.:: Just nu
Online: 9 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partners







NYHETER FRÅN EWP


19 mars 2019 19:45
Nu infaller vårdagjämningen!

Vintern släpper sakta greppet om vårt avlånga land och längst ned i sydväst inföll aldrig vintern utan övergick i vår. "Våren" räknas från den 15 februari och även om det blir kallare efter detta datum så räknas detta blott som bakslag. Det har varit rätt kylslaget och enorma regnmängder har fallit över södra Sverige den senaste månaden och detta har varit välbehövligt! Som det verkar nu så ser det ut som att de flesta vattenmagasinen, även de lite större nu är välfyllda. 2018 års torka var nära att torrlägga även större vattenmagasin men ännu så finns områden där vattennivåer och grundvatten är lågt eller under det normala. Man är därför oroad över en upprepning av förra årets torka. Men ännu är detta kapitel som väl är oskrivet. 

Onsdag 20 mars är datum för vårdagjämningen i år!

Vårdagjämningen innebär att fördelningen av dygnets ljusa och mörka timmar är lika över hela jordklotet. Och vårdagjämningen infaller som sagt den 20 mars och därmed så närmar vi oss onekligen det en del avskyr eller många andra här på EWP längtar efter. Årets första åska och åsksäsongen. Även om det just nu verkar riktigt avlägset dit till denna så kan det hela gå mycket snabbt. Redan i april kan de första bymolnen göra entré då solen sätter fart på luftlagren. Redan har de första urladdningarna helt nyligen registrerats i sydvästra Sverige! I maj så startar våra reguljära åskriskprognoser i vanlig ordning.

Söndag 31 mars så är det dags för sommartid!

Sista söndagen i mars så är det åter dags att ställa fram klockorna och enligt pågående beslut inom EU så kan det bli en av de sista gångerna detta sker. Men vissa oklarheter finns ännu så helt säkert är inte beslutet om att skrota idén med att ändra klockorna. Söndag 27 oktober så återgår vi till vintertid som egentligen benämns "normaltid". Detta återkommer vi till längre fram!

Långt till påsk - en hel månad kvar vilket beror på ett knepigt undantag!

Nu är det riktigt länge sedan vi hade lediga och "röda dagar" om man undantar de lyckliga som kunnat hålla sportlov. För de flesta har det varit en lång mörk period med mestadels arbete utan några "kul" avbrott. Förr i tiden var denna perioden den allra värsta i det gamla bonde-Sverige. Svält och umbäranden präglade stora delar av landets befolkning under denna perioden. Orsakerna var många men missväxt sommaren innan och dåliga skördar innebar att fodret var slut för djuren liksom säd för mjöl och bröd. Korna mjölkade dåligt och lika illa var det med hönsen som hade svårt att producera ägg. Kort och gott var det riktigt eländigt och miserabelt. Inte undra på att denna dystra tid i folkmun kallades för "ox-veckorna" och detta då tiden mellan jul och påsk var lång. Särskilt i år är det riktigt långt till påsken beroende på fullmånen i förhållande till vårdagjämningen!

Påsken är en rörlig högtid och beror på följande knepiga uträkning:

Den bakomliggande uträkningen är lite komplicerad, men en minnesregel är: Påskdagen är första söndagen efter första fullmåne efter vårdagjämningen. Vårdagjämningen – dagen då natt och dag är lika långa – inträffar alltid mellan 19 och 21 mars. Påsken kan därför bara infalla under perioden 22 mars till 25 april. I år är påsken sen och infaller med påskdagen den 21 april och inleds med  långfredagen den 19/4. Men då vän av ordning ser att det borde vara påsk redan nu så finns ett undantag som är än knepigare! Nedan finns en länk som förklarar detta faktum. Om själva påsken återkommer vi till på EWP lite längre fram...

Länk till varför påsken INTE infaller när den BORDE gör finns på länken till Populär Astronomi  HÄR

Skribent: S. Johansson & EWP Teamet


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):




Fler nyheter