.:: Just nu
Online: 4 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partners







NYHETER FRÅN EWP


24 september 2018 22:57
(Uppdaterat 7) Oväder krävde ett dödsoffer!

Uppdaterat kl. 18.25: Under onsdagens oväder i Kebnekajse-massivet så tvingades ett koreanskt turist sällskap lämna kvar en kvinna för att söka hjälp. Orsaken är att hon hastigt insjuknat och inte kunde fortsätta vandringen tillbaka till räddningen.

Det rådde mycket hårt väder vid tillfället och de sökinsatser som snabbt inletts fick avbrytas vid 19-tiden sedan mörkret infallit. Under natten har det blåst omkring 15 m/s och upp emot 25 m/s i byarna, samtidigt som temperaturen legat kring nollan. Dessutom så har det fallit en del snö som försvårade räddningsinsatsen.

Kvinnan som var i 35-årsåldern hittades senare strax före lunch efter att fjällräddare övernattat i en fjällstuga i närheten. Tyvärr så var kvinnan avliden och koreanska ambassaden och anhöriga har underrättats om den tragiska händelsen.
Om dödsfallet berodde på kylan eller på sjukdomen eller bådadera ska utredas.

Mer om detta från SVT HÄR


Mer blåst väntar under torsdagen!

Uppdaterat kl. 21.03: Medan vinden avtagit i södra Sverige är det fortsatt mycket blåsigt i södra och mellersta Norrland och i fjällkedjan i synnerhet. För en timme sedan var drygt 11 000 hushåll strömlösa i Västerbottens-, Västernorrlands- och Jämtlands län, skriver SVT Nyheter Jämtland. Samtidigt är det mängder med träd och grenar som har blåst omkull och hindrar framkomligheten på flera vägar i området. 

En fjällräddning i form av ett personsök på Kebnekaise har på onsdagskvällen fått avbrytas på grund av hård vind i kombination med snöfall. Sökandet efter den försvunna kvinnan kommer att påbörjas igen så snart vädret tillåter det, skriver SVT Nyheter Norrbotten.

Dagens hittills högsta byvind är uppmätt i Stekenjokk, södra Lapplandsfjällen, med 42,1 m/s följt av Blåhammaren i Jämtlandsfjällen med 32,5 m/s. Längre söderut uppmättes faktiskt stormbyar på Stora Spånsberget i Dalarna med 25,2 m/s och snudd på storm, 23,8 m/s, i Kilsbergen i Närke. I Götaland hade Väderöarna utanför Västkusten högst byvind med 27,7 m/s.

Under torsdagen väntas ytterligare en blåsig dag även om vi troligtvis inte kommer uppe i samma styrkor som idag. Ett lågtryck kommer att passera Svealand under eftermiddagen och ge mycket kraftiga vindar söder om detta över framförallt Bohuslän, Västergötland, Dalsland och Närke som det ser ut nu. Vi har lagt ut en nivå 1-varning för detta som gäller mycket hårda vindbyar, 21 m/s.

Varningarna kan utökas/nedgraderas vid behov.


Uppdaterat kl. 10.25: På grund av det mycket blåsiga vädret tog Trafikverket beslut i morse att stänga Uddevallabron för all trafik, enligt GP.

 

Under morgonen har SMHI uppmätt högst vindbyar i Stekenjokk i Lapplandsfjällen med 28,5 m/s följt av Väderöarna utanför Västkusten med 27,7 m/s. Vindhastigheterna kommer sannolikt öka under dagen, framförallt i Jämtlandsfjällen där det kommer att blåsa storm.


Uppdaterat 26/9 kl. 06.42: Nu ligger en nivå 1-varning utfärdad från Östergötlands län och även Gotland, där det under onsdag för- och eftermiddag kan förekomma mycket hårda vindbyar, ca 21 m/s.


Uppdaterat kl. 19.32: Vi har uppgraderat stormvarningen till Nivå 2 för Jämtlandsfjällen och västra delen av Jämtlands läns inland. Under onsdag eftermiddag och kväll torde vindbyarna vara uppe i gott och väl stormstyrka, över 25 m/s. Nivå 1-varningen för Västernorrlands län ligger oförändrad.

Dessutom ligger en nivå 1-varning utfärdad från Örebro län och österut mot Stockholms län där det under onsdag för- och eftermiddag kan förekomma mycket hårda vindbyar, ca 21 m/s.


Uppdaterat kl. 17.55: Det finns ytterligare varningar utfärdande för den kraftiga vinden som är på ingång under onsdagsdygnet. Följande gäller: Risk för mycket hårda vindbyar i främst på Bohuskusten samt norra delen av västra Götaland och möjligen även norra delen av Hallands län. Det kan förekomma vindbyar på upp emot möjligen 25 m/s. Skåne torde klara sig under varningsnivån som det verkar i nuläget. Notera att denna utökning i nuläget gäller för mycket hårda vindbyar till skillnad från varningsmeddelandet nedan i Jämtland som gäller storm!

Varningarna kan komma att utökas/uppgraderas vid behov.


Uppdaterat 25/9 kl. 12.05: Det finns nu varningar utfärdande för den kraftiga vinden är på ingång under onsdagsdygnet. För inlandet gäller varningen Jämtlands län och Västernorrlands län där det främst under onsdag eftermiddag, kväll och natt mot torsdag kan förekomma vindbyar på 21-24 m/s. I högre terräng i Jämtlands län även stormbyar, över 25 m/s.

Varningarna kan komma att utökas/uppgraderas vid behov.


Efter att stormen Knud har passerat har kyligare nordvindar dragit ner och det märks tydligt att det är en annan luftmassa vi är inne i nu. På många håll i söder hade man den första frostnatten natten till måndagen med -2,4 grader som lägst i småländska Hagshult. Kallast var det faktiskt så långt söderut som i värmländska Gustavsfors med -4,6 grader.

Nu väntar ett nytt blåsväder men nu på en liten nordligare bana jämfört med Knud där prognosen fortfarande är ganska osäker i hur pass omfattande det blir. Trots osäkerheten väljer vi att gå ut med ett Riskutfärdande (se nedan).

Blåsigast i Jämtlandsfjällen

I en bana österut kommer ett lågtryck fördjupas öster om Island under tisdagen och ser i nuläget ut att vara som djupast kring Lofoten på onsdag morgon eller förmiddag. Som vanligt finns det kraftigaste vindbandet söder om lågtrycket och in mot norska kusten kommer man förmodligen att få orkanvindar. En bit in på eftermiddagen har istället vindbandet förskjutits in mot svenska fjällen och här kan man räkna med storm och en bit in över land stormbyar.

Det ser ut att vara Jämtlandsfjällen som får blåsigast där sedan vindbandet rör sig över södra Norrland under kvällen och natten mot torsdag. I fjällen är det dessutom tal om nederbörd i form av regn och blötsnö.

Även i resten av landet blir det en blåsig onsdag med hårda eller mycket hårda vindbyar på flera håll.

RISKUTFÄRDANDE

I samband med denna artikel läggs ett Riskutfärdande ut för busvädret. Det gäller onsdagsdygnet 26 september på sena eftermiddagen, kvällen och natten mot torsdag och berör Jämtlands län, Västerbottens län och Västernorrlands län.

För Jämtlands län gäller Riskutfärdandet stormbyar, 25-30 m/s. För övriga ovanstående län mycket hårda vindbyar, 21-24 m/s.

Observera att detta inte är någon regelrätt varning ännu och att Riskutfärdandet kan hävas samt utökas med fler områden!

 

Skribent: Simon Enström / S. Johansson


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):




Fler nyheter