.:: Just nu
Online: 61 | Inloggade: 38


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


1 januari 2019 11:28
Svår tågolycka i Danmark! - Uppdaterat 5

Uppdaterat 2/1 kl. 12.00

I stormen Alfridas kölvatten så skedde en svår tågolycka på Stora Bältbron i Danmark. Bron var tidigare avstängd för biltrafik beroende på den hårda vinden men tågtrafiken tilläts fortsätta.

Strax efter klockan 08.00 på onsdagsmorgonen så lossnade ett föremål från ett mötande godståg varvid passagerartåget tvingades till en hård inbromsning. Vid olyckan ska flera passagerare ha omkommit och flera ska ha skadats. De exakta detaljerna är ännu oklara men hittills ska 6 personer ha omkommit. Det rådde kaos då räddningsfordon hade svårt att nå bron, beroende på alla bilköerna till följd av den stängda bron. Läs mer på Aftonbladet HÄR


Tidigare 2/1 - Över 100 000 hushåll strömlösa
I stormen Alfridas spår saknar nu på onsdagsmorgonen över 100 000 hushåll ström och mängder av träd blockerar större och mindre vägar. På många håll står också tåg- och busstrafiken hela stilla och färjetrafiken dras med förseningar och inställa avgångar.

Vinden har avtagit på flera håll i inlandet, men över Östersjön, Ålands hav och södra Bottenhavet råder det fortfarande storm i medelvind. Nu på förmiddagen är det främst Gotland och delar av Roslagskusten som väntas få stormyar på över 25 m/s - innan vinden avtar även här framåt eftermiddagen.

Trafikverket uppmanar till extra försiktighet om man måste bege sig ut på vägarna och helst bör man låta bilen stå om man kan.

Högst byvind under natten uppmättes på Örskär, en fyr vid Upplandskusten, med 38,5 m/s. Medelvinden var som mest 29,4 m/s på Örskär.


Uppdaterat 17.20 - Över 100.000 strömlösa hushåll i Alfridas spår:

Stormen Alfrida har ställt till med rejält kaos i dess spår och många är strömlösa, särskilt i trakterna kring Stockholm och i Mälardalen. Öresundsbron fick stängas av natten mot onsdag och beräknas åter öppna runt 07.00-tiden på morgonen. Vid Bjuröklubb så nådde dessutom vindbyarna orkanstyrka vilket är runt 34 m/s!

Ett stort kaos råder på såväl väg som järnvägsnät sedan flera träd blåst omkull och det vittnas om en omfattnad trädfällning där stormen drar och har dragit fram. Sedan tidigare är all färjetrafik inställd beroende på det hårda vädret såväl till Gotland som till Finland m.fl. destinationer på Östersjön

Läs mer om stormen på Aftonbladet HÄR


Tidigare:

Årets första rejäla oväder och storm har nu fått sitt namn då denna är döpt till "Alfrida". Ovädret är kraftigt och man befarar att rekordhöga vågor kan komma att bildas med en våghöjd på 7 meter eller mer! Dessa jättevågor kommer främst att beröra västra Finlandskusten enligt finska väderinstitutet.

Problem med färjetrafiken uppstod redan under nyårsaftonen då ett av Viking Lines fartyg tvingades att åka direkt till Helsingfors istället för att stanna till i Mariehamn. Det här har fått Viking Line att ställa in sin trafik mellan Mariehamn och Kapellskär på nyårsdagen.

På onsdagen ställs flera avgångar in på samma rutt. Passagerare ha blivit förvarnade och flera har bokat om. Skulle de fåtal åländska passagerarna inte kunna stiga av i Åland får de inkvartering i lediga hytter.

Det här har fått Viking Line att ställa in sin trafik mellan Mariehamn och Kapellskär på nyårsdagen. På onsdagen ställs flera avgångar in på samma rutt.

Enligt Johanna Boijer-Svahnström ska passagerare ha blivit förvarnade och flera har bokat om. Skulle de fåtal åländska passagerarna inte kunna stiga av i Åland får de inkvartering i lediga hytter.


Tidigare:

Vi har uppgraderat varningarna för vissa områden. Dels höjt till en nivå 2-varning för Västerbottens läns kustland där det ikväll (tisdag kväll) tillfälligt kan blåsa stormbyar på drygt 25 m/s innan vinden avtar direkt efter midnatt. Dels en nivå 1-varning för Örebro- och Västmanlands län där prognosen nu pekar på att vindbyarna kan nosa på 21 m/s under natten mot onsdag. Övriga varningar är oförändrade, men kan komma att justeras vid behov.

LÄNK TILL VARNINGSKARTAN: http://ewp.se/varningar.php


URSPRUNGLIG ARTIKEL:

2019 års två första dagar blir dramatiska med ordentligt blåsigt väder. Orsaken är ett lågtryck som nu under natten har passerat mellersta Norrland och tagit sikte mot södra Finland. På lågtrycket baksida blåser det upp rejält och i delar av ostligaste Svealand finns det risk för stormbyar, 25-30 m/s.

Flera varningar utfärdade

I skrivandets stund råder mycket hårda vindbyar över Västkusten. I Göteborg har man uppmätt 23 m/s i vindbyarna nu under morgonen. Allra högst ute på Nidingen med 27,5 m/s. Här kommer vindarna att avta successivt efter lunch.

Under eftermiddagen ligger en nivå 1-varning utfärdad för mycket hårda vindbyar, ca 21 m/s, över delar av Värmland, Dalarna och Jämtland. I takt med att lågtrycket vandrar vidare österut förskjuts vindbandet mot Norrlandskusten till kvällen och lokalt i främst Västerbottens kustland kommer det att blåsa uppmot 24 m/s, i övrigt kring 21 m/s.

Storm i ostligaste Svealand och på Gotland

I delar av Upplandskusten och Roslagskusten kommer det under tisdag kväll och natt mot onsdag att blåsa upp till storm i byarna, 25-30 m/s. Vindarna kommer under onsdag morgon att börja avta långsamt. Dessutom kommer även Gotland att beröras av stormbyar, men först sent på natten och under onsdag morgon. På norra Gotland kan byarna möjligtvis nå orkanstyrka, alltså 32 m/s. För ovanstående områden ligger en nivå 2-varning utfärdad som innebär en överhängande risk för materiella skador till följd av nedfallna träd och dessutom risk för stora problem i strömförsörjningen.

Från södra Bottenviken ända ner över mellersta Östersjön väntas medelvinden kunna nå stormstyrka, 25 m/s. Därför är det viktigt att du som resenär kollar upp med resebolaget om eventuellt inställda avgångar och förseningar!

Vi på EWP önskar alla besökare ett riktigt Gott Nytt År 2019!


Skribent: Simon Enström / S. Johansson


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter