.:: Just nu
Online: 61 | Inloggade: 40


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


1 maj 2018 00:16
Våldsamma åskväder drog in och avslutade april månad 2018!

Efter en lång och hård vinter i hela landet, som ännu ej släppt greppet helt i Norrland så slutade april månad 2018 i ett stort brak!

Prognosmodellerna var ytterst svårkörda och spretade ordentligt vilket innebar att tveksamheten var mycket stor om åskans vara eller inte vara.

Men över västra Danmark och Nordsjön så brakade det löst på allvar redan i arla morgonstund. Denna åskan fortsatte sedan att matas i en båge som gjorde en nära nog perfekt halvcirkel från norra Tyskland, bara för att sedan svänga västerut över Nordsjön för att sedan svänga österut igen in mot Jylland och de danska öarna.

Från Danmark mot Sverige och från Polen mot Sverige...

Under loppet av eftermiddagen blossade allt fler kraftiga regn och åskskurar upp med början i väster över Kattegatt och Skagerack. Det var först Varberg i norra Halland men även senare Göteborg och delar av Bohuslän som fick smaka på en rejäl omgång av åskan.

Därefter så tog det hela fart och blossade även upp över mellersta och södra Halland medan Skåne klarade sig nästan helt.

Samtidigt så utvecklades ett kluster ute över Östersjön norr om Polen och växte snabbt i både storlek och magnitud för att sedan sprida sig in över såväl Blekinge, Kalmar Län inklusive Öland och senare även Gotland. Under sen eftermiddag och tidig kväll så rådde mycket kraftig åska över sydost-kusten.

Många bränder och omfattande strömavbrott!

Inte på många år har något liknande i april upplevts och denna kraftiga och omfattande åska gav en rejäl rivstart på åsksäsongen som nu dragit igång på allvar i södra Sverige. Som mest hade vi en åskrisk på en 6:a vilket är synnerligen kraftigt så här års!

Tyvärr så följde bränder och omfattande strömavbrott i åskans kölvatten och även förstört Valborgsfirande. Eldar skulle ju tändas men knappast på detta våldsamma och okontrollerade sätt!

På många håll så sköts raketer upp i samband med majbrasorna men detta "åsk-fyrverkeri" sköttes helt utan mänsklig hjälp i de drabbade områdena som fick ta del av den kraftiga  åskan.

Åskan har nu dragit vidare österut mot Baltikum men störningarna i el och telecom kan kvarstå en bra bit in på första maj. Även på västkusten och i Varberg så har allvarliga bränder rapporterats in, där en stor ladugård i Varberg full med djur brunnit ned till grunden. Även där antas blixten vara anstiftaren.

Bara en början på en mycket aktiv åsksäsong?

Den kommande tiden verkar bli synnerligen händelserik på åskfronten och det var som nämnts här tidigare ett osedvanligt tidigt och kraftigt åskväder som dök upp nu, för att vara i slutet av april.

EWP brukar normalt ha en god koll på händelseutvecklingen men även vi blev en aning överraskade av händelseutvecklingen. Valborg blev hektisk med "riktigt bråttom i köket" för oss medarbetare som antingen arbetade eller hade inlett Valborgsfirandet för dagen.

Snabbt så fick vi styra om för att släppa arbetsuppgifter och firande för att följa upp händelseutvecklingen.

Den kommande tiden kan bli fortsatt högintressant då det finns tecken på "uppföljare" av denna karaktären. För många åskrädda är detta förstås beklagligt medan andra som älskar detta spektakulära väderfenomen kanske kan "bänka sig ordentligt".

Oavsett vilket så kommer vi på EWP göra vårt yttersta för att följa upp kommande åskoväder framöver.

Ett par länkar:  Till SVT HÄR,  Till GP HÄR.

Skribent: S. Johansson & EWP Teamet


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter