.:: Just nu
Online: 4 | Inloggade: 37


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


26 februari 2019 23:20
Väderkaos, rekordvärme och pollen...

Februari 2019 kommer nu gå till historien där nya aldrig tidigare väderrekord, eller snarare värmerekord har slagits! Under tisdag 26/2 inkom först ett värmerekord för Borås på 16,4 grader. Men det visade sig senare att detta nästan "omöjliga rekord" faktiskt slagits av Karlshamn i Blekinge som uppmätte hela 16,7 grader. En februaritemperatur som aldrig någonsin tidigare uppmätts i svensk väderhistoria!

<<< - Bild på pollenhängen av hassel.

Mer värme innan det bli kallare i söder...

Även onsdagen kommer att bli riktigt varm och det är inte omöjligt att nya värmerekord kan slås innan vindarna vänder och kommer från norr under torsdagen och framåt. Orsaken till värmen är ett mäktigt högtryck i sydväst som för upp varm luft från Iberiska halvön (Spanien och Portugal), som sedan når oss.

Men inom kort så vänder luftströmmarna och betydligt svalare luft förs ned över landet med risk för minusgrader nattetid i nästan hela landet. Temperaturerna kommer sålunda åter bli mer normala.

I Europa extremvärme men i Kanada rekordkyla!

I Europa och t.ex. i London uppmättes hela 21 grader och drygt detta och aldrig tidigare har någon sådan värme uppmätts över Storbritannien för februari. Men i Kanada är det annorlunda och där uppmättes -17 grader i Calgary och så kall februari har ej uppmätts där på riktigt länge...

Vi stannar kvar i södra Sverige - Pollensäsongen har rivstartat!

Den plötsliga värmen som uppmätts har även satt full fart på pollensäsongen som riskerar att bli mycket svår under våren. Orsaken är den extrema värmen under 2018 som gav träd och buskar att sätta extra mycket hängen för sin fortplantning som nu släpper sina pollen.

Främst är det al och hassel som är det stora gisslet och kan ge många allergiker stora problem. Risken är stor för höga halter av dessa båda pollen som många allergiker har problem med. Först när det blivit lite kallare sjunker halterna men troligen bara tillfälligt. Enda lindringen är om det kan komma regnskurar som "tvättar ur" luften från pollen. Aktuella pollenprognoser för hela landet finner du HÄR

Fortsatt besvärligt i norr för mer blåst är på väg!

Stormen "Mats" har nyligen passerat men mer blåst är på väg och främst fjällvärlden kommer fortsatt att drabbas av hårt väder med hårda eller mycket hårda vindbyar. Detta är något som fortsätter att stöka till det för alla sportlovslediga. Det är i skrivande stund dessutom milt men temperaturerna kommer successivt att sjunka efterhand nu.

Varningar för hårda vindbyar ligger ute för i stort sett hela fjällvärlden!
Se varningarna HÄR

Ännu ingen åska i sikte dock...

Beroende på det varma vädret så börjar vi på EWP kolla möjligheten / risken för åska. Men ännu så syns inga indikationer på någon åska över våra breddgrader. Men detta kan ändras raskt om värmen fortsätter framöver. Vid åskrisk så utfärdas extra åskriskprognoser, annars så startar de reguljära åskriskprognoserna 1 maj!

Skribent: S.Johansson & EWP Teamet


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter