.:: Just nu
Online: 23 | Inloggade: 34


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


16 januari 2019 10:48
Superblodmåne på MÅNdag den 21 januari

En av 2019 års allra största astronomihändelser är den fullmåne som samtidigt med den totala månförmörkelsen kommer att fånga mångas blickar på måndagsmorgonen den 21 januari. Fenomenet kallas "superblodmåne" med dess rödaktiga färg. 

Det gäller att ta vara på denna chans, för nästa gång vi har en fullmåne samtidigt som en total månförmörkelse är på nyårsafton 2028, alltså om knappt 10 år.

Förklaring blodmåne och supermåne

En månförmörkelse är oftast ett finare fenomen än solförmörkelse, speciellt om förhållandet är det rätta för en s.k. blodmåne. En blodmåne inträffar vid en total månförmörkelse, alltså när jorden placerar sig mellan månen och solen där solljuset filtreras genom jordens atmosfär och månen får en läcker rödaktig färg. Om jorden saknat atmosfär skulle månen ha blivit helt mörk under förmörkelsen.

När fullmånen ligger som närmast jorden kallas det för supermåne. Under förmörkelsen den 21 januari kommer månen "endast" ligga 357 715 kilometer från jorden. Det genomsnittliga avståndet är 384 400 kilometer.

Denna gång blir alltså en kombination mellan blodmåne och supermåne.

Flera supermånar i år

Under året kommer vi faktiskt ha ytterligare två supermånar, närmare bestämt i samband med fullmånen den 20 februari och 21 mars. Fast vid dessa tillfällen utan en total förmörkelse varför man inte kan inte benämna dessa som superblodmånar och kommer därmed inte att ha den rödaktiga färgen.

När kommer man att kunna se fenomenet?

Tidsangivelserna kan variera någon minut beroende på var i landet man bor. Tips! Besök Timeanddate.com där du hittar exakta tider för just din ort.

Månen kommer att passera in i jordens skugga kl. 03.35 och det är startskottet för hela kalaset. Den maximala effekten av förmörkelsen kommer att inträffa mellan kl. 05.41 och 06.43 svensk tid, med peak (maximum) och sin absoluta förmörkelse kl. 06.12. Nu är månen ca 15 grader över horisonten och har precis passerat västligt läge.

Slutet på uppvisningen kommer att vara när månen går ner under horisonten mellan kl. 08.20 och 08.45 (senare i norra Sverige). Månen kommer att se större och större ut ju närmare horisonten månen når. Men egentligen handlar det om en optisk illusion som hänger ihop med hur hjärnan bedömer avstånd.

För dig som bor i norra Sverige finns möjlighet att följa hela förloppet, till skillnad från längre söderut i landet där månen kommer att krypa under horisonten innan den helt har kommit ut ur skuggan.

Fri sikt mot väst och gärna klart väder

För att kunna se den totala månförmörkelsen och fullmånen nu på måndag behöver du fri sikt mot väst. En fördel är också att det är molnfritt. Du behöver inget teleskop och kan följa förmörkelsen med blotta ögat, även om en enkel handkikare är att rekommendera. Då får du förhoppningsvis en ännu mer läcker upplevelse!

Några bra länkar

Populär Astronomi: https://www.popularastronomi.se/2019/01/super-manformorkelse-den-21-januari-2019-med-dubbel-morgonstjarna-som-bonus/

Illustrerad Vetenskap: https://illvet.se/universum/solsystemet/manen/vad-ar-manformorkelse-och-nar-intraffar-det-i-sverige

Norrsken Sverige: https://norrskensverige.se/superblodmane-21-januari-2019/

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter