.:: Just nu
Online: 67 | Inloggade: 38


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


3 januari 2019 22:21
Sista minuten-tipset: Kvadrantiderna

Samtidigt som nyårsfirandet varje år så passerar jorden en meteorsvärm som består av kometstoft. En meteorskur bildas och vi kan observera s.k. "stjärnfall", eller meteorfall som är det riktiga benämningen.

Meteorskuren som jorden passerar vid denna tidpunkt på året heter Kvadrantiderna och kan ses varje år, ungefär mellan 28 december och 12 januari. Maximum beräknas i år inträffa kl. 03.20 natten till fredagen den 4 januari. Vid riktigt bra år kan man se en bra bit över 100 stjärnfall i timmen.

Detta är en av de bästa meteorskurarna på året, om än den kortaste. Meteorskurar kan observeras i flera dagar, ibland i någon vecka, men just Kvadrantiderna är väldigt kortvarig och maximumet är över på kort tid, men trots detta klassas alltså detta som en av de bästa och finaste showerna på natthimlen under året.

Mycket moln ger dålig show

Om man vill få chans att observera Kvadrantiderna så måste det vara någorlunda klart väder. Tyvärr ser det ut att bli mycket moln i nästan hela landet, så tyvärr får vi inte chansen till någon riktig show i år. Men var beredda på de små luckor som kommer att finnas, i både södra och norra Sverige! Positivt är att månen i alla fall inte kommer att störa då den är på väg att bli nymåne.

Läs mer på Norrskensverige.se.

 

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter