.:: Just nu
Online: 33 | Inloggade: 36


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


9 augusti 2018 15:40
NYTT OVÄDER PÅ INGÅNG! - FÅR VI PRESENTERA "Debby"

Förord:

Det har verkligen varit en dramatisk sommar med den svåra torkan och alla bränderna som hållit oss riktigt sysselsatta upp över öronen här på EWP! Men det arbetet väger fjäderlätt om man jämför med det helvetiska läge många fått utstå och utstår ännu i torkans spår! Vi känner oss sporrade att möta upp genom information och den ska vara klar och tydlig!

Vi noterar också med vilken värme ni besökare möter oss på EWP. En del undrar också hur vi får till "så bra åskriskprognoser". Detta är också genom tydlighet och noggrannhet. Det mänskliga ögat och de mänskliga sinnena som analyserar, korrigerar och bedömer. Men även detta kan vara riktigt svårt emellanåt. Vi missar också.

Nytt oväder på gång som namngetts av Brittiska Met-Office till "Debby"!

Vi här på EWP "gnuggar geni-knölarna" för att analysera ett mycket djupt och intensivt lågtryck som nu närmar sig oss! Ovädret ser ut att svepa in med mycket hårda vindbyar samt regn och åskskurar som sannolikt kan få en grov kaliber. Och ett smakprov på detta såg vi i Dalarna och Småland under onsdagskvällen!

Säsongens första höststorm? - Eller är det en sommarstorm?

"Debby" kan anses som en "sommarstorm" påminnande om den som drog fram år 2008, för exakt 10 år sedan. Man kan lite mer pessimistiskt även klassa ovädret som "årets första höststorm". Detta beror på att temperaturerna nu snabbt kommer gå ned mot mer normala för årstiden med runt 20 grader inledningsvis. I vindbyarna närmast kusten kan det bli upp emot 27m/s eller möjligen mer. Den pågående stadsfestivalen "Way Out West" i Göteborg har krismöte för att kunna hantera stormhotet!

Främst kusten i Bohuslän ser ut att beröras av stormbyarna!

Vissa väderinstitut har redan gått ut och varnat för detta men ännu så sitter vi lite med "is i magen" eftersom banan är osäker. Noterbart är att den tiden med extremhetta nu närmat sig sitt absoluta slut. Därmed så har det öppnats för andra luftmassor och mer ordinära lågtrycksbanor med regn och även åska den närmaste tiden. Länk till GP HÄR

Ostadigt väder med talrika skurar och fler fronter följer...

Detta markerar alltså en avsevärd omläggning av vädret som kommer beröra hela landet efterhand. Det betyder lågtryckstrafik och mer regn och mängder av regn behövs! De gamla varningarna ligger kvar där Region Västra Götaland idag har den äldsta som aktiverades den 24 maj! Ett rekord för en varning som ser ut att bli svårslaget! I grannregionen ( Östra Götaland) är varningen nästan lika gammal.

Ännu brandriskvarningar och eldnings / grillförbud i stora delar av landet!

Tyvärr för alla grillälskare och hajkare som saknar den goda grillen och fina brasan råder eldningsförbud i stora delar av landet. Men förhoppningsvis så kommer regn in från väster som så småningom kan häva dessa eldnings och grillförbud.

Ån Viskan är torrlagd!


Förfärande uppgifter har inkommit om ån Viskan som rinner ned genom Västergötland och ut strax norr om Varberg i Halland. Denna ska vara torrlagd enligt uppgifter vilket får betecknas som ytterst allvarligt. Den långvariga torkan är givetvis den primära orsaken!

Håll ett öga här på EWP!

Givetvis så följer vi upp väderläget de kommande dygnen som kan bli väldigt intressant!
Vi lägger ut varningar när vi ser hur dessa har bedömts. Så följ oss och ett oväder här på EWP!

Skribent: S. Johansson & EWP-Teamet


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter