.:: Just nu
Online: 62 | Inloggade: 40


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


1 juli 2018 23:21
Flera skogsbränder har rasat i landet under söndagen

Torkan sätter sina spår. Under söndagen har ett flertal skogs- och markbränder rasat i både den södra och norra delen av landet. Två "VMA-meddelanden" har gått ut till allmänheten och man har i Värmland börjat att evakuera ett 30-tal byggnader dit brandhärden närmar.

Prognosmodellerna framöver är glädjande för en del men en mardröm för väldigt, väldigt många - inte minst för lantbrukare. Söndagens bränder är en förvarning om vad som väntar.

Oskarshamn

Utanför Oskarshamn, i markerna kring Kristdala, rasar sedan kl. 13 en stor skogsbrand. Drygt 10 hektar skog brinner men det är ett väldigt glesbyggt område så ingen bebyggelse ska vara i fara. Trots detta valde man under söndagskvällen att gå ut med ett "Viktigt meddelande till allmänheten" (VMA) för att hålla allmänheten informerad om situationen.

Brand efter järnvägsspår

Flera markbränder uppstod sent på söndagsförmiddagen längs järnvägsspåret mellan Kopparberg och Ludvika, länsgränsen Örebro/Dalarna. Branden har startats av gnistor från ett tåg med trasiga bromsar. Under kvällen hade man delar av branden under kontroll, men inte hela. Man har vattenbombat området under dagen och även in på kvällen. Sex brandstationer arbetar med branden.

Branden längs den tre kilometer långa sträckan orsakade tågstopp mellan Borlänge och Frövi. Enligt Trafikverket får man räkna med stopp ända till tisdag på denna sträcka. 

Skogsbrand har tvingat folk att evakuera

Norr om värmländska Ekshärad härjar sedan kl. 13 en våldsam skogsbrand som ökar i omfattning. Detta har gjort att man under söndagskvällen gick ut med ett "Viktigt meddelande till allmänheten" samtidigt som polisen började evakuera boende. Polisen säger till NWT att det till att börja med rör sig om ca 30 byggnader som behöver evakueras. Under kvällen kallades även Hemvärnet in för att bidra med manskap och släckresurser. Branden är i skrivandets stund inte under kontroll och fortsätte att sprida sig okontrollerat.

Tio stationer med ett 60-tal man, utöver hemvärnspersonal, arbetar med att släcka branden.

Bränder även länge norrut

Det har under söndagen även rasat skogsbränder i Norrbotten och Västerbotten. Vid 15-tiden larmades räddningstjänsten om en brand norr om Överkalix. Denna är ännu inte under kontroll och man har problem med att det inte finns något vatten i området utan allt måste transporteras, skriver SVT på sin hemsida.

Läget mycket allvarligt

Detta kan ses om en förvarning om att det är ett mycket allvarligt läge vi går mot. Om det är torrt i markerna nu kommer det bli ännu torrare framöver när vi inte hittar något regn alls i modellerna de närmsta två veckorna. Enda undantaget är möjligen Östersjölandskapen och norra Norrland, annars ser det mycket bekymmersamt ut. Inte en droppe regn, högsommarvärme och sol. Glädjade för en del men en mardröm för väldigt, väldigt många - inte minst lantbrukare.

(Arkivbild)

 

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter