.:: Just nu
Online: 43 | Inloggade: 32


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


22 september 2018 20:40
Höstdagjämning och Astronomins dag & natt

I ottan, i morgon söndag, 23 september, så infaller årets höstdagjämning, vilket innebär att natt och dag är lika långa. Det är nu kvällarna och morgnarna blir allt mörkare och mörkare hos oss norr om ekvatorn. Söder om ekvatorn är förhållanden de omvända där t.ex. Sydafrika och Australien och övriga länder på det södra halvklotet går mot sommar.

Själva höstdagjämningen sker klockan 03.54 svensk sommartid söndag morgon den 23 september. 

Vid denna tidpunkt ska den meteorologiska hösten* ha kommit till hela Norrland och större delen av Svealand samt i inre Götaland. I nuläget har den kommit ner till en ungefärlig linje från Malung i väster till Sundsvall i öster (förutom allra närmast kusten norr om Sundsvall där sommaren hänger sig kvar). Hösten är därmed något försenad, men kommer nog att komma ifatt tidtabellen i nästa vecka när kyligare luft på allvar breder ut sig över landet. I fjällkedjan väntas flertalet snöbyar och där omkring 0 grader mitt på dagen.

Astronomins dag och natt 29 september

Något vi alltid brukar uppmärksamma är Astronomins dag och natt som i år genomförs för sjunde året i rad. Temat för i år är Röd planet, blå planet. Tanken och syftet med arrangemanget är att göra universum och astronomin tillgänglig för så många som möjligt i landet under en dag och natt. Detta med hjälp av olika former av evenemang som hålls runt om i landet, från Luleå i norr till Malmö i söder.

*: Den meteorologiska hösten anländer enligt definition när dygnsmedeltemperaturen ligger mellan 0-10 grader i minst fem dygn i sträck. Se SMHI:s årstidskarta: https://www.smhi.se/vadret/vadret-i-sverige/arstidskarta

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter