.:: Just nu
Online: 51 | Inloggade: 36


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


27 februari 2018 15:55
Kylan har krävt sitt första svenska dödsoffer!

Untitled document

Uppdaterat 1/3 Kl. 07:50:

En mamma och hennes unga dotter hittades svårt nedkylda natten mot torsdag i ett skogparti i Sävsjö efter att tidigare ha anmälts försvunna.

Helikoptern som skulle flyga från Göteborg för att hjälpa till i sökandet tvingades vända efter bara några minuter i luften på grund av snöovädret. Mamman dödförklarades på sjukhus, säger Thomas Agnevik, polisens presstalesperson.

Länk till AB:
 https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/kaK2WQ/kvinna-dod--hittades-svart-nedkyld-med-sin-dotter

Fortsatt besvärligt väderläge inom ungefär samma områden...
Det besvärliga och farliga väderläget fortsätter inom de områden, som drabbats på ostkusten från Östergötland i norr till Skåne i söder. Även kring Vänern kan snöbyar förekomma. Under fredagen så väntas mer snö in från söder.

Snart är hela landet snötäckt!
Nordvästra Skåne och sydligaste Halland från Landskrona i söder och upp till Laholm i norr främst utmed kusten saknar ännu snö. Detta är otroligt med tanke på de snömängder som fallit på sistone. Men ett snöområde tar sig in söderifrån under fredagen och då torde även detta område få ett snötäcke. 

Trots mars månads ingång så tänker inte vintern ge sig. Tvärt om så ser kylan ut att finnas kvar även den kommande 7-dagarsperioden...

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tidigare: Masskrock på Europaväg 4 söder om Stockholm!
Ovädret fortsätter att rasa och under morgonen så inträffade en masskrock på E4:an strax söder om Stockholm. Minst 60 bilar ska vara inblandade i denna masskrock. Trafikverket uppmanar nu alla att INTE försöka trafikera E4:an i det drabbade området, i nuläget.

Länk till AB: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/P3O4ze/totalstopp-pa-e4--efter-snokanonen-fran-ostersjon

I sydöstra Skåne så samråder trafikverket med berörda kommuner och andra myndigheter i ett krismöte för evakuering av extra utsatta personer.

Kylan fortsätter och mer snö är på väg!

Vädret har nu visat en sida som ej setts på många år och man får alltså backa mer än 30 år för att hitta något liknande. Det som är unikt är de låga temperaturerna i kombination med nederbörd, snö. Snön är extra fluffig vilket innebär att den yr extra lätt i den hårda vinden. I Skåne så "fyker" snön medan samma ord på Öland är "fåker" men betydelsen är den samma: Snö-elände!

Stanna inne!

Som prognoserna på nu så är våren riktigt avlägsen och mer snö och kyla ser ut att vara på väg fram emot torsdag - fredag. Därmed så riskerar flertalet av varningarna få ligga kvar ett tag till.

Under rådande förhållanden så uppmanas du att INTE bege dig ut i drabbade områden, om man ej måste!

EWP följer upp väderläget framöver.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tidigare:  "The Beast from the East" lamslår nu hela Europa!

Nu har köldchocken fått sitt namn eftersom inte bara Sverige har drabbats. Även ute i Europa så är det sträng kyla som råder och denna skördar dödsoffer på många håll.

Här hemma fortsätter kaoset främst för Östersjökusten och sydöstra Skåne. Tåg och bussar är fortsatt inställda det kommande dygnet där. Folk avrådes fortsatt att hålla sig inne och inte bege sig ut i onödan.

Köldchocken har nu fått sitt namn: "The Beast from the East" och detta är en mycket ovanlig situation som råder. Inte på över 30 år har man upplevt något liknande vare sig här eller ute i Europa!

Länk till AB: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/e1Oy4l/beast-from-the-east-skordar-dodsoffer-i-europa

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tidigare: Stora bekymmer från norr till söder beroende på kylan!

Olyckorna och de stora trafikproblemen fortsätter runt om i landet beroende på den stränga kylan, de hårda vindarna och det ymniga snöandet. Nu senast i kväll så har en olycka på E4 norr om Hudiksvall  orsakat totalstopp i södergående riktning sedan flera timmar.– Kön är åtminstone två mil lång, säger vittnet Mart Pella som passerat olycksplatsen norrut. Enligt Trafikverket får bilisterna i kön räkna med ytterligare två timmars stopptid i kylan.

Mer om detta på AB här: 
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Xw4rlo/bilister-fast-i-timmar-i-iskylan-besvarlig-situation

I sydöstra Skåne fortsätter det besvärliga vädret att rasa och lär förvärras under natten och morgonen. Därför har Tomelilla Kommun öppnat sitt kommunhus som nu agerar värmestuga. Dessutom så har kommunen gått upp i stabsläge, vilket innebär en förhöjd beredskap. Flera kommuner ligger också med förhöjd beredskap utmed frontlinjen där snökanonerna drar fram. All rullande material av bandvagnar dammas nu av för att kunna sättas in för att undsätta nödställda.

En unik situation som inte setts på 31 år sedan 1987!

Det som inträffat de senaste dygnen får nu många att minnas "krigsvintrarna" år 1985 - 1987  som blev osedvanligt kalla. Ännu äldre människor minns de ohyggligt stränga riktiga krigsvintrarna på 40-talet. Situationen är alltså unik och har alltså INTE inträffat sedan mitten på 80-talet. Det innebär en totalt ny upplevelse för många idag levande människor!

EWP följer läget fortlöpande framöver.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tidigare: Flera olyckor och mycket besvärligt i spåren av kylan!

Sedan ett par dygn tillbaka har situationen i främst östra Sverige från mellersta Norrland i norr till sydöstra Småland varit bekymmersam. Nu har det svåra vädret spridit sig ytterligare att omfatta delar av västra Götaland, Blekinge och även Skåne.

Snökanoner i kombination med kyla och kraftig vind är orsaken!

Det som ställer till det är kylan som kan vara nedåt -10 även mitt på dagen samt kraftiga vindar som dessutom kombineras med ymnigt snöfall vars uppkomst är över öppet hav eller större insjöar som t.ex. Vänern och Vättern. Fenomenet är väl känt och kallas "snökanoner" och oerhört stora snömängder kan falla och detta mycket lokalt.

Främst är det öppet hav över Östersjön som genererar dessa snöbyar som kan vara oerhört kraftiga. Mellan Bornholm och norra Tyskland har sporadisk åska förekommit under tisdagen. Orsaken är att det bildats ett litet lågtryck och att det då bildats cumulunimbusmoln, alltså åskmoln i byarna.

"Håll er inne! - Bege er inte ut på vägarna!"

Ett krastt men viktigt budskap gäller främst alla boende på Österlen och sydöstra Skåne som så ofta får stå i skottgluggen för denna lynninga vädertypen. I skrivande stund har flera trafikolyckor inträffat i Skåne mot Österlen och läget beskrivs som kaosartat. Tåg och bussar har ställts in så länge ovädret fortsätter sedan tisdag eftermiddag i sydöstra Skåne.

I Stockholm så har bandvagnar rekvirerats om läget skulle bli värre. Under måndagen så råkade självaste statsminister Stefan Löfvén ut för ovädret när hans stabsbil kanade av vägen. Tack och lov så klarade sig alla utan skador men en ny bil fick rekvireras. Flyget som hade störningar under måndagen har återfått sin normala kapacitet över lag.

Byggnadsställning rasade i centrala Göteborg!

I den hårda blåsten under tisdagseftermiddagen, kollapsade en 6 våningar hög byggnadsställning på 30 meter. Tack och lov skadades ingen men hela Engelbrektsgatan har fått spärras av i samband med det stora pådrag det hela löste ut. Länk till Aftonbladet:
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/21jbvx/stor-byggnadsstallning-har-rasat-i-goteborg

Flertalet varningar ligger ute på EWP!

Just nu så ligger flera varningar ute i samband med vädret och EWP vill verkligen understryka risken att förfrysa blottad hud. Genom köldindex så kan du se vad minusgrader i kombination med vindstyrka innebär. I särskilt drabbade områden ska du hålla dig inne och INTE bege dig ut, om du inte måste. Länk till Köldindex på Pimpelforum: http://www.pimpelforum.se/icesafe/Coldindex.html

EWP följer upp väderutvecklingen framöver!

Skribent: Swen Johansson


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter