.:: Just nu
Online: 10 | Inloggade: 31


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


25 februari 2018 11:05
Bitande kyla och stora snömängder att vänta

För några dagar sedan anlände den meteorologiska våren till ett fåtal platser i Sydsverige, vilket vi rapporterade här på EWP. Men tro inte att är något vårväder i prognoserna, tvärtom så präglar Sibirisk kyla och stora snömängder väderkartorna för nästa vecka.

Flera nationella isdygn är att vänta

Vi kommer att ha ett nedsvep av iskalla nordostvindar från delar av Sibirien den kommande veckan och det troliga är att vi inte kommer att ha plusgrader någonstans vilket i så fall bäddar för en nationell isvecka. Man brukar prata om ett nationellt isdygn när alla Sveriges mätstationer mäter kallare än 0° i 24 timmar. Nu kan alltså dessa dygn förekomma uppmot en hel vecka. En nationell isvecka har bara inträffat fem gånger sedan år 1950 i Sverige.

Orsaken till detta är att ett högtryck sakta etableras över nordöstra Europa. Eftersom luften kring ett högtryck (på norra halvklotet) snurrar medurs så innebär det att de kalla vindarna får fritt spelrum både söderut och västerut över Skandinavien och norra kontinenten.

Snökanoner över Östersjön kan ge mycket stora snömängder

Ostvindarna kommer att generera en hel drös med snöbyar över den relativt varma Östersjön hela nästa vecka, s.k. snökanoner. De kommer till stor del att träffa Smålandskusten men stundtals även Östergötakusten, Sörmlandskusten och Stockholms skärgård. 

Som prognosen ser ut kan Smålandskusten få rejält med snö. Framtill helgen nästa vecka kan det lokalt ha kommit mellan 50-80 cm sammanlagt. Kanske mer än så lokalt.

Kyleffekten blir extrem

Kalluften tillsammans med tilltagande vindar gör att kyleffekten blir påtaglig. Tisdagen ser ut att bli värst med dagstemperaturer på -10-15° i östra Svealand. I kombination med friska till hårda vindar gör att den upplevda temperaturen (kyleffekten) istället känns som -20-25°. Dessutom tillsammans med snöbyar så det kommer att bita rejält i kinderna och det är mycket viktigt att klä sig ordentligt om man ska vara ute en lång stund!

Sammanfattning

  • Vi går mot en riktigt kall och vintrig vecka med kraftiga snöbyar mot framförallt Östersjökusten och Svealandskusten som kan ge över en halv meter totalt, men räkna med stora lokala variationer.
  • Temperaturerna håller sig troligen på minussidan hela veckan vilket gör att det kan bli en nationell isvecka, vilket bara har skett fem gånger sedan år 1950.
  • De låga temperaturerna tillsammans med den tilltagande vinden gör att det finns risk för nedisning av fartyg på Östersjön.
  • Kyleffekten väntas bli extrem, framförallt på tisdag i östra Svealand.
  • Ska du vara ute en lång stund är det mycket viktigt att klä sig ordentligt och täcka så mycket bar hud som möjligt. 
Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter