.:: Just nu
Online: 26 | Inloggade: 34


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


9 augusti 2018 19:17
Åskan har dragit bort och vinden mojnar!

UPPDATERAT kl. 14.35: Ovädret Johanne kommer så småningom att bedarra men har orsakat en hel del oreda i väst-Sverige. På många håll så rapporteras det att träd blåst ned och att stora grenar har knäckts. T.ex. i Borås djurpark ska flera träd ha fallit varvid man fått utrymma parken! Festivalen Way Out West har fått flytta fram sitt insläpp beroende på de hårda vindbyarna. Även på andra håll har sommarfestivaler påverkats och har fått flyttas fram eller ställas in helt. Ovädret har även orsakat tågstopp på Bohusbanan sedan ett tåg kört på ett träd mellan Ytterby och Kode norr om Kungälv.

Kort mellanspel! - Kraftiga regn och åskskurar väntas in i sydvästra Sverige!

Andrummet blir rätt kortvarigt för mer saker är på gång då en ny front med regn och åskskurar närmar sig från sydväst under lördagen. Dessa sprider sig sedan över stora delar av Götaland och senare även upp emot Svealand. Det finns även en ytterst liten risk för skydrag, (en form av tromber till havs), över öppet vatten. Det är något det nu hårt prövade båtfolket ska ha med i sin beaktning om de beger sig ut på havet under lördagen och kanske även de kommande dagarna. Oftast så stannar dessa till havs men kan någon gång gå i land någon kilometer eller mil om förutsättningarna är de rätta.

Normala temperaturer för årstiden! - Skönt säger nog många!

Nu så sjunker temperaturerna ytterligare och någon varning för höga temperaturer lär ej behövas mer framöver. För denna gången bör tilläggas. Men dessvärre så är markerna alltjämnt knastertorra, trots åskskurarna. Därför så får de som grillar eller vill tända en brasa eller annan eld i naturen eller på den egna tomten, fortsatt vara besvikna! - Eldningsförbudet kvarstår med oförminskad kraft i nuläget!


UPPDATERAT kl. 07.35 - Åskan sprider sig norrut och är fortsatt kraftig!: Vi har utfärdat en nivå 1-varning för mycket hårda vindbyar, 16-21 m/s, för Kronobergs län, Jönköpings län, Skåne, Halland samt Västra Götalands län inkl kusten. Lokalt kan det bli ännu kraftigare vindar i Bohuslän, men förmodligen inte stormstyrka.


UPPDATERAT 10/8 kl. 06.40: Under natten har bandet med intensiva åskceller vandrat åt nordost över Götaland och ligger just nu i ett stråk från Östergötland upp till Dalarna. Åskan är fortfarande kraftig på sina håll och det förekommer skyfall med starka vindbyar. Det har säkerligen förekommit översvämningar på sina håll. Bandet med åska och regn rör sig väldigt snabbt.

Eftersom lågtrycket verkar ha fyllts ut mer och snabbare än väntat så tror vi inte att det kommer blåsa så mycket som befarat längs norra västkusten. Följ eventuella varningsutfärdanden i annat fall. Just nu finns inget Riskutfärdande eller någon varning aktivt i landet.

Bandet kommer fortsätta att vandra nordost ut och kommer under förmiddagen-lunchtid beröra Gästrikland och kanske Hälsingland innan det värsta drar ut över hav. Som det ser ut i alla fall.

Under lördagen väntas åter en intressant dag då det kan bli kraftiga åskoväder på nytt i Götaland och senare även Svealand. Men mer om detta kommer på EWP under dagen!


UPPDATERAT 23.44: Vi har nu lagt ut en VARNING för SKÅNE och HALLAND gällande mycket kraftigt regn i samband med lokalt kraftig åska de närmsta två-tre timmarna. Detta betyder stora regnmängder på kort tid med översvämningar som följd. Även mycket hårda vindbyar kan förekomma!

Åskrisken är dessutom förhöjd i Skåne och Halland även om åskaktiviteten kan komma att variera.


UPPDATERAT 22.23: Bandet med frekventa åskväder ligger just nu i en ungefärlig båge från Berlin i söder till Odense i Danmark. Det hela går mycket fort och bandet lär ankomma Skåne inom 1-2 timmar. Åskan har de senaste timmarna avtagit i intensitet, men innehar fortfarande ett bra tryck när det nu närmar sig södra Götaland. 

Även om åskan KAN komma att dö ut så betyder det inte att det inte kommer att aktiveras nya åskceller under natten. Förmodligen kommer det att förekomma lokala åskceller i varierad intensitet längs med kallfronten under natten genom sin vandring åt nordost i landet. I dessa celler kommer det även att vara kraftigt regn och mycket hårda vindbyar, vilket vi har ett Riskutfärdande för som fortfarande är aktuellt.

Åskrisken är uppdaterad för de flesta regioner.

EWP fortsätter att hålla koll de närmsta timmarna och utfärdar varningar och nya åskriskprognoser vid behov!


Ursprunglig artikel:

Läs hela detta Riskutfärdande för att få så mycket information som möjligt. Det är en extraordinär situation som kan innebära omfattande skador om det vill sig riktigt illa. Prognosen är fortfarande osäker var exakt det kommer att bli som värst och/eller hur ovädret utvecklas sig när det når Sverige och därför kommer EWP uppdatera fortlöpande de närmsta timmarna. 

Vi lägger ut ett Riskutfärdande för det inkommande ovädret som i skrivandets stund berör norra Tyskland i form av ett band med mycket kraftiga åskceller som så småningom också har potential att dra in över Sverige. Vi ser fortfarande stor osäkerhet i detta och väljer att gå ut med ett allmänt Riskutfärdande istället för att utfärda regelrätt varning. Givetvis kan detta att övergå i varningar allt eftersom vi ser vad som egentligen kommer att hända.

Riskutfärdandet gäller i första hand: Södra Götaland, västra Götaland, inre Götaland och senare även sydvästra Svealand. Dessa områden kan komma att utökas/nedgraderas vid behov! Håll utkik!

Kommentar: De mycket kraftiga åskcellerna som just nu ligger över norra Tyskland beräknar vi ska nå Skåne framåt midnatt. Vad som händer sedan är högst osäkert. Men potentialen finns att dessa kommer att leva länge och därmed beröra ett större område över Götaland och senare framåt morgonen även delar av Svealand. I dessa områden, där åskan drar fram, kan det bli ett våldsamt och farligt väder med frekvent blixtrande, skyfall och vindbyar som på vissa ställen säkert kan nå stormstyrka och även mer än så. Åskvädren förekommer längs en frontlinje som ska vandra in över södra Sverige så åskvädren kommer att ligga som ett band. 

Extraordinärt oväder

Detta är en extraordinär situation som långt ifrån förekommer varje sommar. Att ett lågtryck som utvecklas och blir så pass omfattande i denna labila atmosfär och som i sin utveckling skapar fronter med enorma åsk- och regnoväder. Dessutom är det risk för storm i medelvind på Skagerack samt storm i byarna i Bohuslän. Till skillnad mot ett vanligt höstlågtryck kan detta ge stora skador då folk fortfarande har sina båtar ute och inte har rustat för hösten/vintern ännu.

Det föreligger dessutom en överhängande risk för strömavbrott, nedfallna träd och problem i kollektivtrafiken i ovädrets framfart.

Storm i Bohuslän på fredag eftermiddag

På lågtrycks baksida kommer det förmodligen att förekomma stormbyar på mellan 25-30 m/s längs Bohuskusten. Kulmen väntas här under fredag eftermiddag innan vinden avtar igen. Mycket viktigt att båtägare ser över sina förtöjningar och allmänheten surrar fast lösa föremål i trädgården. Man ska absolut inte bege sig ut till havs under fredagens lopp utan stanna hemma efter att ha lagt båtarna säkert. Ute på Skagerrak väntas kortvarigt full storm vid samma tidpunkt.

EWP uppdaterar fortlöpande både förstasidan, åskriskprognoser och varningarna och vi kan inte nog understryka osäkerheten i detta oväder som drar in över Sverige i natt!

 

Skribent: Simon Enström & S. Johansson


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter