.:: Just nu
Online: 8 | Inloggade: 31


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


13 april 2018 11:59
Kanske dags för säsongens första åska!

Vi har haft en märklig vinter som kom väldigt sent men som varade i över två månader längst nere i södra Sverige. Längre norrut så håller en betydligt längre vinter på att motvilligt släppa greppet. Snömängderna är ännu enorma när man kommer norr om Mälardalen och då främst från Värmland och vidare norröver. Snösmältningen har kommit igång men ännu så brottas man i Norrland med rejält kalla temperaturer nattetid. Orterna Gielas och Naimakka har uppmätt under - 20 de senaste nätterna.

Varmluften är på väg in från Afrika och Iberiska halvön!

Nu så händer det dock saker då rejäl värme trycker på söderifrån och tar sig upp mot oss. Och som ett brev på posten så följer den ökade åskrisken med automatiskt. Ännu är vårluften rätt torr och sval men då den blandas upp med varmare och fuktigare luft söderifrån så ökas åskrisken.

Kallfront föregår varmluften med en liten men ökad åskrisk!

Nu är det ett sådant läge när varmluften faktiskt föregås av en kallfront och regnskurar, som möjligen kan innehålla någon enstaka åskknall. Denna front drar upp under loppet av natten mot lördag från Skåne i söder till västra Götaland i norr, innan den avtar i styrka. Nu är det ingen kraftig åska som sagt men ändock en påminnelse om att vi snabbt närmar oss säsongsstarten för de reguljära åskriskprognoserna.

1 maj så öppnar EWP sina regioner igen för reguljära åskriskprognoser!

Många våndas men många längtar...
Visst så är det en ljus och härlig tid som stundar och vi hoppas att sommaren blir långt bättre än de senaste som faktiskt varit på snudd till usla. Visst vill vi nog alla ha sköna sommardagar med bad, grill / myskvällar som då och då kanske avbryts av ett bättre åskväder som rensar upp i luften...

Länk till årets första åskriskprognos här på EWP: HÄR

Skribent: S. Johansson


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (1):
Fler nyheter