.:: Just nu
Online: 21 | Inloggade: 34


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


15 januari 2019 15:09
Räkna med ett par mycket besvärliga väderdygn!

UPPDATERAT 16.16: Nya varningar, både nivå 1- och 2, har utfärdats i landet. Besök varningskartan för mer information! Varningarna kan komma att justeras och utökas vid behov.


Året har inletts dramatiskt där de två namngivna stormarna, Alfrida och Jan, givetvis får räknas som de hittills största händelserna. Nu står vi inför ytterligare två besvärliga väderdygn när ett lågtryck ska passera österut med tillfälligt mycket mild luft tillsammans med kraftigt snöfall, underkylt regn, regn och blåst.

Alfrida och Jan - en kort summering

Innan vi går in på onsdagens och torsdagens besvärliga väder så gör vi en återblick på de två inledande stormarna i en kortare sammanfattning. De berörde varsin del av landet och inte minst Alfrida orsakade omfattande trädfällning och strömavbrott. I skrivandets stund är fortfarande drygt 4 000 hushåll strömlösa i Stockholms län.

> Alfrida - drabbade södra Sverige och i huvudsak östra Svealand

Alfrida passerade den 1-2 januari över södra Sverige och orsakade mycket omfattande trädfällning, inte minst i östra Svealand. Strömavbrotten duggade tätt och som mest var ca 100 000 hushåll strömlösa och ännu idag, 15 januari, är drygt 4 000 av Vattenfalls kunder fortfarande strömlösa. Enligt Vattenfalls prognos skall de sista störningarna vara avhjälpta den 25 januari

Högsta medelvindshastighet uppmättes på Örskär vid Upplandskusten med 29,4 m/s följt av Söderarm med 28,7 m/s. Högsta byvindshastigheten uppmättes även den på Örskär med 38,5 m/s.

Enligt skogsstyrelsen fälldes 500 000 kubikmeter skog i samband med Alfrida. Hårdast drabbades Stockholms län och då framförallt i Norrtälje kommun. Under stormen Gudrun 2005 föll 75 miljoner kubikmeter skog, som en jämförelse.

> Jan - drabbade norra Sverige

Jan passerade nordligaste Skandinavien den 10-11 januari och gav mycket blåsigt väder i Norrland där flera nivå 2-varningar var utfärdade. Först drabbades Nordnorge av storm- och orkanvindar och i byn Valnesfjord blåste en buss av vägen. Alla sex grundskoleelever som befann sig i bussen fick ta sig ut genom takluckan och lyckligtvis skadades ingen i olyckan.

Högsta medelvindshastighet uppmättes i Stekenjokk i södra Lapplandsfjällen med 42,0 m/s. Högsta byvindshastigheten uppmättes även den i Stekenjokk med 49,7 m/s. Dessvärre så slutade mätstationen att fungera mitt under stormen, så med stor sannolikhet har det blåst ännu mer än vad värdena visar.

Fyra stationer i inlandet uppmätte byvindshastigheter över 25 m/s: Arvidsjaur, Dravagen, Sveg och Gunnarn.

Skogsstyrelsen har ännu ingen uppgift kring hur mycket skog som har fallit i samband med stormen Jan.

Två besvärliga dygn att vänta!

Under onsdag morgon drar ett regnväder in mot västkusten och det kan bli extremt halt när regnet faller på kalla vägytor. Nederbörden kan även falla som underkylt regn. Temperaturen stiger successivt vilket gör att halkrisken avtar under eftermiddagen. Varningar för ishalkan är utfärdade från norra Bohuslän i norr och ner till Småland i söder.

Ett omfattande snöfallsområde drar in västerifrån efter lunchtid från Vänern/Vättern och norrut mot södra Norrland. Lokalt kan det vara ymnigt och ge 10-15 centimeter totalt. Samtidigt sipprar mycket mild luft in över sydvästra Götaland med 6-7 plusgrader och plusgraderna når allt längre norrut så till kvällen övergår snön i regn över södra Svealand och faller även här på kalla vägbanor. Ishalka med andra ord!

Natten till torsdag sker en mycket snabb tillfrysning av våta vägbanor i huvudsak norra Götaland och södra Svealand när temperaturen kvickt sjunker under nollan. Det är även här läge att varna för extremt halt väglag!

Över Gästrikland och Hälsingland kommer nordvinden att bli frisk till hård och i kombination med ymnigt snöfall kan det bli mycket svåra körförhållanden i detta område natten till torsdag och torsdag morgon.

Minusgraderna får fritt spelrum över landet på torsdag och det kommer att frysa på även längst nere i söder. En mycket halkig torsdag i så gott som hela landet med andra ord!

Håll utkik på vår varningskarta där varningar kommer att utfärdas.

 

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter