.:: Just nu
Online: 23 | Inloggade: 34


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


22 januari 2019 09:46
Prognosen fortfarande osäker till helgen - uppdaterat!

UPPDATERAT 21.02: Prognosen inför helgen är fortfarande något osäker, men det ser ut som om det snöoväder som fanns i modellerna nu till stor del är borta. Det ser istället ut att bli betydligt lugnare väder med endast mindre snöfallsområden i delar av landet. Vi gör dock denna uppdatering med en brasklapp som gäller södra Götaland där ett lite mer omfattande snöfall kan passera under söndagen i takt med att ett lågtryck befinner sig över norra Tyskland. Det kan även bli rätt blåsigt vilket kan ge besvärligt väglag. Det är läge att återkomma till detta!

Till sist vill vi uppmärksamma er på vårt nya Instagramkonto (extremeweatherprognosis_ewp), där vi kommer att göra löpande inlägg. Välkommen att följa oss där!


Ursprunglig artikel: 

Tidigt igår morse inföll superblodmånen, men tyvärr gjorde molnigheten att många blev snuvade på konfekten och därför får vänta i nästan tio år till nästa lika fina förmörkelse. I delar av Norrland var det dock klart och riktigt kallt, vilket även var fallet den gångna natten. Kl. 01 hade Gielas i sydvästra Lappland -35,6° vilket är säsongens hittills lägsta temperatur. Kylan kommer dock att dämpas något i norr de kommande dagarna och mot helgen väntas ännu ett snöoväder som kan ge en rejäl påspädning av snötäcket.

Superblodmånens flopp - men inte överallt

En total månförmörkelse ger månen är fin rödaktig färg och när det samtidigt är supermåne är det ett väldigt häftigt fenomen att uppleva. En förutsättning är såklart att det är någorlunda klart väder men tyvärr drog moln och snöfall in sydvästifrån under kvällen och natten till måndagen så stora delar av södra Sverige fick aldrig chansen att se månen och dess förmörkelse. Däremot fanns det några klara områden från ostligaste Svealand och upp över Norrland och härifrån har vi fått en antal fina bilder som vi presenterat på vår Facebooksida.

Nästa gång vi har en lika fin superblodmåne är på nyårsafton 2028, alltså om knappt 10 år. Den 7 september 2025 kommer vi förvisso ha en månförmörkelse, men denna kommer att ligga väldigt lågt på himlen och blir svår att se.

Enbart supermåne kommer vi att ha redan 20 februari och 21 mars i år. Då är månen som närmast jorden och den ser större ut än normalt men utan att vara rödaktig.

Gott om snö i norr - mindre i söder

Snötillgången i landet är delvis mycket god även om det finns många platser som har barmark. Snödjupsmätningen på morgonen den 21 januari visar att det i Norrland är gott om snö och mest ligger det i fjällen med kring drygt 100 cm lokalt. I inlandet allmänt mellan 30-60 cm.

I Svealand är det mellan 10-30 cm på de flesta håll och i Dalafjällen närmare 50 cm. I Stockholms- och Södermanlands läns kustland ligger det endast någon centimeter lokalt.

I Götaland är det rätt skralt med snö där det endast i de inre och höglänta delarna samt i östra Skåne ligger upptill 10 cm. Annars någon enstaka centimeter eller barmark. 

Nytt snöoväder i sikte

Dagarna fram till helgen blir ganska lugna med chans till januarisol dels i söder men också längst i norr. I mellersta Norrland kommer det att snöa till och från och därmed höja temperaturen något. Redan fredag eftermiddag drar ett omfattande snöfallsområde in västerifrån och under lördagen kommer det att snöa på de flesta håll, med tyngdpunkt över Mellansverige. Längst i söder kommer tillfälligt mildare luft in vilket gör att en del av nederbörden kommer att falla som regn. Det är osäkert hur långt norrut gränsen mellan plus- och minusgrader kommer att gå så det får vi återkomma till i senare uppdateringar.

Lokalt kan det på sina håll komma flera decimeter nysnö.

 

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter