.:: Just nu
Online: 12 | Inloggade: 31


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


1 april 2018 12:08
Skön vårvärme i sikte - men först ännu mer snö

Som rubriken lyder har vi äntligen tendenser på riktig vårvärme som vill svepa in över landet i nästa vecka. Men först ska vi ta itu med ett par nederbördsområden. Idag, påskdagen, kan det bli en del blötsnö i Blekinge, sydöstra Småland och över Öland och Gotland som möjligen kan ge någon halv decimeter med nysnö. Nej, det är tyvärr inget aprilskämt.

Snö på påskdagen

Vintern verkar inte riktigt vilja släppa greppet om Sydsverige när ett lågtryck över Baltikum kommer att ge blötsnö över sydöstra Götaland under dagen som möjligen kan ge några centimeter i kombination med frisk till hård vind. Därför höjer vi ett varningsfinger för besvärligt väglag i framförallt östra Blekinge, södra Kalmar län, Öland och Gotland.

Nederbördsområdet drar bort från fastlandet under kvällen och natten men fortsätter ut över Gotland där det väntas bli fortsatt hårda vindar i kombination med regn eller blötsnö. 

Första riktiga vårvärmen i sikte

Annandagen, måndagen, ser ut att bli en solig historia i hela landet med i princip uppehåll överallt. Temperaturen kan i främst östra Götaland stiga till 10 grader. Gränsen mellan minus- och plusgrader ser ut att gå i en diagonal linje någonstans från Härjedalen upp till Norrbotten.

Första vardagen efter påsken, på tisdagen, drar en varmfront upp från sydväst med till en början snöfall över Götaland men som snabbt övergår i regn i takt med att varmare luft strömmar in. Natten mot onsdagen drar fronten upp över Svealand med regn eller blötsnö. 

Fronten rör sig sakta vidare norrut under onsdagen och torsdagen med regn och snöblandat regn kopplat till denna. Längre söderut har nu riktigt skön vårvärme etablerat sig med drygt 10 grader på många håll i Götaland och Svealand. Det finns dock plats för moln och lokala skurar, men där solen får chans att värma en stund kan det bli ännu varmare med uppåt 15 grader i skuggan. 

Vårvärmen med mellan 10-15 grader ser ut att leta sig ända upp över Norrlandskusten under helgen, men exakt hur långt norrut värmen kommer är ganska osäkert.

 

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter