.:: Just nu
Online: 9 | Inloggade: 31


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


8 april 2018 19:52
Liten del av landet fick uppleva årets första sommarvärme

Prognoserna har en längre tid sett hoppfulla ut för ett insvep av varmare luft söderifrån. Idag har man haft över +25 grader i bland annat Tyskland, Frankrike och Österrike. En del av denna värme har sipprat upp över södra Sverige och vi har faktiskt fått över 20 grader i dag.

Varmast i Halland, Småland och Östergötland

Den varmaste luften har legat över Götaland och då framförallt i Halland, Småland och Östergötland. Här har man på några platser uppmätt sommartemperaturer (över 20 grader) och det är första gången denna säsong vi klättrar över 20-gradersstrecket. Allra varmast var det i halländska Torup med +21,8 grader följt av Horn och Ullared med +21,1 grader.

Från Svealand och norrut har det vart betydligt kallare med ensiffriga plusgrader, undantaget Mälardalen, Närke och södra Värmland som lokalt har haft mellan 12-16 grader.

Längst ner finns en lista över dagens toppnoteringar i olika landsdelar!

Frontzon på väg söderut med nederbörd

Ett nederbördsområde, kopplat till en frontzon, är på väg söderut genom landet och ligger under måndag morgon över Svealand. Mestadels som regn, men under dagens lopp skulle det kunna slå över i blötsnö i inre Svealand innan det avtar helt till kvällen. Vi lär därför höja ett varningsfinger för de som har bytt till sommardäck att det kan bli moddigt på vägarna. Inga större mängder väntas dock. 

Sommarkänslor i Sydsverige med över 20 grader

Söderom nederbördsområdet, alltså över Götaland, får man ytterligare en försommardag med klart till halvklart väder och temperaturer mellan 13-20 grader. Varmast lär det bli i Skåne, västra Blekinge och i södra Småland med toppnoteringar på 21-22 grader. Det är alltså mycket möjligt att vi kan slå dagens säsongshögsta redan i morgon!

Först svalare, sedan varmare igen

Fronten, om än väldigt svag med endast lätt molnighet, rör sig ner över Götaland under tisdagen med betydligt lägre temperaturer. Temperaturen får nu svårt att nå 10 grader. Däremot kommer det från mitten av veckan kunna bli varmare igen med möjligen nya 20-gradersnoteringar i Sydsverige mot helgen! 

Större delen av landet kommer under v.15 att få njuta av ett stabilt högtrycksväder vilket innebär soligt väder och mest svaga vindar. Vi kommer i den senare hälften av veckan att ha tvåsiffiga plusgrader upp till södra Norrland men även lägre norrut gott om plusgrader. Detta gör att den meteorologiska våren nu kan anlända till praktiskt taget hela landet.

Nattetid kommer det att kunna bli minusgrader ner till norra Svealand som det ser ut men lokal markfrost kan uppstå även lägre söderut.

Naturen kommer att explodera och fjolårsgräset torka ut

I och med detta kommer naturen att på riktigt att börja explodera. Förutom alla vårblommor kommer även pollenhalterna att stiga markant. Det kommer troligen att förekomma måttliga till höga halter av främst al och hassel. Björkpollenhalterna, som hos många är extra känsliga, har normalt sin högsäsong från maj månad. (Pollenprognos, Pollenkoll)

Det torra vädret gör också att fjolårsgräset snabbt torkar och blir lättantändligt. Därför kommer gräsbrandfaran att vara stor eller mycket stor i hela Götaland och en bit upp över Svealand de närmsta dagarna! (Brandriskprognos, SMHI)

Landets högsta temperatur söndag 8 april

Götaland:

 • Torup, Halland, +21,8
 • Ullared, Halland, +21,1
 • Horn, Östergötland, +21,1
 • Oskarshamn, Småland, +21,0
Svealand:
 • Kettstaka, Närke, +16,3
 • Floda, Södermanland, +14,7
 • Södertälje, Södermanland, +14,0
 • Örebro, Närke, +13,8
Södra Norrland:
 • Hunge, Jämtland, +9,4
 • Åmot, Gästrikland, +8,5
 • Järvsö, +8,0
Norra Norrland:
 • Älvsbyn, Norrbotten, +6,3
 • Åsele, Lappland, +5,7
 • Umeå flygplats, Västerbotten, +5,3
 • Lycksele, Lappland, +5,2

 

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter