.:: Just nu
Online: 49 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


5 januari 2019 21:53
Risk för nya busväder i veckan - UPPDATERAT 4

Uppdaterat kl. 13.40 - Extra besvärligt i stormdrabbade områden: där det är strömlöst

En olycka kommer sällan ensam heter det och i Norrtälje kommun med omgivningar så gäller detta påtagligt. Orsaken är att ännu så har mer än 10 000 abonnenter ingen ström vilket gör läget ännu allvarligare. Det är sålunda även problem för dessa att nå 112 och ringa samtal. Detta rent generellt sedan mobiler och mobilmaster slutat fungera sedan ett bra tag tillbaka.

Snö, hårda vindbyar och kyla kan nu ge följdeffekter utöver de rent hälsovådliga. Risk föreligger att fastigheternas VVS-system fryser sönder om ej strömmen kommer tillbaka om inte fastigheterna har tillgång till öppen spis, kakelugn, vedspis eller liknande alternativa uppvärmingsmöjligheter.


Tidigare  7/1 kl. 11.45:
Vi har nu höjt varningsnivån för Stockholms Län (Roslagen), Uppsala Län samt Gävleborgs Län beroende på ymnigt snöfall i kombination med hårda vindbyar och även inslag av regn. Risk för snödrev som innebär dålig sikt samt usla trafikförhållanden!
Se detaljerad varningstext på respektive län HÄR.


Tidigare 6/1 kl. 20.51: Vi har i skrivandets stund utfärdat vädervarningar inför tisdagens snöfall som lär skapa mycket besvärliga trafikförhållanden runt om i framförallt Svealand. Sent måndag kväll 7/1 rör sig snöfallsområdet in över västra Svealand och sprider sig österut och sedan också söderut.

Det kan snöa på rätt duktigt och på tisdag kväll kan man sannolikt mäta ett nysnötäcke på 15, kanske 20 cm, i alla fall lokalt. Dessutom friskar vinden i framåt tisdagseftermiddagen och kan vara hård i byarna vilket kommer att leda till drivbildning och snörök på vägnätet i berörda områden.

Varning Nivå 1 gäller för följande län: Värmland, Dalarna, Örebro, Västmanland, Uppsala och Gävleborg. Varningarna kan komma att utökas eller uppgraderas om behov föreligger. Se detaljerad varningstext på respektive län HÄR.

Senare, på lågtryckets baksida, kommer regnet att slå över i snö även i Götaland och då framförallt i Östersjölandskapen. Så räkna med snö och blåst även här natten till onsdag och onsdag morgon innan snön sedan drar bort helt. Inga varningar är dock lagda för denna region ännu.


Ursprunglig artikel

Årets första storm, Alfrida, har passerat oss och vädret har lugnat ner sig - men bara tillfälligt. Om vi blickar in i nästa vecka ser det ut som att vi får flera snabba svängningar mellan kall- och varmluft vilket är receptet på förrädiskt väglag. Dessutom ser flera lågtryck ut att dra in över landet och möjligen kan vi få nästa storm i mitten/slutet på nästa vecka.

Milt och kallt omvartannat

Under söndagen kommer en portion mildluft att vinna mark över landet västerifrån och vi får nollgradigt eller plusgrader i hela landet. Lokalt kan det falla duggregn på kalla vägbanor och ge ishalka. I väster närmar sig en kallfront och redan till kvällen kommer kalluften åter tillbaka med början i fjällen och norra Norrland. 

På måndag har den kalla luften dragit ner över åtminstone Svealand medan Götaland får behålla plusgraderna. I norr klarnar det upp tillfälligt men fjällen får räkna med täta snöbyar.

Lågtryck nr 1 på tisdag

Prognosen är något osäker gällande detaljerna till tisdagsvädret, men ett lågtryck är på ingång och ser i nuläget ut att dra in över södra Götaland. Vinden ser inte ut att bli det största problemet, däremot drar lågtrycket med sig ett omfattande nederbördsområde med regn i södra Götaland och snöfall längre norrut. Lokalt kan det komma 10-20 cm, men vi får återkomma med de exakta mängderna och var det mesta hamnar. På lågtryckets baksida förs kallluft ner vilket gör att regnet kan övergå i snöfall innan lågtrycket drar bort helt.

Lågtryck nr 2 på torsdag/fredag - storm?

Onsdagen ser ut att bli en mellandag innan ett nytt mycket djupt lågtryck från norska havet ser ut att dra in över norra Norrland sent på torsdagsdygnet. Det ser ut att kunna bli rejält besvärligt med omfattande snöfall tillsammans med kraftiga vindar. Just nu ser det kraftigaste vindbandet ut att passera mellersta Norrland med full storm i fjällen och möjligen stormbyar över land. Lågtryckets bana och tidtabell är osäker så följ prognoserna noga de närmsta dagarna!

Vi på EWP kommer att följa upp väderläget inför nästa vecka och återkomma med uppdateringar, riskutfärdanden och/eller varningar. Håll utkik!

 

Skribent: Simon Enström / S. Johansson


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter