det har skett mängder med avåkningar och lastbilar samt bussar som har fastat i backar. På E4:an har det varit mycket besvärligt och nu på kvällen har en lastbil kört in i mitträcket i Gräta i Kramfors kommun. 

Inställd tågtrafik

Trafikverket meddelar att all tågtrafik på sträckan Gävle-Sundsvall ställs in t.o.m. fredag kl. 12. Sträckan Sundsvall-Umeå kommer att vara avstängd t.o.m. lördag kl. 05. De meddelar också att de större vägarna är i stort sätt framkomliga även om väglaget är enormt besvärligt med yrsnö och packad snö. 

Tak till bilhall rasat i Sundsvall

Under eftermiddagen rasade ett tak till en bilhall i Nacksta, Sundsvall, till följd av snömassorna. Ingen person ska ha skadats när byggnaden gav vika. Enligt Sveriges Radio ska uppskattningsvis 30 bilar ligga under rasmassorna.

Bandvagnar som beredskap - mängder av strömavbrott

I de värst drabbade städerna, Gävle, Sundsvall och Hudiksvall har ett tiotal bandvagnar satts in som beredskap. Det har också varit strömlöst på många håll när den mycket tunga snön har orsakat att träd och grenar har fallit över ledningar. De verkar dock vara avhjälpa med relativt kort varsel.

Exakt hur mycket snö det har kommit återstår att se vid morgondagens mätningar. Men enligt rapporter har det kommit en bra bit över 50 cm och i de största drivorna ligger det flera meter.

Hur är det hos dig? Skicka hemskt gärna in bilder och rapportera hur läget är hos dig!  

Radarbilden (SMHI) visar att det kl. 19 fortfarande är kraftiga stråk med ymnigt snöfall som drar in mot södra Norrlandskusten.

(Foto nyhetsbild: Rickard Thulin) 

 

Skribent: Simon Enström, S. Johansson


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter