.:: Just nu
Online: 8 | Inloggade: 31


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


23 april 2018 16:58
Kraftigt åskväder drog in över västkusten!

Under måndagsmorgonen var det många som vaknade till buller och bång efter att sommarvärmen som hastigast "tittat förbi" under perioden torsdag - lördag. Därefter blev det lite svalare men ej svalare än att åskan laddade upp över nordväst-Europa för att sedan dra in via Danmark under den tidiga måndagsmorgonen. Men det hela började för svensk del över Skåne i arla morgonstund redan vid 5-tiden!

Kraftigt blixtnedslag i Göta Älv fångat på bild!

Göteborg fick en "rejäl smocka" av åskan under morgontimmarna, (populärt väderbegrepp just nu... ) och en av de kraftigare blixtarna som slog i älven fångades på bild. Att det kan åska i Göteborg och på västkusten är inte helt ovanligt. Men omfattningen (magnituden) var ovanlig för att vara så här års..

Ockluderande front var orsaken till åskan...

Under efternatten drog både en varmfront och en kallfront in från Danmark och kontinenten. Dessa båda smälte samman vilket på fackspråk benämns att den "ockluderar". 

Ojämn fördelning av åskvädersdagar under året...

Fördelningen av åskväder är koncentrerat till sommarmånaderna juni, juli och augusti. Dessa tre tillsammans brukar inneha 85 % av årets åskvädersdagar. Medan maj och september har vardera 5 procent i genomsnitt av årets åskvädersdagar. De återstående 5 procenten fördelas på årets övriga månader sålunda. Därmed så är april en av de månaderna med den mindre procenten av åskvädersdagar. Dessutom så var åskvädret alltså ovanligt kraftigt.

Fortsatt ostadigt under veckan...

Vädret kommer att bli ostadigt även de kommande dagarna och risken för åska ser ut att kunna öka på nytt under torsdag och fredag i södra Sverige. Detta markerar också att tiden för de reguljära åskriskprognoserna närmar sig som officiellt är 1 maj inom de flesta regionerna.

Kraftig snösmältning orsakar kaos i mellersta och norra Sverige!

Snösmältningen har kommit igång på allvar vilket nämndes i föregående artikel under söndag 22/4. Mer regn och stigande temperaturer orsakar därmed risk för våldsammna översvämningar. För Gävleborgs Län har SMHI nu utfärdat en KLASS-3 varning vilket är ytterst ovanligt! Detta gäller för Norrala-ån och denna typ av omfattning är ytterst ovanlig och lär endast inträffa vart 50:e år! Dessutom så orsakar den kraftiga tjällossningen att kostnaderna för vägunderhållet ser ut att bli skyhögt detta året. Vintern var sträng och långvarig vilket nu får återverkningar.

Länk till SMHI: HÄR

EWP följer väderutvecklingen...

I vanlig ordning så följer vi upp väderutvecklingen och mot slutet av arbetsveckan så finns möjlighet / chans till nya kraftiga skurar som möjligen kan innehålla åska.

Ett par länkar:

Till sist så återfinns några länkar till pressen som skrivit om åskvädret över västra Sverige.

GP: HÄR

GP, filmklipp: HÄR

Skribent: S. Johansson & EWP-Teamet


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (1):
Fler nyheter