.:: Just nu
Online: 70 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


30 december 2018 16:45
Årskrönikan 2018

En dag återstår av väderåret 2018 och därmed är det hög tid för vår årliga krönika. Med endast tre ord kan vi beskriva året som ett varmt, torrt och soligt år. Sommarens omfattande skogsbränder tillhörande hetta och torka samt den extrema värmen i Norrland under hösten får anses vara det som vi kommer att förknippa med väderåret 2018. 

Temperatur

Hela landet kommer att få en medeltemperatur över det normala, men vi behöver bara gå tillbaka till 2014 eller 2015 för att hitta ett varmare år överlag. Det största överskottet hittar vi i Götaland och Svealand med alltifrån 1,6 till 2,8° varmare än normalt, allra varmast i Närke. Även Norrland fick en högre medeltemperatur än normalt, från 0,8 till 2,0°. (Fotnot: Avvikelsen gäller perioden 1 januari-29 december, årets sista dygn fattas således men kommer inte ändra siffrorna nämnvärt.)

Årets högsta temperatur noterades i Mariestad med +34,7° den 8 augusti. Omvänt, den lägsta temperaturen uppmättes i Gielas den 26 februari med -40,4°.

Nederbörd

Det har varit ett torrt år och på de flesta håll torrare än normalt. Lokalt slog man rekord eller får åtminstone backa mer än 100 år tillbaks i tiden för att hitta ett torrare år än 2018. Områden som södra Götaland, nordöstra Götaland, västra och östra Svealand samt Ångermanland har fått minst nederbörd, 60-80% av den normala årsmängden. De inre delarna av södra Norrland och Norrbottenskusten har fått nära normal mängd, 100%. (Fotnot: Avvikelsen gäller perioden 1 januari-29 december, årets sista dygn fattas således men kommer inte ändra siffrorna nämnvärt.)

Årets största nederbördsmängd under ett dygn föll i Los i Hälsingland med 123,5 mm den 30 juli i samband med skyfall och åska.

Apropå åska, årets åskrikaste dag inträffade den 29 juli med 22 887 nedslag i landet.

Januari

Året inleddes med en annalkande storm vid namn "Cora" som rörde sig över södra och mellersta Norrland den 6-7:e. Flertalet nivå 1- och 2-varningar utfärdades, lavinrisken var stor och flera tågsträckor stänges av. I Stekenjokk i södra Lapplandsfjällen uppmättes 37,7 m/s i medelvind vilket också blev årets högsta vindnotering. I Norge blev det ännu blåsigare med vindbyar på hela 54,8 m/s vid Kvaløyfjellet i Sømna, söder om Nordland. Medelvinden var här 34,3 m/s.

I mitten av månaden ersattes högtrycksinflytandet av fronter med snö och blåst och lokalt föll stora mängder snö och flera varningar utfärdades den 15-16:e.

Februari

Månadsskiftet januari-februari blev dramatiskt. Den 31-1:a var det mycket stora problem i framförallt Gävleborgs- och Västernorrlands län orsakat av enorma snömängder tillsammans med kraftig blåst. Det skedde mängder med avåkningar och lastbilar samt bussar som fastnade i backar. Bandvagnar sattes in som beredskap och hundratals hushåll utan el. På morgonen den 2:a uppmättes hela 175 cm i Gåltjärn i Ångermanland, vilket är årets största snödjup.

Den 15:e anlände den meteorologiska våren till sex platser i Skåne och Halland. Smått komiskt så var det ingen vårvärme i den följande prognosen utan kall Sibirisk kyla skulle etablera sig över landet månaden ut och längre än så. Den 26:e noterades hela -40,4° i Gielas. Nordostvindar gav snökanoner över Östersjölandskapen och väderläget var mycket besvärligt i sydöstra Götaland de sista dagarna på månaden.

Natten mot den 1 mars hittades en mamma och hennes unga dotter svårt nedkylda i ett skogsparti i Sävsjö efter att tidigare ha anmälts försvunna. Mamman dödförklarades tragiskt nog på sjukhus.

Kylan gjorde att vi fick fyra nationella isdygn på raken i slutet på februari.

Mars

Kylan fortsatte in i mars och det blev en rekordkall marsmånad i Lapplandsfjällen och Dalafjällen. Högtrycksinflytande gav rätt odramatiskt väder med omväxlande kallt och lite mildare väder. Påskhelgen var solig och kall inledningsvis men avslutades med snöfall.

April

I början av månaden hängde kylan kvar och dessutom föll stora mängder snö i södra Sverige. I Brösarp i östra Skåne ökade snödjupet med hela 25 cm från den 1:a till den 2:a. Detta är den största snödjupsökning som vi känner till för Skåne i april månad.

En vecka in i månaden började vårvärmen göra entré och den meteorologiska våren hade den 16:e anlänt till nästan hela landet. Avslutningen på månaden var mycket varm. Det har aldrig varit så varmt så tidigt på året som vi fick i slutet på april 2018.

Den sista april drog åsksäsongen igång på allvar i Götaland med flera kraftiga åskväder. 

Maj

En extremt solig och varm månad. Medeltemperaturen för månaden slog alla rekord i nästan hela landet. Både Stockholm och Uppsala slog sina gamla majrekord med mer än två grader och bägge städerna drygt 250 år långa mätserier. Göteborg hade en majmedeltemperatur på +17,6° (högst i landet för övrigt), vilket är 1,8° högre än det tidigare svenska rekordet, också från Göteborg, år 1889.

Det blev en rekordtidig värmebölja (över +25°) mellan 11 och 16 maj i Uppsala. Värmen gjorde att den meteorologiska sommaren mycket snabbt avancerade norrut i landet. Aldrig har sommaren anlänt till Haparanda så tidigt på året som i år och här har man mätserier från 1859.

Månadens högsta temperatur uppmättes i Göteborg den 30:e med +31,1° och det är den högsta majtemperaturen i landet sedan 1911.  

Maj var extremt torr där Lund hade den torraste majmånaden sedan 1783. Ölands norra udde fick minst nederbörd med ynka 0,3 mm. Solen sken långa stunder och i Stockholm slog man rekord för antalet soltimmar oavsett månad.

Juni

Hettan fortsatte ett par dagar in i juni och Stockholm Maraton avgjordes i +31-gradig värme den 2:a. Friidrottsförbundets läkare uppmanade alla som inte kände sig fullt tränade, eller det minsta osäkra/oroliga att ska avstå från att delta med tanke på värmen och dess påfrestning för hjärtat.

Längre norrut var juni en något blöt men framförallt en sval månad. I delar av sydvästra Norrland fick man en varmare majmånad än junimånad vilket är ovanligt. Längst ner i sydligaste Sverige fick man under månaden känna av hettan från kontinenten vilket gjorde att Lund och Falsterbo faktiskt fick sin varmaste junimånad sedan 1889. En rekordtidig tropisk natt inträffade ute på Vinga natten till den 3:e.

Midsommarhelgen var kall och ostadig i hela landet där Skillinge i Skåne faktiskt uppmätte månadens lägsta maxtemperaturer med "bara" +21,1°.

Juli

Om maj var extrem så blev juli desto mer extrem. Rekorden duggade tätt, både gällande värme och torka. Torkan från maj och även från juni gav upphov till extremt höga brandrisknivåer på många håll i landet i början av juli. Den 1:a rasade flera stora skogsbränder i landet, bland annat i Ekshärad, Oskarshamn, Hörken och Överkalix. Situationen började uppenbara sig med rysliga likheter från branden i Västmanland 2014 och den sommarens extrema torka.

Smått otroliga 24 av månadens 31 dagar bjöd på +30° eller mer vilket är rekord. Den allra högsta temperaturen under månaden uppmättes i Hästveda med +34,6 grader den 26:e. 

Vanligtvis brukar vi få några enstaka tropiska nätter varje sommar och ibland till och med inga alls. Från den 16 juli och månaden ut förekom tropiska nätter varje natt. Landsort vid Södermanlandskusten som fick hela 13 stycken tropiska nätter under månaden.

Under helgen 14-15 juli rapporterades mark- och skogsbränder från samtliga län utom tre (Skåne, Halland och Gotland) och flera av bränderna tros ha antänts av blixtnedslag. Detta var början av ett rent ut sagt helvete där de största bränderna fanns i Mellansverige och spred sig extremt snabbt. Det skulle visa sig bli mycket värre än skogsbranden i Västmanland 2014, något som många har färskt i minnet och kanske trodde att det aldrig skulle ske igen.

Den 19:e fanns elva (11) VMA utfärdande vilket är rekordmånga, bland annat för byn Kårböle i Gävleborgs län där hela byn fick utrymmas när skogsbranden närmade sig bebyggelsen. 

Över 20 000 hektar skog uppskattades brinna den 21:a. Bara branden i Gävleborgs län, vid Ljusdal och Kårböle, uppskattades vara över 15 000 hektar stor vilket skulle visa sig vara den största svenska branden i modern historia. Vid skogsbranden i Västmanland brann 13 800 hektar skog.

Torkan var extrem och i Komstorp i Blekinge och i Kastlösa på Öland uppmätte man inte någon nederbörd alls under månaden.

> Läs gärna vår tidigare, mer utförligare krönika om den extrema julimånaden. <

Augusti

Värmen och torkan fortsatte in i augusti med dels ett nytt svenskt daggpunktsrekord med +24,7° i Blekinge den 1:a och dels en rekordvarm tropisk natt den 2:a med +23,7 grader som lägst på gotska Östergarnsholm. 

Månadens högsta temperatur, tillika årets högsta, noterades i Mariestad den 8:e med +34,7°.

Ovädret Johanne över västkusten den 10:e blev slutet på den extrema hettan och efterföljdes av mer normala augustitemperaturer. Samma natt inträffade även årets sista tropiska natt.

September

Sensommarvärmen dominerade och tillslut blev även september varmare än normalt. Till mitten av månaden hade lite mer höstlika temperaturer gjort sig gällande men en tillfällig comeback av sommarvärme kan vi tacka orkanen Helene för, som drabbade Brittiska öarna som gjorde att lite av Afrikavärmen kunde sippra in över främst södra Sverige och gav +26,4° i Lund den 18:e.

Den 21:a slog stormen Knud till mot norra Västkusten och man tog det säkra före det osäkra genom att stänga flera järnvägsbanor. Väderöarna fick vindbyar på 34 m/s och medelvind på 28 m/s. Uddevallabron fick hålla stängt ett antal timmar till följd av stormen.

Den 23:e anlände den meteorologiska vintern till Stekenjokk och Tarfala.

Oktober

Det blev en kall inledning men det skulle visa sig att riktig sensommarvärme skulle stå för dörren. Vi fick en rejäl brittsommar med +24,0° i Målilla den 13:e vilket är den näst högsta temperaturen någonsin i oktober. Längre norrut var värmen ännu mer extrem med den första 20-gradersnoteringen någonsin i norra Norrland den 14:e.

Månadens andra halva var kall där vintern rasade söderut över landet med snöfall.

November

Sammanfattningsvis en mycket torr och mild månad, längst i norr rekordmild. Ett resultat av detta en extrem snöbrist, inte minst i fjällkedjan i slutet på månaden men även in inlandet.

Den 22:a noterades en rekordlåg relativ luftfuktighet på 4% i Klövsjöhöjden.

December

Månaden inleddes mycket milt, men tillslut klättrade kylan allt längre söderut i landet. Vinterns första -30-gradersnotering uppmättes i Sorsele på Luciadagen med -30,0°.

Många fick vakna upp till ett vitt landskap på julafton. På sina håll till frost i Götaland, men det får vi anses räknas. 

Nyårsafton har ännu inte varit, men ett snöfallsområde ser ut att röra sig åt nordost och kommer att ge ett par decimeter i mellersta och norra Norrland. Det blir dessutom mycket blåsigt. Bakom följer mildare luft så när Persbrandt ringer in det nya året kommer vi att ha plusgrader i hela landet utom lokalt i norra Norrland. Det mest klara området ser ut att finnas i västra Svealand och södra Norrland.

Därmed så sätter vi punkt på ett detta väderår.

Källor

SMHI: https://www.smhi.se/klimat/2.1199/aret-2018-varmt-soligt-och-torrt-ar-1.142756
SVT Väder: https://www.svt.se/vader/manadskronikor/vaderaret2018

Samt eget material från EWP.se.

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (2):
Fler nyheter