.:: Just nu
Online: 62 | Inloggade: 40


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


21 december 2018 06:33
Nu går vi mot ljusare tider!

Untitled document

21 december 2018 är årets kortaste dag. Hur länge solen visar sig beror på var du bor och om det är molnfritt.  Nära Sveriges mittpunkt Östersund går solen upp 9.41 och försvinner igen redan 14.17. Längst i söder går den upp 8.31 och ner 15.33. Och i norr i Kiruna går solen ner den 10 december och tittar fram först 1 januari. Anledningen är att Kiruna ligger norr om polcirkeln. 

Vintersolståndet är egentligen inte en dag

Själva vintersolståndet inträffar klockan 23.23. Det är då det är som mörkast och dagen är som kortast. Tidpunkten för vintersolståndet flyttar sig cirka sex timmar framåt per år, vid skottår flyttas tidpunkten tillbaka cirka 18 timmar.

Efter vintersolståndet blir dagen längre och ljusare. Först händer nästan ingenting. Först i januari tar det fart och vi märker skillnaderna. På en vecka kan det solen gå upp 15 minuter tidigare på förmiddagen och gå ner en kvart senare på eftermiddagen. Det är först när vi kommer till vårdagjämningen i mars som natt och dag blir lika långa.

En vit jul i nästan hela landet men dock ej landstäckande!

Många kan faktiskt se fram emot en vit jul vilket givetvis är mycket glädjande. Förstås så blir snötäcket som allra tunnast längst ned i söder. Utmed delar av Bohuskusten, Hallandskusten samt Skånes kuster så handlar det troligtvis mest om snöblandat regn eller blötsnö som får svårt att lägga sig. Men under söndagen så blir det kallare i hela landet så den snön som fallit kommer att bli liggande.

Skicka in dina bilder till oss på vår Facebooksida om din julafton!

Vi på EWP är väldigt glada över det intresset som vår fototävling har. Men skicka gärna in bilder till oss från just din julafton vädermässigt. Regnar det? Snöar det? Eller är det fruset eller slask? Varmt välkomna att skildra just DIN julafton!

En intensiv trafikhelg! - Ta det försiktigt till nära och kära!

Fredag 21 december inleder en hektisk trafikhelg där många ska bege sig ut på vägarna! Detta då det i nästan hela landet ser ut att handla om minusgrader eller temperaturer nära noll i kombination med nederbörd så måsta man ta god tid på sig. Särskilt gäller det om man ska köra långt!

Några enkla tumregler:

- Meddela när ni lämnar hemmet så att era anhöriga vet att ni är på väg!
- Lasta bilen rätt så att fördelningen av last ej orsakar olycka eller personskada vid hastig inbromsning.
- Ha snöspade, snöskrapa och snöborste i bilen samt ordentligt med spolarvätska som tål minst -18 graders kyla.
- Ska ni långt så ha gärna en eller flera termosar med varm dryck och kanske mackor, choklad  med er om ni skulle bli hungriga.
- Ha Extra varma kläder eller ett par filtar i bilen och gör det bekvämt för de som ej kör.
- Se själv till att sitta bekvämt som förare!
- Vila om det behövs och ta det lugnt i trafiken samt håll avstånd till framförvarande.
- Kom gott fram till nära och kära i jul!

Källa: Expressen & eget material.

Skribent: S.Johansson & EWP Teamet


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (2):
Fler nyheter